Spondiloza lombara: cauze, simptome si optiuni de tratament

Această afecțiune, sinonimă uneori cu "spondiloza deformantă" și cu "artroza lombară", descrie formațiuni osoase (osteofite) la marginile vertebrelor și alte caracteristici anormale. Spondiloza lombară apare la toate vârstele, cauza subiacentă variind în funcție de vârstă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este spondiloza lombară?

Spondiloza se referă la acele modificări degenerative ce apar în coloana vertebrală, cum ar fi osteofitele și discurile intervertebrale care sunt deteriorate. Modificările de tipul spondilozei ce apar la nivelul coloanei vertebrale sunt, în mod frecvent, clasificate ca artroza (osteoartrită). Așa că o formulare de tipul "spondiloza coloanei vertebrale lombare" înseamnă că există modificări degenerative, cum ar fi artroza articulațiilor din coloana vertebrală și discuri intervertebrale deteriorate în partea inferioară a spatelui (regiunea lombară).

Cauze și factori de risc pentru spondiloza lombară

Coloana vertebrală este alcătuită din mai multe structuri, numite vertebre. Aceste vertebre sunt separate de niște discuri intervertebrale care absorb șocurile și care permit coloanei noastre să se rotească și să se îndoaie - cu alte cuvinte, să fie flexibilă. Vertebrele și discurile sunt ținute pe poziție de ligamente și de mușchi, structuri care oferă susținere și rezistență coloanei vertebrale.
Spondiloza lombară reprezintă uzura și degradarea discurilor și fațetelor articulare din zona inferioară a spatelui. Discurile intervertebrale devin din ce în ce mai subțiri, iar unele "ciocuri" osoase (numite osteofite) se pot forma la marginile articulațiilor.

Cauze spondiloză lombară

Spondiloza este un tip de artroză grăbită de uzura și degradarea coloanei vertebrale. Boala apare când discurile și articulațiile se deteriorează, când osteofitele se dezvoltă pe vertebre în regiunea lombară sau în ambele situații. Aceste modificări pot să influențeze în mod negativ mobilitatea coloanei vertebrale și pot afecta nervii și alte funcții din zonă.

Tipuri de spondiloză

Există mai multe tipuri de spondiloză (cervicală; toracală; lombară; pe mai multe nivele - forma care afectează mai multe segmente ale coloanei vertebrale), însă indiferent de localizare, cauzele afectiunii pleacă din același punct: discurile intervertebrale și articulațiile coloanei vertebrale se degradează și se uzează pe zi ce trece, odată cu înaintarea în vârstă. 

Factori de risc spondiloză lombară

Desigur, factorii de risc pot fi multipli în spondiloză, inclusiv în forma care afectează regiunea lombară. Uzura zilnică și degradarea structurilor din coloana vertebrală sunt o cauză generală a spondilozei.
Aceste modificări afectează pacienții în mod diferit, în funcție de factorii de risc ai fiecăruia, care pot fi:
- o predispoziție genetică spre artroză în zona lombară
- obezitatea sau supraponderalitatea
- un stil de viață sedentar, combinat cu lipsa exercițiilor fizice
- un traumatism la coloana vertebrală sau o intervenție chirurgicală în zona lombară
- fumatul
- o meserie sau o profesie ce implică mișcări repetitive sau mișcări ce necesită ridicarea greutăților care implică de fapt coloana vertebrală
- anxietatea sau depresia
- artrita psoriazică
- vârsta.

Studiile ample au arătat că procesul de îmbătrânire este cel mai puternic factor de risc pentru degenerarea osoasă, în special la nivelul coloanei vertebrale. Un studiu mai vechi a arătat că spondilita deformantă crește într-o manieră liniară de la 0% la 72% între vârstele de 39 și 70 de ani.

Afecțiuni care cauzează spondiloză lombară

Există mai multe afecțiuni posibile pentru care o persoană poate dezvolta artrită la nivelul coloanei vertebrale, inclusiv:

  • Hernie de disc: Dacă o persoană are antecedente de una sau mai multe hernii de disc, este expus riscului de a dezvolta artrită la nivelul coloanei vertebrale. O hernie de disc se dezvoltă atunci când unul dintre discurile coloanei vertebrale se rupe. Acest lucru poate face ca vertebrele să se frece unele de altele, ceea ce duce la inflamație și artrită.
  • Discuri degenerative: O persoană poate fi, de asemenea, diagnosticată cu discuri degenerative. Discurile sunt umplute cu lichid care creează o pernă între vertebre. Când discurile degenerează, vertebrele se pot freca unele de altele, ducând la artrită.
  • Pinteni osoși: Pintenii osoși pot duce, de asemenea, la dezvoltarea acestei afecțiuni. Pintenii osoși pot provoca inflamații și, implicit, artrită.

Simptome spondiloza lombară

Spondiloza în regiunea lombară are ca simptome: redoarea (rigiditatea) articulațiilor, durere, afectarea mobilității (de exemplu, pacientului îi este dificil să își arcuiască spatele), sunete articulare ce se aud din zona lombară, durere referită ce se simte în zona feselor și/sau piciorului. Mulți pacienți cu spondiloză observată la radiografie nu prezintă niciun simptom. De fapt, experții spun că spondiloza lombară este prezentă în cazul a 27-37% dintre pacienți, fără simptome. La unele persoane, spondiloza cauzează durere de spate și durere de gât, dacă este localizată în regiunea cervicală.

