Tratamentul eficient impotriva virusului HIV ar putea fi anuntat in doar cativa ani

tratament-hiv

Un pacient britanic poate fi prima persoana vindecata de virusul HIV din lume, dupa ce specialistii au stabilit ca virusul nu mai este momentan prezent in sangele acestuia, in urma unui tratament experimental. Pacientul in varsta de 44 de ani este unul dintre cei 50 de subiecti ai unui studiu bazat pe un tratament dezvoltat de o echipa de experti din cinci universitati britanice: Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London si King's College London.

Desi rezultatele testului se vor publica oficial abia in 2018, cercetatorii au anuntat prima veste buna: in sangele pacientului nu se mai poate detecta virusul HIV. Daca si celulele latente sunt eliminate, tratamentul poate fi considerat un succes si recomandat la scara larga. In prezent, tratamentele anti-retrovirale folosite pot ataca procesele de evolutie a bolii, insa nu pot elimina celulele latente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi cercetarile inainteaza cu dificultate, echipa se declara optimista avand in vedere primele rezultate bune. Tratamentul eficient pentru HIV nu a fost inca descoperit fiindca afectiunea este dificil de abordat din cauza proceselor complexe pe care le induce in organism. Odata activata, tinteste sistemul imunitar si patrunde in ADN-ul celular modificand modul in care celulele reactioneaza. Acestea nu mai lupta cu virusul, ci devin chiar mijloace de multiplicare.

Noul tratament experimental presupune administrarea unui vaccin, care ajuta organismul sa depisteze celulele infectate cu HIV. Astfel, sistemul imunitar este "reprogramat". Ulterior, un nou medicament, Vorinostat, activeaza celulele aflate inca in stare latenta si le aduce in prim-plan, pentru a putea si fi ele depistate de sistemul imunitar si distruse.

Pana in prezent o singura persoana a fost vindecata de infectia cu virusul HIV. In 2008, Timothy Brown a primit un transplant de celule stem de la o persoana cu imunitate naturala impotriva virusului HIV. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peste 90% dintre pacienti sunt infectati cu virusul HIV ca urmare a contactului sexual neprotejat. La inceputul acestui an, peste 35 de milioane de oameni erau diagnosticati cu HIV in intreaga lume. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0