Tratamentul hipertensiunii

Unele schimbări în stilul de viață pot ajuta de multe ori la reducerea valorilor tensiunii arteriale mărite. Însă, la anumite persoane, este nevoie de tratament medicamentos pentru hipertensiune. Discutăm în acest articol despre tratamentul general al hipertensiunii, de la schimbări în stilul de viață la medicamente antihipertensive.

Când un pacient este diagnosticat cu hipertensiune, medicul îl va sfătui cu privire la schimbările pe care ar trebui să le facă în stilul de viață și dacă are nevoie sau nu de tratament medicamentos. Modificările în stilul de viață reprezintă prima linie de terapie când este vorba de tratamentul hipertensiunii.

În principiu, toți pacienții cu hipertensiune sunt sfătuiți să facă schimbări spre o viață mai sănătoasă, iar prescrierea medicației depinde de rezultatele analizelor și de riscul pe care îl are fiecare pacient în a dezvolta complicații care pot duce la infarct miocardic sau la accident vacular cerebral (AVC).

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Principii generale în tratamentul hipertensiunii

Dacă tensiunea arterială este, de cele mai multe ori, peste 135/85 mmHg, dar riscul de a dezvolta alte probleme medicale este scăzut, pacientul este sfătuit să facă anumite schimbări în stilul de viață.

Dacă tensiunea arterială este de cele mai multe ori peste 140/90 mmHg (sau 135/85 mmHg acasă) și riscul de a dezvolta alte probleme medicale este crescut, pe lângă sfatul de a schimba stilul de viață, pacientului i se poate prescrie și un tratament medicamentos pentru a reduce tensiunea arterială. 

Dacă tensiunea arterială este în mod constant peste 160/100 mmHg, pe lângă sfatul de a schimba stilul de viață, medicul va prescrie, de asemenea, și tratament medicamentos pentru a scade tensiunea arterială.

Tratamentul pentru hipertensiune: stilul de viață

Iată măsurile pe care un pacient cu hipertensiune poate fi sfătuit de medic să le ia:

Activitatea fizică regulată

Se recomandă ca pacienții cu hipertensiune să facă 30 de minute de activitate fizică pe zi, adică exerciții aerobice de intensitate moderată. Acestea pot include mersul pe jos în pas alert, alergarea ușoară, mersul pe bicicletă sau înotul și este cu atât mai bine dacă persoana face acest gen de activități fizice măcar de 5 ori pe săptămână, dacă nu în fiecare zi.

Pierderea în greutate

Pierderea în greutate este una dintre cele mai eficiente modificări ale stilului de viață pentru tratamentul hipertensiunii. Pierderea chiar și a câtorva dintre kilogramele în plus dacă pacientul este supraponderal sau obez poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. În general, tensiunea arterială se reduce câte puțin cu fiecare kilogram pierdut. În afară de pierderea de kilograme, e importantă atenția la grăsimea abdominală. Purtarea unei greutăți prea mari în jurul taliei (peste 94 cm în cazul bărbaților și peste 80 de cm în cazul femeilor) crește riscul de hipertensiune arterială. E bine ca pacientul să ceară sfatul medicului pentru a scăpa de grăsimea abdominală și, eventual, al unui antrenor de fitness.

Reducerea sodiului din alimentație

Chiar și o mică reducere a sodiului din alimentația zilnică poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce tensiunea arterială cu aproximativ 5 până la 6 mm Hg în cazul hipertensivilor. Efectul aportului de sodiu asupra tensiunii arteriale variază, dar, în general, sodiul adăugat zilnic în mâncare ar trebui să nu fie mai mult de 2,3 g. Pentru a scădea sodiul, e indicat ca pacientul să citească etichetele alimentelor și să aleagă produse cu conținut scăzut de sodiu, să consume mai puține alimente procesate și să folosească mai puțină sare și mai multe ierburi sau condimente pentru a da gust mâncării.

