Psoriazisul cauzat de colita ulcerativă - ce trebuie să știi

Afecțiunile autoimune pot afecta mai multe zone ale corpului, pielea și sistemul gastrointestinal fiind doar două dintre acestea.

Din păcate, există cazuri în care o slăbiciune a sistemului imunitar nu se limitează la un singur organ. Corelația dintre colita ulcerativă și psoriazis nu este singurul exemplu. Atunci când un pacient este diagnosticat cu trei sau mai multe afecțiuni autoimune, primește diagnosticul de sindrom autoimun multiplu. 

Aproximativ 25 la sută dintre pacienții cu o boală autoimună au tendința de a dezvolta și alte boli autoimune.1 Sindromul autoimun multiplu este din ce în ce mai frecvent în jurul lumii. MAS este recunoscut cu o frecvență în creștere. Mai multe asocieri de factori de risc sunt luați în calcul pentru sindromul autoimun multiplu, printre care factorii genetici, infecțioși, imunologici și psihologici. 

În sindromul autoimun multiplu, pacienții au adesea cel puțin o afecțiune dermatologică, de obicei, vitiligo (decolorarea localizată a pielii) sau alopecia areata (chelie în zone mici ale scalpului). Cercetătorii nu pot explica cu exactitate de ce este și pielea afectată în cazul unei boli autoimune, dar fiindcă este cel mai mare organ al corpului, asocierea nu este surprinzătoare. 

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune autoimună a pielii, caracterizată prin porțiuni de piele uscată, roșie, descuamată și care provoacă mâncărimi. Gradul de severitate se stabilește în funcție de zona afectată, care poate fi redusă la porțiuni ale brațelor și picioarelor, la întreg corpul, acoperind inclusiv spatele și pieptul. 

Cel mai adesea, psoriazisul afectează zonele articulațiilor (încheieturile, coatele, genunchii) sau pielea capului. Cele 5 tipuri principale de psoriazis sunt:

  1. Psoriazisul în plăci - Forma cea mai comună, care afectează aproximativ 85-90% din persoanele cu psoriazis. Plăcile sunt porțiuni de piele descuamată care formează cruste albe, înconjurate de o barieră roșie de piele iritată. 
  2. Psoriazisul pustular - În 5% din cazuri, plăcile de psoriazis se transformă în pustule care conțin puroi. Cauza poate fi medicamentoasă, datorată unui medicament nou sau întreruperii administrării unui tratament.
  3. Psoriazisul gutat - Leziunile pielii arată ca niște mici pete roșii sau roz pe toată suprafața zonei afectate (trunchi, brațe sau scalp). Se transformă adesea în psoriazis cu plăci. 
  4. Psoriazisul eritrodermic - este o condiție mai gravă în care inflamațiile și descuamarea pielii sunt răspândite pe o mare parte a suprafeței corpului. Este adesea rezultatul unei exacerbări a psoriazisului în plăci și oate fi fatală, deoarece inflamația extremă și exfolierea intervin în capacitatea organismului de a regla temperatura internă.
  5. Psoriazisul inversat - Denumit și flexural, acest tip de psoriazis afectează mai ales axila, abdomenul și zona genitală. Petele roșii și netede apar mai ales în zonele cu falduri de piele, și sunt agravate de transpirație și frecarea pielii. 

Colita ulcerativă cauzează psoriazis?

Da, unul dintre potențialele efecte secundare ale colitei ulcerative este psoriazisul. Întrucât colita ulcerativă este o boală autoimună, deficiența sistemului imunitar se poate manifesta și 

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală care afectează colonul și rectul. Pe suprafața mucoasei apar mici ulcerații care cauzează diaree, sângerări, exces de mucus (vizibil în scaun), crampe abdominale și malabsorbție intestinală. 

Colita ulcerativă își poate face simțită prezența prin mai multe afecțiuni autoimune: stomatite aftoase (afte bucale), afecțiuni ale pielii (eritem, psoriazis), uveită, sclerită, poliartrită reumatoidă și multe altele. În special în perioada de remisie a colitei ulcerative, pacientul o să resimtă și simptomele unora dintre aceste afecțiuni corelate.

Și reversul afecțiunilor este valabil. Studiile2 recente au demonstrat că persoană diagnosticată cu psoriazis are mai multe șanse de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală precum colita ulcerativă sau boala Crohn. Dacă suferi de psoriazis și ai simptome gastrointestinale inexplicabile, adresează-te unui medic pentru a testa riscul de colită ulcerativă.

Cum tratezi psoriazisul cauzat de colita ulcerativă?

Atunci când un pacient se confruntă cu sistem imunitar slăbit, tratamentul poate fi ori localizat și simptomatic, ori agresiv și pe perioadă scurtă, în funcție de gravitatea situației. Atât colita ulcerativă cât și psoriazisul au o bază autoimună, deci tratamentul va fi similar în cazurile grave. Medicul va recomanda medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi (sub formă de comprimate orale pentru colită și unguent pentru psoriazis), imunosupresoare sau tratament biologic (terapii care acționează asupra unor mecanisme biologice specifice).

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Tratamentele naturiste pentru colita ulcerativă includ ceaiuri ce ajută digestia (ceai de mentă, ceai verde, ceai de ghimbir), dar și consumarea mai multor fibre alimentare care să regleze tranzitul intestinal. În cazul psoriazisului, compresele cu oțet de mere, băile în apă cu sare de mare și uleiul de arbore de ceai ar putea reduce inflamațiile și calma mâncărimea.

Schimbarea stilului de viață este cel mai important pas în restabilirea echilibrului sistemului imunitar. De aceea, este important să avem o dietă echilibrate, să nu bem alcool în exces, să nu fumăm și să practicăm sport cât mai des. 



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Sindromul autoimun multiplu”, publicat în Maedica, în 2010, autori: M. Cojocaru, Inimioara Mihaela Cojocaru, Isabela Silosi.
  2. Studiul ”Association of Psoriasis With Inflammatory Bowel Disease: A Systematic Review and Meta-analysis.”, publicat în JAMA Dermatology, în 2018, autori: Fu Y., Lee C.H., Chi C.C.



 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0