Prostatectomia: cand se recomanda si ce presupune

Prostatectomia este procedura chirurgicală prin care se îndepărtează fie o parte din prostată, fie întreaga glandă. Această intervenție este recomandată în caz de cancer prostatic ori de hiperplazie benignă de prostată. Află mai multe despre tipurile de prostatectomie și despre riscurile acestei intervenții.

O prostatectomie este un tip de intervenție chirurgicală majoră, în care un chirurg îndepărtează total sau parțial prostata, o glandă mică, situată sub vezica urinară, care face parte din sistemul reproducător masculin. Acesta înconjoară uretra, acel tub prin care sperma și urina ies din corp.

În funcție de cauza pentru care medicul a ales să facă prostatectomia, aceasta poate fi simplă ori parțială – implică îndepărtarea unei porțiuni din glandă, sau poate fi prostatectomie radicală – aceasta presupune îndepărtarea totală a prostatei.

Medicii recomandă cel mai adesea o prostatectomie radicală pentru a trata cancerul de prostată - limitat la prostată, deci nerăspândit -, iar o prostatectomie simplă se poate indica dacă pacientul are o afecțiune care blochează uretra și afectează modul în care acesta urinează, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Prostatectomia simplă, folosită în tratarea hiperplaziei benigne de prostată (prostată mărită)

Pe măsură ce înaintează în vârstă, bărbații sunt expuși riscului de prostată mărită. Această condiție benignă, necanceroasă, poate afecta serios calitatea vieții pacientului, cauzând o serie de simptome neplăcute precum nevoia frecventă de urinare, chiar și pe timpul nopții, incapacitatea de abținere când apare nevoia de urinare, disconfort la urinare ori jet slab.

Dacă simptomele nu se ameliorează cu tratament medicamentos, care pune accentul în special pe relaxante musculare, singura opțiune de tratament eficientă este intervenția chirurgicală. Într-o asemenea situație este recomandată prostatectomia simplă, adică îndepărtarea porțiunii din glanda prostată care obstrucționează fluxul urinei. Acest tip de prostatectomie se poate realiza chiar și endoscopic, fără să fie nevoie de incizie. Chirurgia laparoscopică este, de asemenea, folosită pentru prostatectomia simplă.

Prostatectomia radicală, folosită în tratarea cancerului de prostată

Dacă bărbatul a primit diagnosticul de cancer prostatic, este adesea recomandată prostatectomie radicală. Această procedură implică eliminarea în totalitate a glandei prostată, dar și a țesuturilor din jurul acesteia ori a nodulilor limfatici din apropiere. Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală, fiecare bazându-se pe altă tehnologie:

Prostatectomie radicală cu abord retropubian (suprapubian)

Aceasta este cea mai frecventă abordare chirurgicală folosită de urologi. Dacă există motive să se creadă că boala canceroasă s-a răspândit la ganglionii limfatici, medicul va elimina ganglionii din jurul glandei prostatei, pe lângă glanda prostatică. Cancerul s-a răspândit dincolo de aceasta dacă se găsește în ganglionii limfatici. Dacă acesta este cazul, atunci intervenția chirurgicală poate fi întreruptă, deoarece nu va trata cancerul în mod adecvat. În această situație, pot fi utilizate tratamente suplimentare.

Prostatectomia laparoscopică

În acest caz, chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o cameră atașată, precum și instrumentele chirurgicale. Văzând în timp real imaginile din interiorul corpului pe un monitor, medicul elimină prostata.

Prostatectomia asistată robotic

Ca și în cazul celei laparoscopice, se vor face mici incizii în abdomen, însă intervenția chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic.

Prostatectomie radicală cu abord perineal

Prostatectomia perineală radicală este utilizată mai rar decât abordul retropubian. Acest lucru se datorează faptului că nervii nu pot fi cruțați la fel de ușor și nici ganglionii limfatici nu pot fi îndepărtați prin utilizarea acestei tehnici chirurgicale. Cu toate acestea, procedura durează mai puțin timp și poate fi o opțiune dacă nu este necesară abordarea care economisește nervii. Această abordare este, de asemenea, adecvată dacă îndepărtarea ganglionilor limfatici nu este necesară. Prostatectomia perineală poate fi utilizată dacă alte afecțiuni medicale exclud utilizarea unei abordări retropubiane.

Pacientul va alege, împreună cu medicul, procedura cea mai potrivită, ținând cont de mai mulți factori precum timpul de recuperare ori costurile intervenției.

Pregătirea pacientului pentru prostatectomie

Înainte de această intervenție chirurgicală, se va realiza cistoscopia, care va oferi medicului informații cu privire la sistemul urinar al bărbatului. Medicul poate recomanda pacientului să oprească temporar administrarea unor medicamente precum warfarina sau aspirina, care pot favoriza hemoragiile în timpul operației. De regulă, aceste medicamente nu sunt administrate cu câteva zile înainte de intervenția chirurgicală. De asemenea, medicul va sfătui pacientul să nu mănânce sau să bea apă în dimineața de dinaintea procedurii. Înainte de intervenția chirurgicală se va face și clismă.

Recuperarea pacientului după prostatectomie

După ce iese din operație, pacientul va primi medicamente calmante administrate intravenos. Medicul va recomanda ridicarea din pat în ziua operației, sau a doua zi, în funcție de starea pacientului. De regulă, externarea după prostatectomie se face chiar a doua zi după intervenție, dacă nu apar complicații. Unii pacienți vor avea nevoie de un cateter urinar (sondă) în primele 5-10 zile după intervenția chirurgicală.

