Terapia ablativa a varicelor membrelor inferioare

Scopurile terapiei de ablație la pacienții cu boală venoasă simptomatică sunt atenuarea simptomelor, precum și a aspectului venelor de la nivelul picioarelor.

Varicele sunt vene care s-au umflat ori s-au mărit din cauza unei slăbiri sau leziuni ale valvelor venelor. Situate mai adânc în piele decât venele păianjen, acestea pot apărea înălțate, bombate sau răsucite și adesea sunt albastre ori roșii.

Varicele pot fi dureroase sau asociate cu dezvoltarea uneia sau mai multor dintre următoarele afecțiuni: flebită (inflamația venei), tromboze (când se formează cheaguri de sânge în vena mărită), ulcere de stază venoasă (care se formează atunci când nu există un drenaj adecvat în vena mărită).

Deși cauzele exacte ale varicelor și venelor păianjen nu sunt cunoscute, sarcina, ereditatea, statul în picioare pe termen lung, vârsta înaintată, ridicarea greutăților și modificările hormonale par a fi factori care contribuie la apariția acestora.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se tratează varicele?

Multă vreme, a existat o singură modalitate de a reduce venele varicoase, mai precis o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea secțiunii problematice a venei și legarea capetelor. Dar dezavantajele acestei tehnici erau numeroase: spitalizare, potențiale complicații de la anestezia generală și intervenția chirurgicală invazivă, cicatrici rămase pe picioare și o rată ridicată de recurență (revenirea venelor). 

În prezent, dacă varicele nu  provoacă disconfort, este posibil ca medicul să nu indice niciun fel de tratament. Tratamentul venelor varicoase este de obicei necesar pentru a ușura simptomele – dacă venele varicoase provoacă durere sau disconfort - și pentru a trata complicațiile cum ar fi ulcerul picioarelor, umflarea sau decolorarea pielii. Unii pacienți solicită, de asemenea, tratament pentru varice din motive cosmetice.

Dacă tratamentul este necesar, medicul poate recomanda mai întâi îngrijirea la domiciliu, ceea ce poate însemna: folosirea unor ciorapi compresivi (medicul va verifica mai întâi circulația sangvină a pacientului pentru a vedea dacă indicarea ciorapilor este potrivită), exerciții regulate, evitarea statului în picioare pentru perioade lungi de timp.

Dacă venele varicoase necesită tratament suplimentar sau provoacă complicații, tipul de tratament va depinde de starea generală de sănătate a pacientului și de dimensiunea, poziția și aspectul venelor sale. 

Unul dintre primele tratamente indicate va fi de obicei ablația endotermală, care implică utilizarea energiei fie din unde radio de înaltă frecvență (ablație cu radiofrecvență) fie lasere (tratament cu laser endovenos) pentru a sigila venele afectate.
Se consideră că ablația produce efecte benefice la persoanele cu varice, prin reducerea volumului venelor și, prin urmare, a efectelor hipertensiunii venoase asupra țesuturilor cutanate. Pacienții simptomatici sunt, în general, tratați cu măsuri conservatoare pentru o anumită perioadă, înainte de tratamentul ablativ.

Când se recomandă terapia de ablație?

Indicațiile pentru terapia de ablație depind de severitatea simptomelor, de răspunsul la terapia medicală, de amploarea bolii, de așteptările pacientului și de probabilitatea de a oferi un beneficiu durabil fie în ceea ce privește aspectul, ameliorarea simptomelor ori a potențialului de vindecare a ulcerului.

Poate fi necesară ablația venei pentru a gestiona hemoragia, pentru a preveni extinderea proximală a trombului dintr-o venă superficială sau pentru a trata simptomele recurente la pacienții cu tromboză venoasă superficială.

Telangiectaziile, venele reticulare sau venele varicoase superficiale sau situate în apropierea proeminențelor osoase sunt predispuse la hemoragie. În caz de hemoragie recurentă, acești pacienți pot fi candidați pentru scleroterapie sau ligaturarea / excizia venei, în funcție de localizarea acesteia.

Terapia ablativă poate oferi o mai bună ameliorare simptomatică a flebitei localizate (inflamație a venelor, de regulă, la membrele inferioare) și poate preveni recurența după un episod de tromboză venoasă superficială.

Tehnici de ablație

Sunt disponibile mai multe tehnici de ablație a venei și sunt clasificate după metoda de distrugere a venei în metode chimice, termice sau mecanice.

Excizia chirurgicală 

În acest caz, ablația mecanică implică îndepărtarea parțială sau completă a venei.

Scleroterapia

Ablația chimică implică introducerea unui agent iritant în venă, provocând leziuni endoteliale. Rezultatul acestei reacții este că vena se va prăbuși instantaneu și se va întări, proces cunoscut sub numele de scleroză (de la care derivă cuvântul „scleroterapie”). Vena se va estompa treptat în câteva luni, pe măsură ce organismul o absoarbe în sistem. Preparatele sclerozante lichide sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata telangiectaziile, venele reticulare și venele varicoase mici. 

La fel ca scleroterapia cu vedere directă, varianta ghidată cu ultrasunete implică și injectarea unei soluții sclerozante în vena bolnavă. Scleroterapie ghidată cu ultrasunete se folosește de acestea pentru a plasa cu precizie acul de injectare în vena cu probleme, oferind soluția exact acolo unde trebuie să meargă. Îndrumarea cu ultrasunete a sporit succesul și siguranța scleroterapiei și a ajutat la introducerea unui standard nou și mai înalt de terapie a venelor varicoase. 

