Infarctul miocardic ar putea beneficia de un nou tratament chirurgical

O nouă tehnică chirurgicală pare promițătoare în tratarea inimii afectată de infarctul miocardic, potrivit rezultatelor unor cercetări apărute în Chinese Medical Journal.

Infarctul miocardic este o afecțiune cardiacă obișnuită, cauzată de probleme în alimentarea cu sânge a unor părți ale inimii. În cazurile severe, atacul de cord poate fi însoțit de rupturi în peretele care separă diferite părți ale inimii, cum ar fi în septul ventricular (un perete care separă ventriculul drept care pompează sângele dezoxigenat în plămâni pentru oxigenare, de ventriculul stâng care pompează sânge oxigenat în restul corpului). Fără o intervenție chirurgicală adecvată, ruptura în septul ventricular cauzată de infarct crește riscul de deces.

Tehnicile chirurgicale actuale utilizate pentru închiderea acestor rupturi s-au dovedit ineficiente în mai multe situații, ceea ce a dat de gândit unui grup de cercetători medicali chinezi. Aceștia au lucrat în mod specific asupra rupturii în septul ventricular cauzată de infarct miocardic însoțită de fluctuații ale tensiunii arteriale care pun viața în pericol sau de instabilitate hemodinamică.

Intervenție nouă pentru infarctul miocardic însoțit de o ruptură a peretelui ventricular

Cercetătorii au conceput astfel, cu succes, o tehnică chirurgicală care a îmbunătățit perspectivele pentru pacienții care suferă o ruptură cu instabilitate hemodinamică din cauza infarctului miocardic, potrivit unui studiu¹ publicat în Chinese Medical Journal. Explicând în continuare motivația studiului lor, dr. Chao Liu, primul autor al studiului, spune că intenția a fost să prezinte o nouă tehnică de intervenție chirurgicală reparatorie care să poată fi utilizată în condiții de siguranță, fezabilă și eficientă la pacienții instabili hemodinamic cu ruptură în septul ventricular în acută fază.

Cercetătorii, care au urmărit ca prin această intervenție să salveze viețile pacienților, numesc tehnica lor chirurgicală SurCOP, o metodă care combină dispozitivele numite ocluzor și plasture. În timp ce ocluzorul este folosit pentru a repara ruptura din inimă, plasturele (derivat din materiale biocompatibile) este utilizat pentru închiderea acesteia. 

Aceasta este o versiune actualizată a unei metode chirurgicale utilizate în mod convențional, în care este utilizat doar un plasture simplu. Medicii au testat apoi tehnica îmbunătățită pe nouă pacienți și au comparat rezultatele cu ale altor 54 de persoane. Rezultatele au arătat că procedura actualizată a avut o rată de succes impresionantă de 100%. 

De asemenea, comparativ cu o rată de supraviețuire de 10% obținută prin metoda de intervenție clasică, SurCOP a atins o rată promițătoare de supraviețuire de 77,8% atunci când a fost luat în considerare un timp median de urmărire de 187 de zile. Important, niciunul dintre pacienții care au fost operați cu SurCOP nu a suferit o ruptură în peretele ventricular după intervenția chirurgicală.

Acestea sunt descoperiri incredibil de promițătoare, studiul evidențiind cât de bine pot fi abordate problemele clinice ridicate de ruptura în peretele ventricular după infarctul miocardic prin tehnica chirurgicală SurCOP. Autorul principal al studiului concluzionează că, judecând după dovezile obținute, tehnica SurCOP este o metodă sigură de intervenție, ușor de realizat și eficientă. 

În continuare, oamenii de știință speră să primească feedback de la chirurgii care vor apela în viitor la această intervenție chirurgicală alternativă și să își unească eforturile cu ale acestora pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților cu ruptură în peretele ventricular.

Care sunt tratamentele frecvente în caz de atac de cord?