Reducerea stresului

Gestionarea stresului poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. Există mai multe metode pentru a ține stresul sub control și fiecare persoană trebuie să le găsească pe cele care i se potrivesc. Pentru unii pacienți, sunt de folos exercițiile de respirație și meditația, pe alții îi ajută aromaterapia, drumețiile pe munte sau întâlnirile cu persoane dragi.

Consumul de alcool și de droguri, fumatul și obiceiurile alimentare nesănătoase utilizate ca strategii pentru combaterea stresului nu sunt de folos, pentru că vor contribui la problemele cauzate de hipertensiune, așa că trebuie evitate. Renunțarea la fumat, de exemplu, reduce riscul de hipertensiune, de boli cardiovasculare și multe alte probleme de sănătate.

Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale

Ca parte a tratamentului pentru hipertensiune, monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu poate ajuta pacientul să aibă o evidență a valorilor tensionale zilnice și să se asigure că schimbările de stil de viață funcționează. Vizitele regulate la medicul curant sunt, de asemenea, importante pentru controlul tensiunii arteriale. 

Tratamentul pentru hipertensiune: unele suplimente alimentare

O amplă analiză a 21 de studii a arătat că drojdia de orez roșu are efecte antihipertensive. Aceasta a fost eficientă nu doar în reducerea valorii colesterolului total și în scăderea valorii colesterolului LDL, ci și în scăderea tensiunii arteriale, când suplimentele cu acest tip de drojdie au fost combinate cu terapia cu statine. Într-o revizuire a 23 de studii, suplimentele de potasiu au arătat o scădere modestă, dar semnificativă a tensiunii arteriale, comparativ cu un placebo. O analiză-umbrelă a 7 metaanalize cuprinzând 4.676 de persoane a demonstrat că suplimentele de L-arginină au redus semnificativ tensiunea arterială totală la persoanele cu niveluri ridicate.

E indicat ca pacientul hipertensiv să ceară sfatul medicului curant legat de ce suplimente alimentare i-ar putea fi utile pentru tratamentul hipertensiunii. Acestea pot fi luate ca adjuvant, numai cu acordul medicului, pentru ca pacientul să fie sigur că nu interferează cu medicamentele. 

Și extractul de frunze de măslin este recunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății, inclusiv pentru capacitatea de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Această proprietate este atribuită în principal oleuropeinei, un compus găsit în frunzele de măslin, care are efecte antioxidante și antiinflamatoare. Cercetările sugerează că oleuropeina poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, îmbunătățirea circulației și scăderea tensiunii arteriale.

De exemplu, un studiu a arătat că suplimentele cu extract de frunze de măslin au condus la o scădere semnificativă a tensiunii la persoanele cu hipertensiune arterială comparativ cu un placebo. Deși rezultatele sunt promițătoare, este important să se discute cu medicul curant înainte de a se încerca orice supliment alimentar.

Tratamentul hipertensiunii: medicamentele antihipertensive

Persoanele cu tensiunea arterială mai mare de 130 cu 80 mmHg pot primi de la medic recomandare de medicație ca tratament. Efectele adverse asociate cu medicamentele antihipertensive sunt, în general, minore. Antihipertensivele se pot recomanda în monoterapie sau pacientul poate primi o combinație de cel puțin două medicamente.

Mai multe tipuri de medicamente sunt disponibile pentru a ajuta pacientul să scadă tensiunea arterială, iar printre acestea se numără diureticele, beta-blocante și alfa-blocante, blocante ale canalelor de calciu, vasodilatatoare, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocante ale receptorilor angiotensinei.

Alegerea medicamentului depinde de fiecare individ în parte și de alte afecțiuni pe care le poate avea persoana hipertensivă. Orice pacient care ia medicamente antihipertensive ar trebui să citească atent prospectele, în special înainte de a lua medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi descongestionantele, deoarece pot interacționa cu medicamentele folosite pentru a scădea tensiunea arterială.

