Sfaturi realiste pentru a-ti imbunatati sanatatea mentala

Deși adesea neglijată, sănătatea mentală este la fel de importantă precum cea fizică. Iată câteva sfaturi realiste pe care le poți aplica pentru o mai bună sănătate mentală.

Multe persoane tind să-și neglijeze sănătatea mentală, ceea ce le aduce suferință, lipsă de speranță și, uneori, afecțiuni fizice corelate cu un psihic tulburat. Așa cum ai grijă de corpul tău, o viață sănătoasă înseamnă si ai grijă și de minte și suflet. Iată câteva îndrumări realiste pe care să le iei în calcul:

Ai grijă de relațiile cu cei din jur

Prețuiește și cultivă relațiile în care te simți apreciat și în care poți fi tu, fără măști: cele cu un partener de viață potrivit, cu persoane din familie sau cu prieteni buni. Fii în contact des cu oamenii dragi. Este nevoie de efort pentru a ține legătura cu persoanele importante din viața noastră, dar este benefic pentru sănătatea mentală. Fă-ți timp, deci, să dai un telefon, să trimiți un mesaj, să te vezi cu oamenii care contează pentru tine, să asculți și să ajuți cu cât poți când este nevoie.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Nicio interacțiune umană nu este perfectă, așa că nu trebuie nici să ai așteptări nerealiste de la cei din jur, dar nici să te lași folosit de oameni. Stabilește limite personale clare cu privire la ceea ce este rezonabil.

Fii curios în privința emoțiilor tale

Cu toții avem perioade bune, dar și perioade mai puțin bune, în care poate ne simțim temători, furioși, triști sau rușinați. Nu îți nega emoțiile, acceptă-le și gândește-te ce te face să te simți așa. Amintește-ți că exercițiile de respirație pot fi extrem de utile pentru gestionarea stresului și a anxietății și că, de asemenea, e important să ai în minte mereu ce anume te relaxează și te calmează atunci când treci printr-o stare neplăcută. 

Poate că te ajută să te joci cu un animal de companie sau să te plimbi o jumătate de oră sau să asculți muzică atunci când nu te simți bine psihic. Unii oameni găsesc beneficii în a-și nota gândurile și stările într-un jurnal. De asemenea, de fiecare dată când ai parte de o experință pozitivă, păstreaz-o cât mai mult în minte și vorbește despre ea cu cei dragi.

Oricât de ocupat ai fi și oricâte lucruri ai avea de făcut, ia pauze de-a lungul zilei, nu îți forța creierul să lucreze la viteză maximă tot timpul. Respiră, fă câteva exerciții de stretching, trimite un mesaj unei persoane dragi.

Fă-ți timp pentru mișcare și somn

Când te gândești la câte ai de făcut de-a lungul zilei, probabil că sportul este ultimul pe lista de sarcini, iar de somn te bucuri pe apucate. E bine de știut că mișcarea și somnul sunt de multe ori conectate. Dacă nu ai activitate fizică, e posibil să te confrunți cu insomnii. Mișcarea regulată, măcar 20 de minute pe zi, este benefică atât pentru corp, cât și pentru sănătatea mentală, contribuind la combaterea stresului și a depresiei. 

Pentru un somn bun, încearcă să te duci la culare și să te trezești zilnic la aceleași ore, chiar și în weekend, să nu stai seara pe telefon sau la televizor până la ore târzii și să nu iei cina prea aproape de ora de somn (lasă măcar două ore între ultima masă a zilei și ora de culcare).

Alege alimente sănătoase pentru corp și minte

Ceea ce mâncăm contribuie la felul în care ne simțim fizic și psihic, deci atenție la falșii prieteni alimentari! Dacă ești deprimat și mănânci multe produse alimentare cu zahăr, poate că starea ți se îmbunătățete pe moment, după care te vei simți și mai rău. La fel, dacă ești nervos sau trist și bei alcool, e posibil să te simți mai bine imediat după ce bei, însă ulterior starea ți se va înrăutăți. 

Încearcă pentru câteva săptămâni să mănânci și să bei cât mai sănătos - proteine slabe, legume, fructe, nuci, pâine integrală, apă multă, cafea mai puțină și fără zahăr sau cu mai puțin zahăr - și vezi cum te simți. O alimentație echilibrată combinată cu mișcare ajută atât la îmbunătățirea sănătății fizice cât și psihice.

Nu te lăsa prins în gânduri negative

Uneori, poți rămâne prizonierul gândurilor negative fără să îți dai seama. Poate ai făcut o greșeală la muncă, poate ai spus sau ai făcut ceva prin care ai rănit o persoană dragă. Nu rămâne prins în regrete și în suferință, ci străduiește-te să îndrepți lucrurile. Cu toții greșim, dar acest lucru nu înseamnă că trecutul trebuie să ne bântuie: important este să ne asumăm, să învățăm din greșeli și să ne străduim să fim mai buni în viitor.

Găsește ceva de care să râzi în fiecare zi

Viața poate fi dificilă de multe ori și ne poate arunca în cele mai neprevăzute situații. O boală, o concediere, un conflict cu o persoană dragă și multe alte lucruri ne pot da peste cap și ne pot face să ne simțim furioși sau deznădăjduiți. Pentru sănătatea noastră mentală, este important ca în mijlocul relelor să găsim ceva bun, un motiv de zâmbit în fiecare zi. Să profităm de o poznă făcută de copil, de un giumbușluc al animalului de companie sau pur și simplu de un videoclip vesel pe internet ca să zâmbim ori să râdem din toată inima, măcar o dată pe zi.

Practică recunoștința

Ai multe vase de spălat? Fii recunoscător că ai avut suficientă mâncare. Ai coșul de rufe plin cu haine murdare? Fii recunoscător că ai îmbrăcăminte. Sunt prea multe jucării împrăștiate prin casă? Fii recunoscător pentru copiii tăi. În viață tindem să uităm lucrurile bune pe care le avem și să ne concentrăm pe cele care ne lipsesc sau să îi invidiem pe alții pentru ceea ce credem că au. Încearcă, măcar din când în când, să fii recunoscător și să te bucuri pentru tot ce ai deja.

Uită de perfecționism

Dacă te uiți în jur și ai impresia că viețile altora sunt perfecte, iar a ta nu, amintește-ți că nu există viață perfectă. Chiar și persoanele pe care le crezi cele mai fericite au problemele lor cu care se confruntă, doar că nu le lasă să se vadă. Chiar și persoanele pe care le admiri sau le invidiezi pentru tot ce au muncesc mult și fac sacrificii pentru acest lucru.

Nu te mai critica pentru ce nu ai reușit să faci, ci mândrește-te cu ce ai reușit. Nu îi invidia pe alții care deja au ajuns unde tu doar visezi: dacă vrei să fii mai bun într-un domeniu sau altul și să te simți bine în pielea ta, instruiește-te, dezvoltă-te profesional și personal. Drumul tău este doar al tău.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Family Institute - 50 realistic ways to improve your mental health
https://www.family-institute.org/sharing-our-expertise/50-ways-improve-mental-health

https://www.nhs.uk/mental-health/self-help/guides-tools-and-activities/tips-to-reduce-stress/

https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-manage-and-reduce-stress


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0