Ablația termică

Ablația termică implică generarea de căldură la o temperatură suficient de mare pentru a denatura proteinele care constituie peretele venei. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea energiei luminoase (de exemplu, laser de suprafață) asupra pielii, pentru tratarea venelor dilatate mai mici, sau introducerea unui cateter la nivelul venei care furnizează lumina laser (ablație endovenoasă).

Noi tehnici pentru tratamentul varicelor

Insuficiența venoasă care rezultă de pe urma refluxului venos superficial din cauza venelor varicoase este o problemă serioasă care, de regulă, progresează în mod inevitabil dacă este lăsată netratată.

Ablația endovenoasă a înlocuit procedra de stripping prin care pot fi îndepărtate chirurgical varicele și ligaturarea, ca tehnică pentru eliminarea refluxului venei safene. Una dintre tehnicile endovenoase este o procedură bazată pe radiofrecvență. Metodele mai noi de folosire sau de livrare a radiofrecvenței au fost introduse în anul 2007. Procedurile endovenoase sunt, de departe, mai puțin invazive decât procedurile chirurgicale și au procente mai mici de complicații.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Procedura este bine tolerată de pacienți și produce rezultate bune din punct de vedere cosmetic. Rezultatele clinice excelente sunt observate după 4-5 ani, iar eficacitatea pe termen lung a procedurii este acum cunoscută, mai ales după mai bine de 10 ani de experiență în care s-au folosit noile tehnici. Procedura originală de radiofrecvență endovenoasă a fost aprobată de FDA (Food and Drug Administration) în martie 1999.

Tehnicile endovenoase sunt mai puțin invazive

Tehnicile endovenoase pentru varice (terapia endovenoasă cu laser, ablația cu radiofrecvență și scleroterapia endovenoasă cu spumă) sunt, în mod clar, mai puțin invazive și sunt asociate cu mult mai puține complicații, în comparație cu procedurile chirurgicale mult mai invazive, având o eficacitate comparabilă mai mare, spun experții.

Să nu uităm că tratamentul venelor varicoase, cunoscut și drept ablație endovenoasă, folosește radiofrecvența sau energia laser pentru a cauteriza și pentru a închide venele varicoase din picioare. Acest tratament poate fi folosit în scopuri cosmetice, dar cel mai frecvent este folosit pentru a ajuta la calmarea simptomelor asociate, cum ar fi durerea chinuitoare și continuă, umflarea picioarelor și iritațiile pielii, decolorarea pielii sau inflamația. Ablația endovenoasă este sigură și mai puțin invazivă decât procedurile chirurgicale convenționale și, practic, nu lasă niciun fel de cicatrici în urmă.

În ultimii câțiva ani, au fost inventate noi proceduri pentru tratarea venelor varicoase care nu necesită căldură pentru a închide vena. Acestea sunt denumite proceduri non-termice non-tumescente (NTNT). Deoarece aceste proceduri nu folosesc căldură pentru a închide venele varicoase, nu trebuie plasat lichid în jurul venei ca anestezic, ceea ce înseamnă mai puține înțepături în timpul procedurilor.

Adeziv pentru vene, cea mai puțin invazivă terapie pentru varice

Cea mai recentă descoperire în tratamentele venelor varicoase, adezivul medical, nu se bazează pe căldură sau pe reacții biochimice din interiorul venei. În schimb, lipește rapid și permanent vena, etanșând-o complet și stimulând un proces permanent de întărire pe toată lungimea venei. Această formă de tratament poate fi considerată cel mai puțin invazivă și cel mai puțin traumatizantă dintre tehnologiile noii epoci.

Conform ghidurilor, pacienții care au reflux în venele mari safene ar beneficia de ablația endovenoasă cu laser sau ablația cu radiofrecvență. Chiar dacă aceste vene pot fi tratate cu scleroterapie ghidată cu ultrasunete, ablația endovenoasă în majoritatea cazurilor este mult mai eficidentă, cu un rezultat mai bun pe termen lung.

Suplimentele naturale pot ajuta în caz de varice?

Cele mai multe dovezi anecdotice despre suplimentele nutriționale care ar ajuta la ameliorarea simptomelor varicelor se referă la flavonoide sub formă de extracte alimentare, cum ar fi extractul din semințe de struguri, de castan de cal, de gălbenele, de frasin înțepător și rădăcină de ghimpe pădureț. Cu toate acestea, o revizuire sistematică a studiilor existente a constatat că aceste suplimente au o eficacitate redusă asupra simptomelor varicelor și, cu siguranță, nu sunt un tratament permanent pentru venele bolnave.

Ce spun studiile recente despre tratamentul venelor varicoase?

Un studiu apărut de curând în jurnalul Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology precizează că practica cea mai bună pentru investigarea venelor varicoase ale picioarelor este ecografia duplex venoasă în poziţie erectă, efectuată de un specialist instruit în ecografie în mod optim, nu de medicul care efectuează tratamentul. 

Cea mai bună practică pentru tratarea incompetenței trunchiale venale este ablația termică endovenoasă. Din ce în ce mai multe dovezi sugerează că venele perforante incompetente semnificative ar trebui găsite și tratate prin ablație termică folosind abordarea ocluziei transluminale a perforatorului (TRLOP) și că venele pelvine incompetente care refluxează în vene varicoase simptomatice în regiunea genitală sau la picior ar trebui tratate prin embolizare spirală. Varicozitățile bombate trebuie tratate prin flebectomie în momentul ablației trunchiale venale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Varicose Veins 
https://www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/peripheral-venous-disorders/varicose-veins
NCBI - Current Best Practice in the Management of Varicose Veins
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8995160/
Studiul „Current Best Practice in the Management of Varicose Veins”, apărut în Clin Cosmet Investig Dermatol, 2022; 15: 567–583, doi: 10.2147/CCID.S294990, autor: Mark Steven Whiteley


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0