Atenție, pacientul va lua medicamentele așa cum i le-a recomandat medicul curant, respectând dozele și perioada. Dacă pacientul se confruntă cu efecte nedorite în timpul tratamentului, acesta nu va întrerupe tratamentul, ci i se va adresa medicului. E posibil ca medicul să schimbe doza sau să schimbe medicamentul, însă pacientul nu își va face singur modificări după ureche.

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Angiotensina este o substanță din corp care face ca arterele să se îngusteze, iar IECA face ca organismul să producă mai puțină angiotensină; astfel, vasele de sânge se realxează și tensiunea arterială scade. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sunt medicamentele precum captopril, enelapril și perindopril.

Diuretice

Diureticele contribuie la controlul tensiunii arteriale prin faptul că ajută organismul să scape de excesul de sodiu (sare) și de apă. Aceste antihipertensive sunt de mai multe feluri: tiazidice (hidroclorotiazidă, indapamidă), care economisesc potasiul (spironolactonă, eplerenonă), de ansă (furosemid, bumetanidă) sau combinate în același medicament (de exemplu, triamteren + hidroclorotiazidă). 

Antagoniști ai receptorului angiotensinei II 

În tratamentul hipertensiunii sunt folosite și aceste medicamente care blochează efectele angiotensinei; vasele de sânge rămân deschise și tensiunea arterială scade. Candesartan, irbesartan și valsartan sunt doar câteva exemple de antagoniști ai receptorului angiotensinei II.

Alfa-blocante

Aceste medicamente scad tensiunea arterială prin relaxarea pereților vaselor de sânge și reducerea rezistenței arterelor. Alfa-blocante sunt prazosinul, doxazosinul și clorhidratul de terazosin. În caz de criză hipertensivă, se poate administra intravenos o combinație de alfa-blocante cu beta-bloncate. 

Beta-blocantele 

Aceste antihipertensive scad tensiunea arterială prin reducerea ritmului cardiac și a sarcinii de lucru a inimii. Printre beta-blocante se numără atenololul, bisoprololul, carvedilolul, sau se poate recomanda un medicament care conține o combinație de beta-blocant cu diuretic (hidroclorotiazidă + bisoprolol).

Blocante ale canalelor de calciu

Aceste medicamente antihipertensive împiedică intrarea calciului în celulele musculare ale inimii și arterelor, deci vasele se relaxează, ritmul cardiac se reduce și tensiunea arterială scade. Amlodipina, verapamilul și diltiazemul se numără printre blocantele canalelor de calciu.

Alfa-2 agoniști

Și alfa-2 agoniștii pot fi indicați în tratamentul hipertensiunii prin scăderea activității porțiunii producătoare de adrenalină a sistemului nervos involuntar. Metildopa, clonidina și guanfacina sunt exemple de alfa-2 agoniști.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Antihypertensive Medications
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554579/
NCBI - Advances in the Treatment Strategies in Hypertension: Present and Future
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8949859/
Studiul „Advances in the Treatment Strategies in Hypertension: Present and Future”, apărut în J Cardiovasc Dev Dis. 2022 Mar; 9(3): 72. Published online 2022 Mar 3. doi: 10.3390/jcdd9030072, autori: Paolo Verdecchia, Claudio Cavallini, Fabio Angeli
Pub Med - Low dose red yeast rice with monacolin K lowers LDL cholesterol and blood pressure in Japanese with mild dyslipidemia: A multicenter, randomized trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34587702/
Studiul „Low dose red yeast rice with monacolin K lowers LDL cholesterol and blood pressure in Japanese with mild dyslipidemia: A multicenter, randomized trial”, apărut în Asia Pac J Clin Nutr. 2021 Sep;30(3):424-435. doi: 10.6133/apjcn.202109_30(3).0009, autori: Takuya Minamizuka et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0