Diagnostic spondiloză lombară

Evaluarea inițială pentru pacienții cu dureri lombare începe cu o anamneză și un examen fizic amănunțit cu teste adecvate. Investigațiile radiografice (CT, mielograma CT sau RMN) pot oferi dovezi de confirmare utile privind localizarea degenerativă sau o zonă de compresie nervoasă. Cu toate acestea, imagistica este o știință imperfectă, identificând cauza de bază a spondilozei lombare la doar 15% dintre pacienți în absența herniei de disc clare sau a deficitului neurologic, susțin specialiștii.   

Tratament spondiloză lombară

Intervenția non-chirurgicală include modificarea activității care poate fi exacerbată durerea, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), terapie fizică, întindere și, ocazional, utilizarea unei orteze lombo-sacrale. O meta-analiză din 2009 care evaluează spondiloliza și spondilolisteza de gradul 1 a arătat că aproape 84% dintre pacienții adolescenți tratați neoperator au avut un rezultat clinic de succes după un an. 

În cele mai multe cazuri, spondiloza lombară produce doar redoare ocazională, ușoară, și durere, iar pacienții aceștia nu au nevoie de tratament. Chiar și așa, simptomele nu trebuie ignorate, iar opțiunile de tratament trebuie discutate cu medicul specialist:

Medicamente pentru calmarea durerii

Pentru pacienții cu spondiloză lombară, pot fi de ajutor medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi cele pe baza de ibuprofen

Activitate fizică 

Pacientul cu spondiloză lombară trebuie să fie activ, să practice exerciții cu un impact redus asupra articulațiilor, cum ar fi înotul sau mersul pe jos. Aceste exerciții pot menține flexibilitatea coloanei vertebrale și pot întări mușchii care susțin coloana.

Postura trebuie îmbunătățită 

Statul cu umerii căzuți, de exemplu, poatea grava durerea la unii pacienți.

Fizioterapia 

Un fizioterapeut poate îndruma pacientul cu spondiloză lombară să facă exerciții specifice ori îi poate sugera să facă masaj terapeutic.

O mai bună susținere pentru zona lombară 

Pacientul va trebui să aleagă un scaun sau o saltea care îi susține mai bine regiunea lombară.

Odihna în perioadele în care durerea se agravează 

Când simptomele provoacă neplăceri, pacientul cu spondiloză lombară trebuie să se odihnească.

Terapii alternative 

Unii pacienți cu spondiloza lombara pot apela la alte terapii, pentru a tine sub control simptomele, cum ar fi acupunctura, masajul, electrostimularea, etc.

Tratament medicamentos 

Dacă durerea este severă sau persistă, medicul poate recomanda pacientului cu spondiloză lombară medicamente care calmează durerea (pe bază de prescripție medicală), medicamente care relaxează mușchii, medicamente care calmează durerea la nivelul terminațiilor nervoase, creme care se aplică local, medicamente steroidiene (când durerea este severă) etc.

Intervenție chirurgicală

În anumite cazuri, intervenția chirurgicală poate fi recomandată în funcție de severitatea simptomelor pacientului sau de prezența unei leziuni neurologice progresive.

Complicații spondiloză lombară

Complicațiile spondilozei tind să fie neurologice, precum dureri cronice în partea inferioară a spatelui sau a picioarelor și amorțeală, furnicături sau slăbiciune la nivelul extremităților inferioare. Compresia severă a nervilor poate duce la probleme cu controlul intestinului sau vezicii urinare. Din fericire, astfel de complicații sunt destul de rare.

Pronostic spondiloză lombară

Este dificil de prezis prognosticul în spondiloza lombară, deoarece acesta este trebuie abordat de la caz la caz cu un specialist al coloanei vertebrale. Există unii pacienți care s-ar putea să nu observe niciun impact apreciabil asupra calității lor generale a vieții, dar există și pacienți care ar putea necesita o intervenție chirurgicală pentru a ajuta procesul de recuperare.

De aceea, este important ca persoanele care se confruntă cu oricare dintre simptomele de mai sus să se adreseze unui medic cât mai repede posibil. Cu cât această afecțiune este diagnosticată mai devreme, cu atât se poate începe tratamentul. 

De reținut: Nu există un tratament care să inverseze procesul de la baza spondilozei, deoarece este un proces degenerativ. Tratamentul pentru spondiloză lombară țintește, de fapt, durerea de spate pe care această formă a bolii o cauzează. Prin urmare, tratamentul pentru spondiloză este similar cu cel pentru durerea de spate.

Cum poate fi prevenită spondiloza lombară

Există câteva modalități prin care se poate preveni dezvoltarea artritei la nivelul coloanei vertebrale. Printre acestea se numără:

  • Evită exercițiile cu impact ridicat: Persoanele care practică exerciții cu impact ridicat au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. 
  • Menține amplitudinea de mișcare a gâtului: este important să știi că există exerciții pe care le poți efectua și care pot crește gama de mișcare a gâtului, reducând riscul de a dezvolta artrită. De exemplu, chiar și rotirea capului dintr-o parte în alta de câteva ori pe zi poate îmbunătăți gama de mișcare.
  • Evită fumatul: Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea spondilozei, iar persoanele care evită fumatul vor avea un risc mai mic de a dezvolta această afecțiune.

Aceste modificări simple pot reduce șansele cuiva de a dezvolta artrită a coloanei vertebrale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Lumbar Spondylolysis And Spondylolisthesis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448122/#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0