Tot ce trebuie sa stii despre mangustan, un fruct delicios, sarac in calorii

Mangustanul este fructul arborelui Garcinia mangustana, este o sursă bună de antioxidanți și are numeroase potențiale beneficii pentru sănătate, așa că, dacă îl găsești de cumpărat, îl poți testa cu încredere.

Cunoscut la noi în țară sub numele de mangustan („mangosteen” în limba engleză), acest pom fructifer pare a fi originar din Insulele Sunda și din Insulele Moluce, care aparțin de Indonezia. Mangustanul crește în principal în sud-estul Asiei, în sud-vestul Indiei și în alte zone tropicale, precum Puerto Rico și Florida. Fructul acestui pom este dulce și are un gust caracteristic ușor înțepător, este suculent și oarecum fibros, având ca un fel de vezicule umplute cu lichid, asemănătoare cu pulpa fructelor citrice.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Mangustanul, supranumit „Regina tuturor fructelor”

Pe lângă faptul că fructul de mangustan are un gust delicios, acesta vine la pachet cu o serie de proprietăți interesante și beneficii pentru sănătate. Vestea cea mai bună: este sărac în calorii, are zero grăsimi saturate și nu conține colesterol. În plus, este bogat în fibre alimentare. Mangustanul este, totodată, o sursă excelentă de vitamina C și, prin urmare, este de folos organismului pentru că ajută la buna funcționare a sistemului imunitar și scurtează durata răcelii și a gripei.

De asemenea, aportul de mangustan contribuie la prevenirea anemiei și îmbunătățește circulația sângelui. Mineralele din conținut, precum cuprul, manganul, magneziul și potasiul fac ca acest fruct să protejeze inima și să mențină tensiunea arterială la un nivel normal, dacă este consumat ca parte a unei alimentații sănătoase. În plus, fructul de mangustan este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare, dar pentru ca această regulă să se aplice, arată unele cercetări, ar trebui să se consume câte un fruct de cel puțin două ori pe zi.

Mangustanul este uneori numit și „regina tuturor fructelor”, datorită faptului că are un conținut mare de antioxidanți și pentru că are proprietăți vindecătoare. Fructul întreg are o culoare violet închis, cu pulpa albă sau parțial roz, cu segmente mari, foarte asemănătoare cu feliile de portocale. Semințele sunt de culoare albă și nu sunt comestibile, dar pulpa acestui fruct delicios este extrem de nutritivă și are un gust ușor dulce.

Mangustanul are un conținut extrem de mic de zahăr, comparativ cu alte fructe, dar este foarte bogat în vitamina C și potasiu. De asemenea, este unul dintre fructele cu cele mai puține calorii, cum spuneam.

Informații nutriționale mangustan (la o porție de 100 de grame de fruct proaspăt)

Calorii 63
Total grăsimi 0,4 g
Colesterol 0
Sodiu 48 mg
Carbohidrați 15,6 g
Fibre alimentare 5,10 g
Zahăr 0
Proteine 0,5 g
Calciu 9 mg
Fosfor 14 mg
Vitamina C 2 mg

Ce beneficii poate avea fructul de mangustan pentru sănătate?

Având în vedere că acest fruct delicios conține numeroase substanțe nutritive, are și multe beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre avantajele pe care le are consumul acestui fruct tropical:

Sprijin pentru digestie

Fructul de mangustan conține fibre alimentare și enzime care pot sprijini digestia și pot ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos.

De ajutor la menstruație

Mangustanul poate fi de folos în cazul unor simptome ale perioadei premenstruale, cum ar fi schimbările de dispoziție și senzația de amețeală. Se pare că femeile din Malaezia foloseau în mod tradițional mangustanul pentru a regla ciclul menstrual.

Sursă de acid folic în sarcină

Prezența acidului folic în acest fruct este benefică pentru femeile însărcinate, deoarece protejează bebelușul de defectele de tub neural. Este recomandat să se ceară părerea medicului înainte de a consuma fructul în cantitățile corecte.

Protejează organismul de agenți patogeni

Având în vedere că mangustanul are proprietăți antifungice și antibacteriene, acesta ajută la susținerea activității normale a sistemului imunitar.

Luptă împotriva problemelor pielii 

Prezența compușilor cu proprietăți antimicrobiene din acest fruct contribuie la tratarea problemelor tenului, cum ar fi acneea. Pentru că este bogat în antioxidanți, ajută celulele afectate de acțiunea radicalilor liberi să se vindece și încetinește procesul de îmbătrânire.

Benefic pentru sănătatea inimii

Consumul de fruct de mangustan poate ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare prin reducerea riscului de boli de inimă. Antioxidanții din fruct pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de colesterol.

Posibile beneficii pentru tulburările mintale

Studii recente sugerează că extractul de mangustan reprezintă o posibilă opțiune de tratament adjuvant în tulburarea bipolară și în schizofrenie. Un studiu randomizat dublu-orb controlat cu placebo a concluzionat că a existat o reducere semnificativă a simptomelor depresiei și simptomatologiei schizofreniei și tulburării schizoafective în rândul participanților. 

Aceștia erau pacienți tratați cu antipsihotice de a doua generație și, în cadrul studiului, au luat ca adjuvant extract de mangustan sau placebo. Grupul care a fost tratat cu extract de mangustan a avut rezultate semnificativ mai bune decât grupul placebo, inclusiv pe Scala de evaluare a depresiei Montgomery-Åsberg.

