Afecțiuni ginecologice

Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice

Endometrioza

Endometrioza este o boală care afectează până la 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Cum simptomele principale sunt crampele menstruale extrem de dureroase și durerea în timpului actului sexual, tratamentul endometriozei este foarte important, deoarece boala poate afecta grav calitatea vieții femeii.

 

Chist ovarian

Un chist ovarian funcțional nu este o problemă gravă, însă dacă apar dureri în zona pelvină, nevoia de urina des, disconfort în timpul mișcărilor intestinale normale și durere în timpul contactului sexual, este necesar un consult medical. Poate fi vorba de un chist dermoid, chist endometriozic, chistadenom sau chiar de un chist canceros.

Sindromul ovarelor polichistice

Infertilitatea, durerile pelvine, acneea, creșterea excesivă a părului pe față, piept, abdomen și rărirea părului de pe scalp pot indica sindromul ovarelor polichistice. Medicul poate recomanda ca tratament o schimbare a alimentației, activitate fizică regulată, unele medicamente care să stimuleze ovulația sau pilule anticoncepționale.

Anexita

Boala inflamatorie pelvină sau anexita poate duce la infertilitate, de aceea este imperativ un consult ginecologic în momentul în care apar simptome precum durere pelvină, febră, secreție vaginală cu miros neplăcut și disconfort la urinare. Tratamentul pentru anexită presupune de obicei administrarea de antibiotice, uneori cu spitalizare.

Fibrom uterin

Un fibrom uterin este o excrescență, de obicei necanceroasă, în peretele uterului, în special la femeile care intră târziu la menopauză sau nu au un istoric de nașteri. Un fibrom uterin poate fi anunțat de sângerări abundente la menstruație sau între menstruații, balonare, umflare a abdomenului, iar dacă este mare, e necesară operația.

Cancer ovarian

Când o femeie se confruntă cu simptome precum sațietate rapidă, pierderea poftei de mâncare, durere în partea inferioară a abdomenului care nu dispare, balonare sau o creștere a dimensiunii abdomenului și urinare frecventă, trebuie să meargă cât mai repede la medic. Un cancer ovarian se poate trata prin intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, terapie țintită sau terapie hormonală.

Cancer de col uterin

Testul Papanicolau depistează celulele cervicale anormale care se pot transforma în cancer de col uterin, de aceea se recomandă a fi efectuat anual. Sângerarea vaginală între menstruații, după sex sau după menopauză, durerile pelvine și secrețiile vaginale neobișnuite trebuie să trimită pacienta la un consult ginecologic, deoarece rata de supraviețuire este foarte mare dacă tratamentul se face în stadiile timpurii ale bolii.

Cancer endometrial

Cancerul endometrial, care are ca semne principale sângerările vaginale neobișnuite și durerea pelvină, se dezvoltă în mucoasa uterină și, dacă nu este tratat, se poate răspândi la vezica urinară și la alte organe din jur sau chiar mai îndepărtate. Tratamentul standard implică intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia hormonală și terapia țintită.

Cancer vaginal

Deși cancerul vaginal nu este o boală frecvent întâlnită, este necesar un consult ginecologic dacă apar simptome precum un nodul sau o excrescență în vagin, mâncărime vaginală care nu dispare, sângerare după sex sau după menopauză și secreții vaginale cu sânge. Principalul tratament pentru cancer vaginal este radioterapia.

Cancer vulvar

Un cancer vulvar este o afecțiune extrem de rar întâlnită, riscul fiind mai mare la femeile infectate cu HPV sau cu HIV. Ca simptome de cancer vulvar se remarcă mâncărimea constantă și o senzație de arsură, o rană deschisă care durează de mai bine de o lună, modificări ale culorii vulvei. Tratamentul poate include intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie.

Crezi că s-ar putea să suferi de una dintre afecțiunile de mai sus sau de o altă boală din sfera ginecologică? Completează chestionarul de mai jos și primești automat cupoane de reduceri pentru investigații de specialitate:

CHESTIONAR GRATUIT

Ai nevoie de asistență în completarea chestionarului? Contactează Operatorii DOC-Affidea: