Despre durerea lombară

Cele mai comune cauze ale durerii lombare

Poziția incorectă la birou și sedentarismul sunt probleme ale lumii moderne și din păcate și cauze ale durerii lombare. În cazul acestor pacienți, schimbarea stilului de viață este esențial pentru a reduce durerea.

Problemele musculare: la mulți pacienți durerile lombare apar că urmare a unei mișcări bruște, a efotului fizic prea intens sau a exagerării în sala de sport. În aceste cazuri, musculatura ce susține coloana vertebrală are de suferit, iar durerea cedează de cele mai multe ori în doar 2-3 zile, după analgezice ușoare sau geluri antiinflamatoare.

Alte cauze ale durerilor lombare pot fi: sarcina, obezitatea, stenoza spinală, lordoză lombară excesivă, fracturile vertebrale, scolioză, spondiloză lombară, artrită, fibromialgia, spondilită, problemele renale, afecțiunile vezicii urinare, sarcina, endometrioza, chisturile ovariene, fibroamele uterine și cancerul.

Gonartroza și coxartroza: când genunchii și șoldurile afectate de artroză suferă, prin durere și reducerea mobilității, pacientul își utilizează excesiv coloana lombară pentru a-și menține echilibrul, a se ridică din pat sau a urcă scările. Apar astfel durerile lombare, dureri cronice și dificil de gestionat.

Sciatica este afecțiunea cauzată de suferință nervului sciatic, presat de unul dintre discurile coloanei vertebrale. Durerea cauzată de sciatica se extinde în general la nivelul picioarelor.

Hernia de disc este o altă cauza frecvența a durerilor lombare, iar durerile durează de obicei mai mult de 2-3 zile. Hernia de disc apare atunci când discurile plasate între vertebre se subțiază, provocând durere la mișcare.

Simptomele durerilor lombare

Durerile lombare se resimt în zona de jos a spatelui și se acutizează în general la aplecare sau la îndreptare. Iată alte câteva simptome de luat în seama:

  • Durere ascuțită, sub formă de junghi
  • Amorțire sau furnicături la nivelul picioarelor
  • Durere de spate după statul în picioare mai mult de 2 ore
  • Durere mai intensă dimineață, la trezire, dar care se ameliorează după mișcare

Tratamentul pentru durerile lombare depinde exclusiv de cauza durerii. Medicul este în măsură să prescrie un tratament, în funcție de investigațiile realizate, de vârstă, sexul și greutatea pacientului.

Medicamentele antiinflamatoare sunt una dintre opțiuni, fiindcă reduc durerea locală. Printre cele mai frecvente se numără: paracetamolul, antiinflamatoarele nesteroidiene, relaxantele musculare și analgezicele opiacee.

La nivel local se aplică în general creme sau unguente cu efect antiinflamator, de tipul gelurilor cu ibuprofen. Unii medici recomandă și injecții epidurale pe baza de steroizi, însă studiile nu le-au dovedit încă eficientă 100%.