Despre lupus

Despre lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o boala din categoria bolilor autoimune, in cadrul careia sistemul imunitar ataca propriile tesuturi si organe. Inflamatia determinata de lupus poate afecta diferite organe si sisteme de organe din corp cum sunt: articulatiile, pielea, rinichii, celulele din sange, creierul, inima si plamanii.

Semenele si simptomele manifeste in lupus sunt nespecifice, acestea putand aparea in cadrul mai multor boli si, de asemenea, putand sa varieze de la un pacient cu lupus la altul, manifeste in perioadele de activitate ale bolii. Cele mai frecvente semne si simptome manifestate in cadrul lupusului sunt: stare de oboseala, febra, semne de afectare articulara (durere, intepenire si/sau umflare a articulatiilor), eruptii pe pielea fetei care au un aspect specific, asemanator unui fluture, care acopera obrajii si baza nasului, alte tipuri de leziuni pe piele care pot sa apara sau sa se agraveze ca urmare a expunerii acelor zone de piele la lumina solara, modificari de culoare ale degetelor de la maini si picioare (albire sau albastrire in cazul expunerii la frig sau in perioade cu un nivel semnificativ de stres), ingreunarea respiratiei si/sau durere in piept, durere de cap, stare de confuzie si pierdere a memoriei. 

In functie de ponderea impactului inflamatiei determinata de lupus la nivelul unui organ sau altul din corp pot sa apara oricare dintre urmatoarele manifestari evolutive ale bolii:

  1. Rinichi: leziuni renale care pot evolua cu insuficienta renala (afectare grava a functionarii rinichior)
  2. Creier si sistem nervos central: leziuin care pot determina durere de cap, ameteli, modificari de comportament, tulburari de vedere si, in unele cazuri, accident vascular cerebral sau convulsii.
  3. Sange si sistem circulator: risc de anemie, crestere a riscului de sangerare sau de coagulare, inflamatie a vaselor de sange.
  4. Plamani: inflamatia pleurei (foita care inveleste plamanii) ceea ce se manifesta ca durere la nivelul pieptului.
  5. Inima: inflamatia miocardului (muschiul inimii) a arterelor sau a pericardului (foita care inveleste inima) crescand astfel riscul de aparitie a bolii cardiovasculare (de ex. infarc miocardic)