Untul din nuci – cremos și delicios
Untul din nuci este o delicatesă nou intrată în bucătăriile noastre. Cel mai cunoscut este cel din arahide, dar se poate face practic din orice fel de nuci și chiar și din seminţe. În bucătăria fără foc aceste unturi reprezintă baza cremelor pentru minunatele prăjituri raw. Dar nici bucătăria clasică nu le ignoră, fiind un ingredient des folosit în prepararea multor dulciuri.
De ce unt din nuci?
Pentru că este o sursă ideală de acizi grași nesaturaţi de tipul Omega-3, de proteine, vitamine și minerale esenţiale pentru menţinerea sănătăţii. Practic este o sursă de energie preţioasă pentru organism.
Putem obţine unturi cu o savoare specială combinând între ele nucile și mirodeniile, după gustul și imaginaţia fiecăruia. Iată câteva idei: unt din nuci pecan cu chilli, unt din nuci și alune cu cardamon, unt din fistic și alune cu piper ș.a.m.d. Aceste mixuri se consumă ca atare cu fructe și legume proaspete sau ca ingredient la smoothies.
Untul de fistic este bogat în antioxidanți
Bogat în grăsimi sănătoase, inclusiv grăsimi mononesaturate și polinesaturate, precum și vitamine și minerale esențiale, cum sunt potasiul, magneziul, zincul și cuprul, untul de fistic are în compoziție și antioxidanți. De fapt, fisticul are în compoziția sa o cantitate foarte mare de antioxidanți, cantitate care rivalizează cu cea a alimentelor populare care conțin antioxidanți1, inclusiv afine, rodii, cireșe și vin roșu.
Important de menționat este că fisticul este bogat și în vitamina B6, care este esențială pentru hormonii de reproducere și, de asemenea, pentru producerea de energie. Radicalii liberi sunt cei care pot afecta celulelor sănătoase, iar astfel apare inflamația, care poate accelera îmbătrânirea la nivel celular și dezvoltarea multor afecțiuni de inimă și anumite tipuri de cancer. Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi untul de fistic (și fisticul!) poate ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi din organism.
Untul de nuci este foarte bun pentru sănătatea inimii
Nucile sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), acidul gras esențial Omega-3 din plante. Mai mult, în nuci se găsesc o cantitate importantă de fibre, proteine pe bază de plante, antioxidanți și micronutrienți-cheie.
Inclus într-o alimentație sănătoasă, consumul de nuci poate reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL), atunci când este savurat în fiecare zi timp de doi ani, așa cum arată un studiu publicat în anul 20212.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, nucile sunt deosebit de bogate în acizi grași Omega-3, care sunt grăsimi sănătoase pentru inimă. Specialiștii americani spun că consumul de nuci în fiecare zi poate reduce colesterolul „rău” (LDL) în rândul adulților în vârstă, un motiv în plus să adaugi unt din nici în dietă, nu?
Untul de caju, indicat pentru cei cu deficit de fier
Dacă te numeri printre persoanele diagnosticate cu anemie, ar trebui să iei în considerare să consumi unt de caju. Printre simptomele anemiei se numără, printre altele, oboseala, durerile de cap și căderea părului. De altfel, în cazul anemiei, nu sunt de evitat nici sursele de fier hem, cum ar fi carnea de vită slabă. Ține cont că, la fel ca toate nucile, și caju are compuși care pot afecta negativ absorbția fierului, așa că nu ar trebui să te bazezi numai pe acest unt din nuci pentru a acoperi lipsa de fier de dietă.
Untul de arahide este bogat în nutrienți de calitate
Poate că este cel mai cunoscut unt de nuci, dar știai că unul de arahide este și foarte sănătos? Acesta are în compoziție grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și compuși unici din plante. De altfel, în compoziția untului de arahide se găsesc și zece aminoacizi diferiți.
În fapt, alunele sunt bogate în colină, triptofan și arginină, care susțin creierul și sistemul nervos, stimulează starea de spirit și susțin sănătatea cardiovasculară. Un fapt mai puțin cunoscut este că untul de arahide este foarte bogat în resveratrol. Acest compus polifenolic ajută la prevenirea multor afecțiuni grave și cronice, inclusiv diabet și cancer.
Untul din semințe de floarea-soarelui, indicat celor alergici la oleaginoase
O alternativă excelentă pentru persoanele alergice la alune și nuci de copac, untul de semințe de floarea- soarelui are numeroase beneficii pentru sănătate, la fel ca alte unturi din nuci. De exemplu, o simplă lingură de unt de semințe de floarea- soarelui furnizează aproape un sfert din necesarul zilnic de vitamina E. În plus, acesta are în compoziție și proteine, grăsimi sănătoase și magneziu.
Untul de migdale echilibrează nivelul de zahăr din sânge
Untul de migdale conține mai multe fibre în comparație cu multe alte soiuri. Fibrele sunt de ajutor în menținerea nivelului de zahăr din sânge, deoarece consumul lor nu duce la o creștere a zahărului din sânge. Iar un studiu recent arată că o dietă bogată în fibre poate îmbunătăți adesea controlul glicemiei 3. De altfel, în compoziția untului de migdale se găsesc și grăsimi sănătoase și proteine, care ajută la menținerea glicemiei în limite normale.