Ar putea fi util în diabet

Într-un studiu pe animale s-a arătat că extractul de mangustan ar putea prezenta funcții de protecție a rinichilor și a ficatului, iar utilizarea tradițională a acestui fruct sugerează că extractul poate fi eficient la oameni pentru gestionarea rănilor diabetice. Sunt, însă, necesare studii suplimentare și dovezi științifice clare pentru a susține utilizarea acestui extract în diabet.

Ar putea contribui la reducerea tumorilor canceroase

Unele studii sugerează că mangustanul poate poate reduce creșterea și volumul tumorii canceroase și răspândirea cancerului în alte zone. Este nevoie, însă, de studii suplimentare pentru a înțelege amploarea și beneficiul real al acestui fruct în ce privește lupta cu cancerul.

Ce riscuri are consumul de mangustan?

Deși fructul de mangustan are multe beneficii potențiale pentru sănătate, există și unele riscuri și aspecte legate de precauție de luat în considerare.

Alergii

Ca în cazul oricărui aliment, există posibilitatea de a dezvolta alergii la fructul de mangustan. Alergiile pot varia de la reacții ușoare, cum ar fi mâncărimi și umflături, până la reacții mai grave, cum ar fi dificultăți respiratorii sau șoc anafilactic în cazuri extreme. Dacă ești alergic la alte fructe sau plante, este posibil să fii mai susceptibil la alergie la mangustan.

Interacțiuni medicamentoase

Fructul de mangustan și extractul de mangustan pot interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, compușii din fructul de mangustan pot influența modul în care anumite enzime metabolizează medicamentele, ceea ce poate afecta eficacitatea sau siguranța tratamentului tău. Dacă iei medicamente prescrise de medic, este important să discuți cu acesta înainte de a consuma mangustan.

Probleme digestive

Consumul excesiv de fruct de mangustan poate cauza probleme digestive, inclusiv disconfort abdominal, diaree sau greață. Este important să consumi mangustan cu moderație, unul-două fructe pe zi.

Atenție în sarcină și alăptare

Datorită lipsei cercetărilor adecvate privind siguranța consumului de mangustan în timpul sarcinii și alăptării, este recomandat să ceri sfatul medicului tău înainte de a introduce mangustanul în dietă în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare.

Cum se consumă mangustanul?

Mangustanul trebuie să fie bine copt pentru a fi gustos și aromat. Coaja sa trebuie să fie de culoare închisă, netedă și fără semne de deteriorare sau lovituri. Pentru a-l curăța, folosește un cuțit ascuțit pentru a face o tăietură circulară, fără să apești prea tare - pentru că trebuie să tai doar coaja, nu și pulpa. 

Apoi, răsucești răsucești partea de coajă de sus ca și cum ai deschide un borcan, iar înăuntru vei găsi miezul alb al fructului, pe care îl poți scoate cu degetele. La gust ar trebui să fie dulce-acrișor. Dacă însă, pulpa este mai crem sau gălbuie și are gust amărui, înseamnă că fructul a fost cules de prea multă vreme și nu mai este bun. Pulpa de mangustan se consumă crudă, ca atare, sau tăiată într-o salată, dacă dorești, ori pusă într-un smoothie de fructe și/sau legume.

Salată exotică de fructe și legume

Pentru a face o salată care să conțină și mangustan și pe care să o consumi ca atare, pe post de gustare, sau la masa de prânz, alături de pește la grătar, ai nevoie de o cană de bucăți de fructe (mangustan, kiwi, struguri), 1 lingură de nuci la alegere, tăiate grosier cu cuțitul, 5 creveți decorticați, fierți și tăiați pe jumătate, o jumătate de cană cu boabe fierte de porumb, 1 lingură de zeamă de lămâie, un cățel de usturoi pisat, un praf de sare și piper. Amesteci toate ingredientele într-un bol și guști de condimente. Unele persoane pot prefera un pic mai multă lămâie, altele mai mult piper pentru un gust mai picant. Poftă bună!

Smoothie de mangustan

Pentru a face un smoothie răcoros, ai nevoie de două fructe de mangustan (pulpa), 200 ml de lapte de cocos rece și, opțional, o linguriță de îndulcitor natural fără calorii. Pui în blender toate ingredientele, mixezi câteva secunde și smoothie-ul este gata. Pentru o băutură cu mai puține calorii, poți înlocui laptele de cocos cu lapte de migdale simplu. Bineînțeles, dacă vrei un smoothie cu și mai mulți antioxidanți, mai poți adăuga și alte fructe (măr, caisă, piersică etc.). 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Mangosteen’s Cancer-Fighting, Heart-Boosting Power
https://draxe.com/nutrition/mangosteen/
BMC - Mangosteen (Garcinia mangustana) flesh supplementation attenuates biochemical and morphological changes in the liver and kidney of high fat diet-induced obese rats
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-019-2764-5
Studiul „Mangosteen (Garcinia mangustana) flesh supplementation attenuates biochemical and morphological changes in the liver and kidney of high fat diet-induced obese rats”, apărut în BMC Complement Altern Med 19, 344 (2019). https://doi.org/10.1186/s12906-019-2764-5, autori: Muhamad Adyab et al.
Frontiers - The Therapeutic Potential of Mangosteen Pericarp as an Adjunctive Therapy for Bipolar Disorder and Schizophrenia
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00115/full
Studiul „The Therapeutic Potential of Mangosteen Pericarp as an Adjunctive Therapy for Bipolar Disorder and Schizophrenia”, apărut în Front. Psychiatry, 13 March 2019, Sec. Molecular Psychiatry, Volume 10 - 2019 | https://doi.org/10.3389/fpsyt.2019.00115, autori: Melanie M. Ashton et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0