Newsletter DOC dedicat

Recuperarea se va face gradual, iar pacientul poate reveni la activitățile cotidiene în cel mult o săptămână în cazul prostatectomiei simple, minim invazive, și în cel mult 4-6 săptămâni în cazul prostatectomiei radicale. După recuperarea pacientului, se poate relua activitatea sexuală. Singura diferență constă în cantitatea redusă de spermă.

Odată ajuns acasă, este important ca pacientul să păstreze zona operată curată și uscată. Medicul va oferi instrucțiuni specifice legat de spălare și îngrijire. Suturile sau capsele chirurgicale vor fi îndepărtate în timpul unei vizite de urmărire la cabinet, în cazul în care nu au fost îndepărtate înainte de a părăsi spitalul.

Locul la care s-a făcut incizia chirurgicală poate fi sensibil sau dureros timp de câteva zile după o prostatectomie, așa că medicul poate recomanda un analgezic. Pacientul nu ar trebui să șofeze până când medicul nu își dă acordul și se pot aplica și alte restricții fizice.

Odată ce cateterul este îndepărtat, probabil că vor exista unele scurgeri de urină - perioada poate varia, dar medicul va oferi sugestii pentru îmbunătățirea controlului vezicii urinare. În următoarele câteva luni, pacientul împreună cu medicul vor evalua orice reacții adverse și vor colabora spre a îmbunătăți problemele legate de disfuncția erectilă.

E necesar ca pacientul să anunțe imediat medicul dacă după prostatectomie are febră și/sau frisoane, se confruntă cu roșeață, umflare sau sângerare din locul inciziei, cu creșterea durerii în jurul locului inciziei. La fel, medicul trebuie anunțat dacă pacientul observă că nu poate avea o mișcare intestinală sau că nu poate urina odată ce cateterul este îndepărtat.

La ce riscuri te expune prostatectomia?

Cu toate că nu este o intervenție chirurgicală complicată, există și situații, foarte rare ce-i drept, în care pot apărea complicații după o asemenea intervenție chirurgicală: hemoragie, formarea unor cheaguri de sânge, infecție, hernie inghinală, îngustarea uretrei și blocarea fluxului de urină, incontinență urinară, disfuncții erectile.

Statisticile arată că mai puțin de 10% dintre pacienții care sunt supuși unei prostatectomii au de-a face cu asemenea complicații. Chiar și atunci când apar, complicațiile sunt de multe ori tratabile sau temporare.

Incontinență urinară

Incontinența implică scurgeri incontrolabile, involuntare de urină, care se pot îmbunătăți în timp, chiar și până la un an după operație. Acest simptom poate fi mai dificil de gestionat dacă pacientul are mai mult de 70 de ani când se efectuează operația.

Disfuncția erectilă

Recuperarea funcției sexuale poate dura până la doi ani după operație și poate să nu fie completă. Prostatectomia care economisește nervii scade riscul de impotență, dar nu garantează că nu se va întâmpla.

Sterilitate

În caz de prostatectomie radicală, se întrerupe legătura dintre testicule și uretră, ceea ce duce la ejaculare retrogradă, deci pacientul nu mai poate avea copii. Bărbatul poate avea orgasm, dar nu va exista ejaculare (cu alte cuvinte, orgasmul este „uscat”).

Limfedemul

Limfedemul este o afecțiune în care lichidul se acumulează în țesuturile moi, ducând la umflare. Limfedemul poate fi cauzat de inflamație, obstrucție sau îndepărtarea ganglionilor limfatici în timpul intervenției chirurgicale. Deși această complicație apare în cazuri rare, dacă ganglionii limfatici sunt îndepărtați în timpul prostatectomiei, lichidul se poate acumula la nivelul picioarelor sau în regiunea genitală în timp, apărând durere și umflare. Fizioterapia este de obicei utilă în tratarea efectelor limfedemului.

Modificarea lungimii penisului

Un procent mic de intervenții chirurgicale va duce la o scădere a lungimii penisului.

Alte întrebări și răspunsuri despre prostatectomie

Cât durează o prostatectomie? O astfel de operație durează de obicei aproximativ două până la patru ore.

Cât durează spitalizarea pentru o prostatectomie? Timpul de internare poate fi de două-patru zile, dar unii pacienți pot fi capabili să meargă acasă chiar în ziua procedurii.

Când poate pacientul să revină la muncă? Acest lucru depinde de tipul de muncă pe care îl face. În general, se poate întoarce la serviciu la aproximativ două până la trei săptămâni după o prostatectomie. Dacă, însă, serviciul implică multă muncă fizică, pot fi necesare patru până la șase săptămâni de concediu după o prostatectomie.

Care sunt avantajele prostatectomiei? Principalul avantaj al acestei intervenții este tratarea cancerului de prostată. În cazul în care cancerul este de grad înalt sau agresiv, dacă nu este tratat, duce la deces.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Prostatectomy
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24294-prostatectomy
MedlinePlus - Radical prostatectomy
https://medlineplus.gov/ency/article/007300.htm
Techniques of robotic radical prostatectomy for the management of prostate cancer: which one, when and why
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7214982/
Studiul „Techniques of robotic radical prostatectomy for the management of prostate cancer: which one, when and why”, apărut în Transl Androl Urol. 2020 Apr; 9(2): 906–918. doi: 10.21037/tau.2019.09.13, autori: Shuo Liu și Ashok Hemal


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0