Totodată, numeroase cercetări mai vechi arată că migdalele pot să aibă beneficii și asupra metabolismului și asupra greutății. De altfel, este important de menționat că untul de migdale este bogat și în vitamina E.
Cum alegi un unt din nuci
Persoanele care consumă în mod regulat nuci sau unturi din nuci au un risc mai mic de boli de inimă sau diabet de tip 2 decât cei care nu le includ în dieta lor., potrivit Asociației Americane a Inimii.
Dar din păcate, unturile de nuci pot include cantități mari de sare și zahăr. Multe produse tartinabile obișnuiau să aibă în compoziție grăsimi trans, care pot crește nivelul de colesterol LDL („rău”) și pot scădea colesterolul HDL („bun”). Dar Administrația pentru Alimente și Medicamente a început să interzică grăsimile trans în 2018. Ca să te bucuri de toate beneficiile acestui tip de unt, optează pentru un unt de arahide care nu are în compoziție zahăr sau sare în exces.
De altfel, citește cu atenție eticheta de pe produsul pe care vrei să îl cumperi. Este posibil să descoperi că untul din nuci pe care vrei să-l achiziționezi are ulei de cocos, care oferă aceeași textură ca un ulei hidrogenat. Nucile și unturile de nuci pot fi, de asemenea, bogate în calorii; o porție reprezintă o mână mică de nuci sau 2 linguri de unt de nuci.
Rețetă de unt de migdale raw
Să îți faci propriul unt de nuci este destul de ușor și poate fi o modalitate excelentă de a adăuga varietate dietei tale. Reteţa de mai jos este pentru untul din migdale crud, care se poate însă folosi pentru orice fel de nuci. Să trecem la treabă:
Ingrediente pentru 1 cană și un sfert de unt:
- 2 căni cu migdale decojite (de preferat organice)
- 1 lingură cu îndulcitor natural: miere, sirop de agave, sirop de arţar, melasă, zahăr de cocos, după gust ( opţional)
- ½ linguriţă sare de mare (opţional)
Preparare: Pregătirea untului de nuci poate fi un pic dificilă.
Este un proces care cere mai mult timp, necesar nucilor să treacă de la faza crudă, la cea de unt. Cu puţină răbdare, obţineţi un unt fabulos și nu va fi nevoie să mai cumpăraţi vreodată. Ideal ar fi să folosiţi un robot de bucătărie puternic, cu un cuţit din inox în forma de S sau un blender puternic. În cazul în care robotul este mai vechi, va trebui să-l opriţi din când ca sa nu se ardă.
Puneţi migdalele în robot și mixaţi-le timp de 8-10-12 minute. La început va fi nevoie să curăţaţi pereţii vasului. În cazul în care folosiţi miere sau/și sare, adăugați-le la sfârșit, după ce s-a făcut untul. Dacă se adaugă în timpul mixării, compoziţia se poate tăia. Este recomandată folosirea migdalelor complet uscate.
Pentru a înţelege mai bine, iată ilustrate in imagini fazele preparării untului. După 8 minute, compoziţia începe să se umfle. La 10 minute începe să se separe, dar nu este încă gata. Trebuie să continuaţi până ce apare uleiul. La 12 minute iese uleiul din migdale, iar untul este gata.
Pentru a prepara unt de migdale, poți opta și pentru migdale prăjite. În acest caz, gustul de migdale va fi puțin mai intens.
Cum se depozitează untul din nuci
Pentru că untul din nuci poate deveni rânced în timp dacă nu este depozitat corespunzător, cel mai bine ar fi să-l ții într-un recipient ermetic la temperatura camerei sau la frigider, în funcție de cât de repede plănuiești să îl consumi. De asemenea, asigură-te că verifici mereu data de expirare de pe ambalaj înainte de a-l consuma, dacă optezi pentru un unt din nuci cumpărat. Dacă are un miros înțepător sau dacă are un gust acru sau amar, evită să îl consumi. Depozitat în condiții optime, untul de nuci ar trebui să rămână proaspăt câteva luni.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul 1 „Quantification of phytochemicals, cellular antioxidant activities and antiproliferative activities of raw and roasted American pistachios (Pistacia vera L.)”. Nutrients. 2022;14(15):3002. doi:10.3390/nu14153002, Yuan W, Zheng B, Li T, Liu RH
https://www.mdpi.com/2072-6643/14/15/3002
2 Studiul „Effects of walnut consumption for 2 years on lipoprotein subclasses among healthy elders: findings from the WAHA randomized controlled trial. Circulation”. 2021; Rajaram S, Cofán M, Sala-Vila A, et al.
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.054051
3 Studiul „Dietary fiber and whole grains in diabetes management: systematic review and meta-analyses”, PLoS Med. 2020, Reynolds AN, Akerman AP, Mann J.
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003053
American Heart Association - Nut butters are a healthy way to spread nutrients
https://www.heart.org/en/news/2020/08/14/nut-butters-are-a-healthy-way-to-spread-nutrients
Te-ar mai putea interesa și...