8 reguli esentiale pentru zile la plaja fara nicio grija

Cum evitati insolatiile, arsurile solare si bronzul neuniform? Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa va bucurati de vacantele la plaja fara sa aveti grija sanatatii!

 

  1. Razele ultraviolete sunt cele mai puternice intre orele 11 -16. In masura posibilitatilor limitati expunerea la soare in aceasta perioada a zilei.
  2. Umbra furnizeaza o buna protectie impotriva soarelui! Statul la umbra si in afara bataii directe a soarelui poate reduce cantitatea de radiatie UV solara pe care o primiti cu 75 % sau mai mult.
  3. Cautati umbra cand razele ultraviolete sunt cele mai intense (orele 11-16), dar aveti in vedere ca structurile care fac umbra precum copacii, umbrelele sau altele similare nu ofera protectie completa impotriva soarelui. Radiatiile ultraviolete pot sa se reflecte de pe suprafete precum apa, nisip sau pietre!
  4. Folositi in acelasi timp si alte masuri de protectie: palarie, haine pentru protectie, ochelari de soare si produse pentru protectie solara.
  5. Imbracamintea cea mai adecvata este cea care acopera o suprafata cat mai mare a pielii, precum pantaloni, fuste lungi si camasi cu maneca lunga.
  6. Eficacitatea imbracamintii care protejeaza impotriva radiatiei UV este dependenta de designul imbracamintii, de tipul si structura  materialului, a culorii si daca textura este umeda sau uscata. Prin materialele cu textura deasa radiatiile ultraviolete trec mai putin. Materialele cu greutate mai mare blocheaza mai mult radiatia UV decat cele cu greutate mai mica de acelasi tip.
  7. Purtati ochelari de soare! Ochii ca si pielea pot fi afectati de expunerea la radiatiile UV. Expunerea repetata a ochilor neprotejati creste riscul pentru cataracta, cancerul conjunctivei si al tegumentului din jurul ochilor etc.
  8. Purtati palarie! Alegeti palarii cu boruri largi care va acopera varful capului si va  umbreste fata, gatul (inclusiv ceafa) si urechile.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru a sti daca depasesti "doza" admisa de ultraviolete, purtati plasturi inteligenti si bratari, cum ar fi Sun Meter, care masoara cel mai usor si precis cantitatea de ultraviolete la care pielea ta a fost expusa timp de o zi, iar culoarea initiala, galben, poate vira inspre portocaliu sau apoi, roz. Acela este momentul in care, fie sa te acoperi cu un strat nou de lotiune cu SPF mai mare, fie te retragi la umbra, intrucat peste aceasta valoare, expunerea la ultarviolete poate deveni periculoasa pentru organismul tau. Poti afla mai multe despre SunMeter aici.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0