Ileostomia și colostomia: ce diferențe sunt între cele două intervenții?

Deși sunt două intervenții chirugicale similare, ileostomia și colostomia implică diferite părți ale intestinului. Află mai multe despre cele două proceduri în cele ce urmează!

O ileostomie este o deschidere în peretele abdominal care se face în timpul intervenției chirurgicale când ileonul nu mai funcționează corect sau o boală afectează acea parte a colonului și trebuie eliminată. Ileonul este ultima parte a intestinului subțire și ajută la digerarea alimentelor, precum și la absorbția nutrienților și a apei.

TESTARE PCR COVID-19

Capătul ileonului (partea inferioară a intestinului subțire) este adus prin această deschidere pentru a forma o stomă, de obicei pe partea dreaptă inferioară a abdomenului. O ileostomie poate fi necesară doar pentru o perioadă scurtă de timp (ileostomie temporară) sau pentru tot restul vieții (ileostomie permanentă).

O colostomie este o operație care creează o deschidere pentru colon sau intestinul gros prin abdomen. Capătul colonului este adus prin peretele abdominal, unde poate fi întors ca o manșetă. Marginile colonului sunt apoi cusute pe pielea peretelui abdominal pentru a forma o deschidere numită stoma, prin care scaunul se scurge într-o pungă atașată la abdomen.

Ce reprezintă ileostomia și colostomia?

În timpul unei ileostomii, medicul chirurg redirecționează o parte din ileonul unei persoane pentru a ieși dintr-o deschidere din abdomen. Această nouă deschidere permite deșeurilor să iasă prin noua stomă, mai degrabă decât prin anus. Ileostomiile pot fi temporare sau permanente în funcție de motivul pentru care au fost efectuate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

O colostomie este similară cu o ileostomie, doar că în timpul operației medicul chirurg redirecționează o parte din intestinul gros al unei persoane, cunoscut și sub numele de colon. Colonul, care este ultima parte a tractului gastro-intestinal, absoarbe apa și nutrienții rămași din alimentele care trec prin el. Această absorbție finală ajută la formarea scaunului.

În timpul unei colostomii, chirurgul atașează o parte a colonului la o deschidere din abdomenul unei persoane. Această deviere a colonului permite deșeurilor să treacă printr-o stomă în abdomen. Ca și în cazul ileostomiilor, colostomiile pot fi temporare sau permanente.

Când este nevoie de o ileostomie?

O ileostomie poate fi necesară atunci când colonul este deteriorat, inflamat sau nu funcționează corect. În funcție de cauza problemelor intestinului subțire ale unei persoane, o ileostomie poate fi temporară sau permanentă.

Ileostomia temporară

Unele proceduri chirurgicale care pot necesita o ileostomie includ intervenția chirurgicală pentru cancerul colorectal, intervenția chirurgicală pentru diverticulită, un tip de boală inflamatorie intestinală, sau o intervenție în care o pungă internă înlocuiește rectul. Intestinul ar trebui să se recupereze în 3-6 luni de la operație, după care chirurgul poate readuce ileonul în punctul său original de atașament.

Ileostomie permanentă

Un pacient poate necesita o ileostomie permanentă dacă medicul a îndepărtat sau a ocolit colonul, rectul și anusul. Afecțiunile din cauza cărora ar putea fi nevoie de o ileostomie permanentă includ boala Crohn, unele tipuri de cancer, dismotilitatea colonului (mușchii sau nervii colonului nu funcționează corect), colita ulcerativă (inflamația colonului sau a rectului) sau polipoza familială (afecțiune moștenită care provoacă creșterea unor formațiuni anormale în colon și rect).

Când este nevoie de o colostomie?

Colostomia poate fi necesară pentru a trata diverse probleme: un defect de naștere, cum ar fi o deschidere anală blocată sau lipsă, numită anus imperforat, o infecție gravă, cum ar fi diverticulita, boala inflamatorie intestinală, o leziune a colonului sau rectului, blocarea parțială sau completă a intestinului, cancerul de rect sau de colon, răni sau fistule în perineu. La fel ca ileostomia, colostomia poate fi temporară sau permanentă.

Colostomia temporară

Un pacient poate avea nevoie de o colostomie temporară în cazul în care colonul are nevoie de timp pentru a se vindeca. Motivele pentru care o persoană trece printr-o colostomie temporară includ diverticulita, cancerul, blocarea intestinului sau o leziune.

Colostomia permanentă

Dacă medicul trebuie să îndepărteze sau să ocolească permanent o parte a colonului sau rectului, din cauza unui cancer, de exemplu, pacientul poate necesita o colostomie permanentă. 

Ce presupune recuperarea după o ileostomie sau după o colostomie?

După operația de ileostomie, pacientul poate fi nevoit să rămână internat în spital 1-2 săptămâni. După o colostomie, persoana operată poate fi nevoită să rămână în spital timp de 3-10 zile. Pacienții ar trebui să evite conducerea vehiculelor și ridicarea unor obiecte grele timp de 2-3 săptămâni după procedură. 

Revenirea la serviciu se poate face după 6-8 săptămâni de la operație, însă oamenii ar trebui să evite exercițiile fizice sau sporturile extreme timp de 3 luni. Cu toate acestea, mersul pe jos sau pe bicicletă și înotul sunt forme adecvate de exerciții fizice, atâta vreme cât nu sunt obositoare.

Timp de 6-8 săptămâni după operație, echipa medicală poate recomanda pacientului să adopte o dietă săracă în fibre, pentru ca intestinul să se vindece mai repede. În timp, persoana operată ar trebui să poată relua dieta normală, însă e bine de știut că următoarele alimente pot afecta tractul gastro-intestinal și pot provoca mai multe gaze și anume: castraveții, broccoli-ul, peştele, ouăle, ceapa și fasolea.

După operație, pacientul poate avea nevoie să își adapteze obiceiurile alimentare, cum ar fi să ia mese regulate, să evite consumul unor cantități mari de lichide la masă, să evite alimentelor bogate în fibre și să mestece bine alimentele.

După o ileostomie sau o colostomie, pacientul va purta temporar sau permanent o pungă atașată la stomă pentru a colecta deșeurile deviate din intestine (materiile fecale). Ca urmare a unei intervenții chirurgicale precum ileostomia sau colostomia, pacientul nu va avea control asupra mișcărilor intestinale. Punga se va umple cu deșeuri pe măsură ce organismul digeră mâncarea și va trebui golită manual de cinci până la opt ori pe zi.

Ce complicații poate avea o ileostomie?

La fel ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, complicațiile se pot dezvolta în timpul sau imediat după o operație de ileostomie și includ deshidratarea, descărcarea rectală, deficitul de vitamina B12, iritarea și inflamația pielii din jurul stomei sau pouchita.

Ce complicații poate avea o colostomie?

Printre complicațiile posibil asociate cu o colostomie se numără descărcarea rectală, hernia parastomală, blocarea stomacului, fistula stomală sau strictura stomală.

Este important ca pacientul să ceară sfatul medicului la apariția oricăror complicații ale ileostomiei sau colostomiei. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer - What Is an Ileostomy?
https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/surgery/ostomies/ileostomy/what-is-ileostomy.html
Johns Hopkins Medicine - Colostomy
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colostomy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0