Există mai multe metode de tratament chirurgical pentru un atac de cord:

  • Angioplastie: un mic balon este introdus în zona îngustată a vasului de sânge; când balonul se umflă, peretele vasului permite trecerea sângelui
  • Angioplastie cu laser: procedură similară cu angioplastia, dar cateterul are un vârf cu laser care deschide artera blocată;
  • Chirurgie artificială a valvei cardiace: înlocuiește o valvă cardiacă anormală sau bolnavă cu una sănătoasă;
  • Aterectomie: similară cu angioplastia, însă cateterul are un aparat de ras rotativ pe vârf pentru a tăia placa din arteră;
  • Operație de bypass: tratează arterele cardiace blocate prin crearea de noi pasaje pentru ca sângele să curgă către mușchiul inimii.
  • Cardiomioplastie: o procedură experimentală în care mușchii scheletici sunt luați din spatele sau abdomenul pacientului;
  • Transplant de inimă: îndepărtează o inimă bolnavă și o înlocuiește cu o inimă umană sănătoasă donată.
  • Chirurgie cardiacă minim invazivă: o alternativă la chirurgia standard de bypass.
  • Ablația prin radiofrecvență: un cateter cu un electrod la vârf este ghidat prin vene până la mușchiul inimii pentru a distruge celulele musculare ale inimii atent selectate într-o zonă foarte mică.
  • Montare stent: un stent este un dispozitiv metalic implantat în interiorul unui vas de sânge pentru a stabili un flux normal.
  • Revascularizare transmiocardică: un laser este folosit pentru a deschide orificii din exteriorul inimii în camera de pompare.

Tratamentul infarctului miocardic implică și administrarea mai multor tipuri de medicamente, în combinații stabilite de medic. Cele mai frecvent utilizate sunt anticoagulantele (pentru tratarea anumitor afecțiuni ale vaselor de sânge, ale inimii și ale plămânilor), agenții antiplachetari (care împiedică formarea cheagurilor de sânge prin prevenirea alipirii trombocitelor una de alta) și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei - IECA (care extind vasele de sânge și le scad rezistența prin scăderea nivelului de angiotensină II).

Alte medicamente recomandate în tratamentul infarctului miocardic sunt blocantele receptorilor angiotensinei II (împiedică această substanță chimică să aibă efecte asupra inimii și vaselor de sânge), inhibitorii neprilizinei (neprilizina este o enzimă care descompune substanțele naturale din organism care deschid arterele înguste, iar prin inhibarea ei, acele substanțe naturale își pot face efectul normal) și beta-blocantele  (care scad ritmul cardiac și debitul cardiac), uneori combinate cu alfa-blocante.

În terapia atacului de cord se folosesc și blocante al canalelor de calciu (întrerup mișcarea calciului în celulele inimii și ale vaselor de sânge), medicamente care scad colesterolul (cum ar fi statinele), diuretice (determină corpul să scape de excesul de lichide și sodiu prin urinare și ușurează volumul de muncă al inimii) și vasodilatatoare (relaxează vasele de sânge și cresc aportul de sânge și oxigen către inimă, reducând în același timp volumul de muncă al acestui organ).

Unii pacienți care au stenturi plasate în arterele coronare sau sunt supuși unei intervenții chirurgicale de by-pass coronarian sunt tratați cu două tipuri de agenți antiplachetari în același timp pentru a preveni coagularea sângelui - terapie antiplachetară duală. Un agent antiplachetar este aspirina, indicată pentru tot restul vieții, iar un al doilea, numit inhibitor P2Y 12, este prescris pentru mai multe luni sau mai mulți ani, pe lângă aspirină.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Chinese Medical Journal - A new surgical technique for post-myocardial infarction ventricular septal rupture with hemodynamic instability
https://journals.lww.com/cmj/Fulltext/2021/04200/A_new_surgical_technique_for_post_myocardial.18.aspx
1. Studiul „A new surgical technique for post-myocardial infarction ventricular septal rupture with hemodynamic instability”, apărut în Chinese Medical Journal (2021). DOI: 10.1097/CM9.0000000000001442, autori: Chao Liu et al.
American Heart Association - Treatment of a Heart Attack
https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/treatment-of-a-heart-attack


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0