Cum reduci riscul de aparitie a ridurilor pe timp de iarna

Dacă ai senzația că numai soarele puternic de vară îți poate cauza riduri, e bine să știi că și condițiile meteorologice specifice iernii pot fi responsabile pentru apariția unor riduri noi ori pentru adâncirea celor deja existente.

Vântul aspru din sezonul rece, temperaturile joase din termometre, precum și aerul cald și uscat din interior favorizează apariția ridurilor, de aceea, pe timp de iarnă, pielea poate să pară mai îmbătrânită decât în restul anului. Dacă în această ecuație intră și radiațiile UV la care ne expunem neprotejați pe pârtia de schi, de exemplu, la altitudini mari, apariția unor riduri noi până la finalul iernii este aproape garantată. Nu mai puțin important, o alimentație nepotrivită poate favoriza de asemenea apariția ridurilor.

Pentru a proteja, așadar, pielea de condițiile meteo nefavorabile specifice iernii, trebuie, pe de o parte, să îi asigurăm acesteia nivelul optim de hidratare. În acest sens, se recomandă folosirea unor ingrediente hidratante, emoliente, dar și a umectanților, care absorb umezeala din aer și o atrag în piele.

Pe de altă parte, pe timpul iernii este contraindicată folosirea cremelor și a produselor de îngrijire (mai ales a celor pentru îngrijirea tenului) care conțin parfumuri sau uleiuri esențiale, deoarece acestea agresează pielea și favorizează deshidratarea, deci e bine să amânăm folosirea lor până când temperaturile din termometre depășesc 20 de grade Celsius.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum îți protejezi tenul de apariția ridurilor în sezonul rece?

Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a avea un ten mai protejat și pentru a nu te pomeni cu riduri noi:

Exfoliază-ți tenul săptămânal

Pielea trebuie exfoliată regulat, o dată pe săptămână, în scopul îndepărtării celulelor moarte. Pentru exfoliere, poți alege procedurile unui salon de înfrumusețare, însă în aceeași măsură poți folosi la domiciliu produse din comerț sau făcute de tine acasă. Exfolierea nu numai că lasă pielea mai catifelată, însă totodată permite produselor cosmetice utilizate să pătrundă mai bine în piele, deci să acționeze mai eficient. Dacă nu mergi la salon și nu vrei să investești într-un exfoliant din comerț, poți folosi de exemplu, zahăr amestecat cu ulei de măsline.

Hidratează-ți tenul de două ori pe zi

Având în vedere că expunerea la aerul cald și uscat din casă, dar și la vântul și frigul de afară îți deshidratează pielea, este important să acționezi preventiv. Așadar, nu vei aștepta să ți se usuce tenul pentru a-l hidrata. Folosește o cremă hidratantă dimineața, după ce ai curățat fața cu apă sau cu demachiant, cât pielea este încă ușor umedă. Nu trebuie să aștepți ca fața să ți se usuce complet pentru a aplica crema hidratantă, deoarece pătrunde mai bine în țesuturi și hidratarea e menținută mai mult timp dacă utilizezi crema cât pielea e încă umedă.

Cum spuneam, pe timpul iernii, e indicat să folosești creme fără parfumuri, dar care conțin agenți umectanți - aceștia asigură menținerea hidratării pe parcursul zilei. Caută o cremă care să conțină măcar unul dintre ingredientele următoare: glicerină, acid hialuronic, ceramide, squalane, acid lactic.

Seara, înainte de culcare, după ce din nou ți-ai curățat fața cu un produs potrivit pielii tale, vei aplica de asemenea o cremă hidratantă, de noapte. Dacă ai depășit vârsta de 25 de ani, vei aplica și o cremă anti-aging sau antirid, care contribuie la menținerea elasticității și fermității pielii. Cremele antirid cele mai eficiente sunt cele care conțin retinol, acid hialuronic, colagen dar și vitamine din belșug.

Nu te expune la soare fără protecție solară

Asocierea vântului și frigului cu expunerea la radiațiile UV este una extrem de nefericită pentru tenul tău și nu doar că favorizează apariția ridurilor, ci crește și riscul de cancer de piele. Folosește o cremă cu factor de protecție solară (FPS), peste crema hidratantă, de câte ori ieși din casă, chiar dacă este iarnă și chiar dacă nu este o zi însorită. Dacă stai mai mult afară, fie că lucrezi în grădină, fie că mergi pe pârtie, trebuie să reaplici crema cu FPS o dată la câteva ore. Dacă ai tenul deschis sau foarte deschis, ai nevoie de un FPS mare (30 sau 50).

Folosește uleiuri naturale pentru îngrijirea tenului

Uleiurile hidratează și hrănesc pielea în profunzime, așa că le poți folosi pe timp de iarnă, chiar dacă ai tenul mixt sau gras. Uleiul de argan, cel de cocos, uleiul de măsline, dar și cel de jojoba ori de migdale, toate acestea pot fi aplicate pe față, mai ales după o zi petrecută în frig, când intri în casă sau seara înainte de culcare.

Încălzește 3-4 picături de ulei între palme și masează-ți fața, gâtul și decolteul cu mișcări circulare. În acest fel, stimulezi circulația sangvină la nivelul pielii și favorizezi pătrunderea uleiurilor în profunzime, pentru a combate apariția ridurilor și a menține pielea fermă și elastică.

Ai grijă ce mănânci și ce bei

O piele sănătoasă se menține și de la interior, nu doar cu îngrijire exterioară a tenului. Unele cercetări sugerează că o alimentație bogată în zaharuri procesate sau alți carbohidrați și grăsimi nesănătoase favorizează îmbătrânirea pielii. Încearcă să consumi cât mai rar dulciuri și alte produse cu zahăr adăugat, chipsuri, brânză topită, produse de patiserie, pâine albă, mezeluri.

Alte cercetări sugerează că anumite alimente pot avea efect protector pentru piele și ajută la combaterea ridurilor: frunzoasele (spanac, varză, sfeclă elvețiană etc.), roșiile, leguminoasele (fasole, mazăre, linte), legumele și fructele portocalii (morcovi, caise), fructele de pădure, nucile și peștele gras (macrou, hering). Aceste alimente îți aduc și vitamine de care pielea are nevoie, cum ar fi vitamina D, C, E și K. Dacă nu consumi pește, ia în calcul un supliment de calitate, certificat, cu acizi grași Omega 3 (fie cu ulei de pește de mare adâncime, fie cu ulei de alge).

Foarte important pentru combaterea ridurilor este aportul de apă. Bea zilnic circa 2 litri de apă, ceai neîndulcit de plante, supe de legume. Evită pe cât posibil băuturile zaharoase, precum sucurile din comerț (dacă ai poftă, fă-ți acasă un smoothie de fructe, cu tot cu pulpă) și redu treptat cantitatea de zahăr pe care îl pui în cafea sau în ceai.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - 11 Tips to Prevent Dry Winter Skin 
https://www.healthline.com/health/winter-dry-skin#dry-skin-prevention-tips
Mayo Clinic - What are the best foods for healthy skin? 
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/healthy-skin/faq-20058184

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0