7 lucruri pe care supravietuitorii unui AVC le stiu si le inteleg

Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral (AVC) este un pas important in viata pacientilor care au trecut printr-un astfel de eveniment.

Dupa ce li s-a acordat primul ajutor si dupa ce au primit tratament, procesul de recuperare dupa AVC al acestor pacienti variaza. El depinde de multi factori, de pilda, de cat de repede pacientul a primit tratament sau daca persoana are alte afectiuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa ce au supravietuit unui accident vascular cerebral (fie el minor, fie unul major), acesti pacienti devin mai constienti de riscurile si de pericolele pe care le-ar putea avea un al doilea AVC. Asa ca astazi iti prezentam cateva lucruri esentiale sau lectii pe care cei cu AVC le stiu si le inteleg foarte bine:

1. Stii ca daca nu iti reduci riscurile, accidentul vascular cerebral poate "lovi" din nou

Supravietuitorii care au avut un AVC sunt supusi unui risc mai mare de a avea un al doilea atac cerebral, daca recomandarile legate de tratament nu sunt respectate.

Asigura-te ca adopti o dieta sanatoasa, ca faci miscare (chiar si plimbarile sunt un exercitiu grozav si benefic), ia-ti medicamentele asa cum ti-au fost prescrise si mergi regulat la cabinetul medicului tau specialist, pentru a preveni recurenta unui AVC.

2. Stii ca multi factori iti influenteaza recuperarea dupa AVC

Recuperarea ta, ca supravietuitor al unui accident vascular cerebral, depinde de multi factori diferiti: de zona din creier unde a avut loc AVC-ul, de ce procent al creierului a fost afectat, de motivatia ta, ca pacient, de sprijinul pe care ti-l ofera familia si cei care te ingrijesc, de cantitatea si de calitatea reabilitarii si de cat de sanatos erai inainte de a suferi un AVC. Pentru ca fiecare AVC este unic si pentru ca fiecare supravietuitor este unic, stii ca trebuie sa eviti sa te compari cu alti oameni.

3. Stii ca progresele se pot intampla rapid sau in timp

Cea mai rapida recuperare, de obicei, are loc in primele trei pana la patru luni dupa un accident vascular cerebral, dar unii supravietuitori continua sa se recupereze bine in primul si cel de-al doilea an de dupa AVC.

4. Stii ca unele semne indica faptul ca ai nevoie de terapie fizica

Persoanele care te ingrijesc ar trebui sa apeleze la un terapeut ocupational sau la un fizioterapeut daca tu ai oricare dintre aceste semne ori simptome:

  • ameteala;
  • dezechilibru care rezulta in caderi, dificultati de mers sau dificultati in miscare in privinta activitatilor de zi cu zi;
  • incapacitatea de a merge 6 minute fara sa te opresti ca sa te odihnesti;
  • incapacitatea de a face lucrurile care iti plac, cum ar fi activitatile recreationale sau iesirile cu familia sau nevoia sporita de ajutor pentru a te implica in activitatile zilnice.

5. Stii ca nu trebuie sa ignori caderile

Caderile in casa, dupa un AVC, sunt frecvente. Daca o cadere este grava si are drept rezultate durere severa, echimoze (invinetirea pielii) sau sangerari, mergi la camera de Urgenta pentru a primi tratament. Daca ai caderi minore (fara nicio leziune sau un traumatism), care au loc mai des de doua ori in decurs de sase luni, mergi la medicul tau sa te vada sau cere ajutorul unui fizioterapeut, pentru tratament.

6. Stii ca depresia trebuie stopata inainte sa iti ingreuneze recuperarea

Depresia aparuta dupa un accident vascular cerebral este un lucru frecvent intalnit, iar aproape 30-50% dintre supravietuitorii unui AVC dezvolta depresie in fazele incipiente sau in cele ulterioare, post-AVC.

Stii ca depresia instalata dupa un accident vascular cerebral iti poate afecta procesul de recuperare si de reabilitare a functiilor pierdute. Roaga persoana care te ingrijeste sau familia sa ceara ajutorul unui medic specialist, pentru a dezvolta un plan de actiune in cazul in care te simti deprimat.

7. Stii ce inseamna oboseala dupa un AVC

Oboseala instalata dupa ce ai suferit un AVC este o complicatie frecventa pentru pacientii cu accident vascular cerebral. Acest tip de oboseala nu consta in simplul fapt ca te simti lipsit de energie, ci poate fi o senzatie coplesitoare. Cu povara grea pe care un AVC o exercita asupra ta si cu factorii emotionali care vin "la pachet" cu accidentul vascular, este normal sa te simti constant cu bateriile epuizate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta si medicii nu au putut sa identifice motivul exact pentru care pacientii cu AVC se simt asa de obositi, dar aceasta tendinta spre oboseala este un lucru extrem de frecvent dupa un AVC, indiferent ca a fost unul usor sau unul sever.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0