6 lucruri pe care le poti face incepand de astazi pentru a preveni un AVC
6 lucruri pe care le poti face incepand de astazi pentru a preveni un AVC
6 lucruri pe care le poti face incepand de astazi pentru a preveni un AVC
Cel mai bun mod prin care poti preveni un accident vascular cerebral este sa adopti o dieta sanatoasa, sa faci miscare in mod regulat si sa eviti fumatul si consumul unor cantitati prea mari de alcool. Aceste schimbari pe care le poti face chiar de astazi in stilul tau te viata iti pot reduce riscul de avea anumite probleme de sanatate.
Astfel, prin intermediul stilului de viata modificat, vei reusi sa eviti intr-o anumita masura probleme de sanatate, cum ar fi: arterele care se pot infunda din cauza substantelor grase (ateroscleroza), hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia.
In cazul in care ai suferit deja un AVC, facand aceste modificari si adoptand un stil de viata sanatos, vei reduce riscul de a suferi un al doilea accident vascular cerebral.
Medicii neurologi de la Harvard Medical School spun ca, daca stim deja ca un anume factor de risc ne saboteaza sanatatea si ca acesta ne predispune la un risc mai mare de atac cerebral, putem adopta o serie de masuri care ne vor ajuta sa reducem din efectele acelui risc.
Cum poti, asadar, sa previi un atac cerebral? Iata mai jos cum poti sa iti reduci riscul de AVC:
Scaderea tensiunii arteriale
Aminteste-ti ca hipertensiunea arteriala este un factor urias, care iti dubleaza sau chiar iti creste de patru ori riscul de AVC daca nu este tinuta sub control. Atat in cazul femeilor, cat si in ceea ce ii priveste pe barbati, tensiunea arteriala crescuta este cel mai mare factor care contribuie la riscul de accident vascular cerebral.
Ce poti face: Monitorizarea tensiunii arteriale este importanta si, daca aceasta are valori ridicate, tratarea ei reprezinta un alt pas. In acest fel, vei avea grija de sanatatea sistemului vascular.
Nu lasa diabetul zaharat netratat
Cand ai hiperglicemie (valori mari ale glicemiei) din cauza diabetului, aceasta conditie iti deterioreaza, in timp, vasele de sange, crescand riscurile de formare a cheagurilor de sange in interiorul lor. Ce trebuie sa faci? Sa tii glicemia (cantitatea de glucoza/zahar din sange) sub control. De asemenea, este esential sa iti monitorizezi si sa iti masori glicemia intocmai asa cum ti-a indicat medicul tau.
Consuma alcool cu moderatie
Expertii de la Harvard spun ca, daca ai inceput sa consumi mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi, riscul tau de AVC creste vertiginos, insa daca bei cu moderatie, riscul nu este atat de mare. Ce trebuie sa faci? Sa nu bei deloc alcool sau sa consumi cu moderatie, respectand indicatiile medicului tau: nu mai mult de un pahar cu alcool pe zi; poti consuma vin rosu, deoarece contine resveratrol.
Scaderea masei corporale
Obezitatea si complicatiile asociate cu excesul ponderal (inclusiv diabetul si hipertensiunea arteriala) iti cresc riscurile de a suferi un atac cerebral. Daca esti o persoana supraponderala, chiar si faptul ca reusesti sa dai jos 4,5 sau 5 kilograme poate sa aiba un impact real asupra riscului tau de accident vascular cerebral.
Ce trebuie sa faci? Un indice de masa corporala (IMC) ideal este egal sau mai mic de 25. Chiar daca in cazul tau sunt implicati si alti factori, discuta cu medicul curant, pentru a pune la cale o strategie personalizata, care sa te ajute sa slabesti intr-un mod sanatos.
Fa mai multa miscare (cel putin 30 de minute, in fiecare zi)
Activitatea fizica ajuta si ea la pierderea in greutate si la scaderea tensiunii arteriale, insa nu uita ca mai multa miscare poate sa insemne un factor de sine statator, care reduce riscul de AVC.
Ce trebuie sa faci? Fa exercitii fizice de o intensitate moderata, cel putin 5 zile pe saptamana. Poti face o plimbare prin cartier, in fiecare dimineata, dupa micul dejun, poti urca pe scari, in loc sa iei liftul, atunci cand sanatatea iti permite. Daca nu ai 30 de minute consecutive, imparte-le in sesiuni de 10 sau 15 minute, ca sa faci miscare de cateva ori pe zi.
Renunta cat mai repede la fumat
Fumatul accelereaza formarea cheagurilor de sange in mai multe moduri. Acest obicei iti ingroasa sangele si creste cantitatea de depuneri sau de depozite de placi de aterom in artere. Pe langa o dieta sanatoasa si activitatea fizica regulata, renuntarea la fumat reprezinta una dintre cele mai puternice schimbari pe care le poti face in stilul tau de viata, iar aceasta modificare te va ajuta sa iti reduci semnificativ riscul de accident vascular cerebral, spun medicii de la Harvard. Citeste pe doc.ro cateva recomandari despre cum te poti lasa de fumat.
Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!
Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/stroke/prevention/
- Harvard University - https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke