Kinetoterapia ca optiune de tratament in gonatroza

Schimbarea stilului de viață este foarte importantă pentru persoanele care suferă de gonartroză. Această schimbare se referă la eliminarea factorilor care produc deteriorarea articulației genunchiului.

Ce este gonartroza

Gonartroza este una dintre cele mai frecvente boli cronice și cea mai frecventă tulburare musculo-scheletică. Până la vârsta de 35 de ani, aproximativ 50% din populație are leziuni artrozice, iar după vârsta de 55 de ani, peste 80% din populație. 

O evaluare comună a frecvenței gonartrozei este dificil de realizat deoarece există gonartroze asimptomatice și doar o mică parte dintre pacienții cu gonartroză solicită ajutor medical din cauza bolilor artrozice. Studiile epidemiologice au arătat că, în prezent, mai mult de 80% dintre persoanele în vârstă de peste 60 de ani au modificări osteoartritice la una sau mai multe articulații, iar 60% dintre pacienți au reumatism artritic, suferă și au capacitatea de muncă limitată din cauza acestei afecțiuni. 

Articulația genunchiului este cea mai mare și mai complexă articulație a corpului uman. Pentru că această articulație nu este protejată de musculatură, aceasta este și cea mai expusă la traume, frig și umezeală. Gonartroza genunchiului este cea mai frecventă formă de durere reumatică cauzată de uzura cartilajului articular, în special articulația femuro-patelară și femuro-tibială. 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

De câte tipuri este

Osteoartrita genunchiului poate fi împărțită în două tipuri, primară și secundară. Osteoartrita primară este o degenerescență articulară fără niciun motiv aparent subiacent. Osteoartrita secundară este consecința fie a unei concentrații anormale de forță în articulație, cum se întâmplă în cazurile post-traumatice, fie a cartilajului articular anormal, cum ar fi artrita reumatoidă (AR). Osteoartrita este de obicei o boală progresivă care poate duce în cele din urmă la dizabilitate. Intensitatea simptomelor clinice poate varia de la fiecare individ.  

Principalul simptom al gonartrozei este durerea localizată la nivelul genunchiului sau coapsei. Durerea iradiază în muşchii cu caracter profund care apare la mobilizarea articulară după o perioadă de repaus. La început, durerea este moderată în timpul zilei și răspunde la tratamentul cu antiinflamatoare și analgezice. Durerea este descrisă ca o senzație de arsură sau de înjunghiere locală.  

Recomandări pentru pacienții cu gonartroză

Pentru ameliorarea durerii, specialiștii au câteva recomandări. De exemplu, nu recomandă repausul fizic prelungit, deoarece articulațiile au nevoie de mișcare pentru a rămâne sănătoase.

În același timp, trebuie evitate suprasolicitările suprafețelor articulare ale genunchiului datorate creșterii în greutate, mai ales că fiecare kilogram în plus față de greutatea ideală a fiecărui individ poate echivala cu 6 kg forță de presiune la nivelul genunchiului în timpul mișcării. De asemenea, pacienții cu gonartroză trebuie să evite stresul fizic semnificativ și prelungit asupra articulației, în special forțarea mișcărilor de flexie.

Întotdeauna trebuie inclus un program kinetoterapeutic în schema de tratament a gonartrozei, stabilirea programului se face în funcție de stadiul clinic, anatomic și funcțional al bolii.

Kinetoterapia pentru gonartroză

Kinetoterapia urmărește tonifierea musculaturii ce fixează genunchiul în mers, tonifierea mușchiului cvadriceps asigură menținerea unei amplitudini normale a mișcării. Kinetoterapie extensivă este nu numai esențială în tratamentul conservator al gonartrozei, ci și după intervenția chirurgicală. Genunchiul slăbit trebuie reconstruit încet prin exerciții adaptate. 

Tonifierea mușchiului cvadriceps se poate realiza prin exerciții izometrice, cu pacientul în decubit dorsal (întins pe spate):
- pacientul contractă puternic cvadricepsul membrului inferior afectat timp de două-trei minute, apoi e recomandat repaus 1 minut;
- ridicarea gambei de pe sol (pat), genunchiul fiind întins;
- mobilizarea activă a gleznei pe toate planurile de mișcare;
- ridicarea piciorului întins la verticală cu revenire fără a așeza piciorul pe sol (pat);
- se ridică membrul inferior cu șoldul și genunchiul în flexie, apoi se lasă pe sol cu genunchiul în extensie.

Se recomandă exerciții la bicicleta ergometrică sau mers pe bicicletă.

Ce beneficii are terapia prin mișcare

Tratamentul gonartrozei are următoarele obiective: înlăturarea dureri, creșterea mobilității articulare, prevenirea progresiei bolii (atrofie musculară, deformare articulară). Kinetoterapia poate fi prima linie de apărare pentru cei care vor să țină sub control simptomele gonartrozei (așa cum mai este numita osteoartrita genunchiului). Tratamentul de primă linie pentru toți pacienții cu osteoartrită simptomatică a genunchiului include și educația pacientului. S-a demonstrat că o combinație de exerciții efectuate sub supraveghere și un program de exerciții la domiciliu au cele mai bune rezultate. Aceste beneficii se pierd după 6 luni dacă exercițiile sunt întrerupte1.

Atunci când suferi de gonartroză, anumite lucruri pot să ți se pară mai greu de făcut. De exemplu, folosirea în exces a genunchilor poate să agraveze sănătatea articulațiilor tale și poate să agraveze artroza, dar cu cât îți miști mai puțin genunchii, cu atât aceștia pot fi mai slăbiți. Așa că trebuie să găsești acel echilibru necesar, acele exerciții perfecte care îți pun genunchii în mișcare, suficient de mult pentru ca aceștia să fie puternici și sănătoși, iar kinetoterapia te poate ajuta în acest sens.

În cazul artrozei de la nivelul genunchilor, mușchii din apropierea acestora pot slăbi, iar articulațiile genunchilor pot deveni rigide. Asta înseamnă că pacientului îi este dificil să îndeplinească sarcini simple, de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos sau datul jos din pat dimineața.

Kinetoterapia (făcută așa cum trebuie, cu ajutorul unui specialist) te poate ajuta să reduci durerea, edemul (umflarea anumitor părți) și rigiditatea ce vin o dată cu gonartroză și, în același timp, te poate ajuta să îți îmbunătățești funcția articulației genunchiului.

În plus, un studiu din 2000 a arătat că o combinație de kinetoterapie (terapie prin mișcare) și exerciții fizice executate sub supravegherea unui specialist are beneficii funcționale pentru pacienții cu gonartroză și poate întârzia sau preveni nevoia unei intervenții chirurgicale la anumiți pacienți.

Kinetoterapia sau terapia prin mișcare, pe lângă faptul că poate ajuta la reducerea durerii, umflării articulațiilor și redorii (rigidității) lor, ea poate să aducă și alte beneficii pacientului cu gonartroză: acestuia îi va fi mai ușor să meargă, să își îndoaie genunchii, să îngenuncheze, să facă mișcare de tipul genuflexiunii și să stea jos. Terapia cu exerciții aduce și alte beneficii, dincolo de durere și funcția fizică. Potrivit specialiștilor, aceasta are efecte moderate asupra depresiei.

Cum te ajută exercițiile

În kinetoterapie, tratamentele pot fi pasive sau active - iar astfel boala poate fi mai ușor de suportat. Cu tratamentele pasive, kinetoterapeutul face cea mai mare parte a "muncii", pe când în cazul tratamentelor active, pacientul este cel care face cea mai mare parte din "muncă", cum ar fi exercițiile fizice recomandate pentru acasă.

Pentru tratamentele active recomandate în gonartroză, se pot folosi exerciții de întărire a musculaturii, cât și exerciții pentru o mai bună flexibilitate. Kinetoterapeutul îți va arăta anumite exerciții pe care le poți face la tine acasă, pentru a-ți întări mușchii de la picioare. Lucrând constant acești mușchi, vei vedea că îți vei face articulațiile genunchilor mai puternice. Tot prin întărirea acestor mușchi, vei ajuta la reducerea durerii cauzate de gonartroză.

Deoarece gonartroză îți îngreunează de multe ori mișcările, exercițiile pentru flexibilitate sunt foarte importante. Dacă le faci în mod regulat, acestea te pot ajuta să sporești gama de mișcări, să îți faci genunchii mai flexibili și să îți recapeți funcția normală a genunchilor tăi.

Sportul în gonartroză 

Sportul poate contribui la creșterea stării de bine, la reducerea durerii și la restabilirea funcționării organismului. Cu toate acestea, indicația de gonartroză în timpul sportului este supusă unor restricții și necesită o atenție sporită pentru a nu provoca o deteriorare a stării de sănătate.

În timp ce sporturile cu impact redus, cum ar fi înotul sau ciclismul, pot reduce durerea, sporturile de mare impact (stresante pentru articulații), cum ar fi fotbalul sau tenisul, pot contribui la deteriorarea stării de sănătate a pacientului diagnosticat cu gonartroză .  

Ar trebui să porți mereu încălțăminte confortabilă, bine amortizată, pentru a evita stresul suplimentar la genunchi. Exercițiile pe teren sunt ideale pentru majoritatea oamenilor și sunt insistent recomandate de specialiști. Exercițiile acvatice, ciclismul staționar și mersul pe jos sunt activități sigure și eficiente care nu provoacă stres nejustificat asupra articulației genunchiului, susțin specialiștii. 

Exercițiile fizice s-au dovedit, de asemenea, benefice pentru alte comorbidități și sănătatea generală. Mersul pe jos, antrenamentul cu rezistență, ciclismul, yoga și Tai Chi sunt exemple de astfel de exerciții. Un program de exerciții individualizat trebuie stabilit inițial de un kinetoterapeut, ținând cont de obiectivele și hobby-urile pacientului pentru a asigura respectarea exercițiilor pe termen lung.

Efectuarea de exerciții fizice nu numai că poate îmbunătăți mobilitatea articulațiilor, dar poate îmbunătăți și calitatea generală a vieții și poate ajuta la reducerea depresiei. 
O nouă revizuire sistematică publicată în revista Rheumatology Advances in Practice, care urmărește să evalueze factorii legați de oboseală la persoanele cu gonartroză de șold și/sau genunchi, a descoperit că există dovezi puternice sau moderate că un număr mare de comorbidități și povara bolii sunt asociate cu o oboseală mai mare în rândul acestor pacienți2.

În ceea ce privește activitățile zilnice, pacienții trebuie să cunoască și să respecte regulile de igienă ortopedică a genunchiului:
- menținerea sau scăderea în greutate;
- evitarea perioadelor lungi de stat pe scaun, dar și a plimbărilor lungi;  
- evitarea poziției de maximă flexie a genunchiului;
- evitarea terenurilor accidentate;
- folosirea unui baston, dacă este necesar;
- evitarea petrecerii timpului într-un mediu umed și rece.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Sport and Kinetic Movement - Gonarthrosis - rehabilitation through kinetotherapy
https://jskm.ro/images/pdfs/31/GONARTHROSIS---REHABILITATION-THROUGH-KINETOTHERAPY.pdf
1 Studiul 1„Osteoarthritis year in review 2018: rehabilitation and outcomes”, Osteoarthritis Cartilage. 2019, N J Collins, H F Hart, K A G Mills 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30529739/
2 Studiul „Factors associated with fatigue in hip and/or knee osteoarthritis: a systematic review and best evidence synthesis”, Rheumatology Advances in Practice, Volume 5, Issue 1, 2021, Henrietta O Fawole, Opeyemi A Idowu, Ukachukwu O Abaraogu, Andrea Dell’Isola, Jody L Riskowski, Kayode I Oke, Ade F Adeniyi, Chidozie E Mbada, Martijn P Steultjens, Sebastien F M Chastin
https://academic.oup.com/rheumap/article/5/1/rkab013/6154305?login=false
National Library of Medicine - Knee Osteoarthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0