Terapia cu testosteron scade rata infarctului pentru bărbații cu niveluri scăzute ale acestui hormon (studiu)

Terapia de suplimentare a testosteronului pare să reducă semnificativ atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale la bărbații cu niveluri anormal de scăzute ale hormonului.

Semnele de testosteron scăzut sunt atât fizice, cât și mentale. Un bărbat cu nivel prea mic de testosteron se poate confrunta cu scăderea masei musculare și creșterea masei de grăsime corporală, bufeuri, apetit sexual redus și dificultăți în susținerea erecțiilor, dar și cu depresie, încredere în sine redusă, dificultăți de concentrare, tulburări de somn.

Potrivit unor cercetări prezentate la Congresul Asociației Europene de Urologie din 2021, terapia cu testosteron poate reduce accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord în cazul bărbaților cu testosteron scăzut. 

Terapia cu testosteron poate fi utilă, dar nu pentru oricine

Un studiu pe zece ani a implicat peste 800 de bărbați din Germania și Qatar cu deficiență de testosteron, ale căror antecedente familiale, tensiune arterială, niveluri de colesterol, diabet sau greutate îi plasaseră la risc de infarct sau accident vascular cerebral.

Doar bărbații cu niveluri de testosteron sub normal, care au prezentat și simptome cum ar fi starea de spirit scăzută, depresia, disfuncția erectilă, pierderea libidoului sau creșterea în greutate, au fost incluși în cercetare. Puțin peste jumătate dintre bărbați au optat pentru terapia de substituție pe termen lung a testosteronului, permițând cercetătorilor să compare acest grup cu cel al participanților a căror stare a fost lăsată netratată. 

Toți bărbații au fost încurajați să facă schimbări în stilul de viață, în ceea ce privește alimentația, alcoolul, fumatul și exercițiile fizice, pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Dintre cei 412 bărbați tratați cu testosteron, 16 au decedat și niciunul nu a suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Dintre cei 393 de bărbați care au ales să nu ia suplimente de testosteron, 74 au decedat, 70 au avut un atac de cord și 59 au suferit un accident vascular cerebral.

Chiar și atunci când discrepanța de vârstă a fost luată în considerare - grupul care a luat testosteron a fost în medie cu cinci ani mai tânăr decât celălalt grup - aceste diferențe au rămas clare. Pentru bărbații sub 55 de ani, riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral a fost redus cu 25%, iar pentru cei peste 60 de ani, riscul a fost redus cu 15%.

Sănătatea bărbaților care au urmat terapia cu testosteron s-a îmbunătățit și prin alte măsuri. Aceștia au mai slăbit, au obținut mai multă masă musculară, nivelul colesterolului și funcția hepatică s-au îmbunătățit, diabetul a fost mai bine controlat și tensiunea arterială a scăzut.

Potrivit autorilor studiului, având în vedere că ar fi fost de așteptat ca toți acești bărbați să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următorii 5-10 ani, fără nicio altă intervenție, a fost o adevărată surpriză să nu apară deloc evenimente cardiovasculare în grupul de participanți care au urmat terapia cu testosteron. Este clar, adaugă savanții, că acest tratament poate reduce semnificativ riscurile din acest grup special.

Cu toate acestea, echipa de cercetare dorește să sublinieze că terapia cu testosteron nu este o soluție magică și nici una universală și ar trebui luată în considerare numai pentru pacienții care îndeplinesc anumite criterii.

Testosteronul poate avea efecte grave dacă este luat de bărbați cu niveluri normale sau care funcționează perfect cu niveluri reduse de hormon, subliniază cercetătorii. Deși bărbații au nevoie de testosteron pentru anumite funcții psihice și biologice, numai cei cu niveluri scăzute care prezintă simptomele despre care am discutat mai sus pot beneficia de terapia cu testosteron.

Pe bărbații care au un nivel prea mic de testosteron și un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral este probabil ca readucerea hormonului la niveluri normale să îi ajute să maximizeze beneficiile altor pași necesari pentru a-și îmbunătăți starea generală de sănătate: creșterea nivelului de exercițiu fizic, introducerea unor alimente mai sănătoase în mesele zilnice, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.

Riscurile cardiovasculare pe termen lung sau beneficiile terapiei cu testosteron sunt încă neclare, spun oamenii de știință, din cauza rezultatelor contradictorii din cercetările anterioare. Studiul de față a demonstrat o reducere a evenimentor cardiovasculare majore și a mortalității la bărbații care au primit terapie cu testosteron, comparativ cu bărbații care au optat să nu primească acest tratament.

Totuși, afirmă cercetătorii, participanții la acest studiu erau bărbați cu risc mediu de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, iar cei care au făcut terapie cu testosteron erau mai tineri și aveau un risc ușor mai mic la începutul studiului. Analiza a fost suficient de extinsă pentru a vedea diferențe în rata evenimentelor cardiovasculare, însă faptul că studiul nu a fost randomizat înseamnă că este dificil să se tragă concluzii foarte clare.

Un alt studiu este în curs de desfășurare, având ca scop recrutarea a 6000 de participanți, iar acest lucru ar trebui să ofere răspunsuri definitive cu privire la riscurile cardiovasculare și beneficiile aduse de terapia hormonală pentru bărbații cu testosteron scăzut, concluzionează autorii lucrării.

Care sunt riscurile terapiei cu testosteron?

Un număr relativ mic de bărbați prezintă efecte secundare imediate ale tratamentului cu testosteron, cum ar fi acneea, respirația tulburată în timpul somnului, umflarea sau sensibilitatea sânilor ori umflarea gleznelor. De asemenea, medicii trebuie să fie atenți la numărul mare de celule roșii din sânge, care ar putea crește riscul de coagulare.

Unele studii au arătat că bărbații care utilizează forme de terapie cu testosteron pe termen lung par să aibă un risc mai mare de probleme cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord ori accidentele vasculare cerebrale și decese cauzate de bolile de inimă. Unii medici manifestă, de asemenea, îngrijorări că terapia cu testosteron ar putea stimula creșterea celulelor canceroase la nivelul prostatei. Ca și în cazul riscurilor cardiace ipotetice, dovezile științifice sunt mixte.

Însă, pentru pacienții de sex masculin cu niveluri scăzute de testosteron din sânge, care au simptome de testosteron scăzut, beneficiile terapiei cu acest hormon depășesc de obicei riscurile potențiale. Înainte de a lua în calcul o astfel de terapie, medicii le recomandă bărbaților alte măsuri care ar putea să le îmbunătățească starea și anume o alimentație hrănitoare, un somn bun, mișcare efectuată regulat și renunțarea la fumat și la alcoolul în exces.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
EurekAlert! - Testosterone therapy reduces heart attack and stroke
https://www.eurekalert.org/news-releases/796591
Harvard Health Publishing - Is testosterone therapy safe? Take a breath before you take the plunge 
https://www.health.harvard.edu/mens-health/is-testosterone-therapy-safe-take-a-breath-before-you-take-the-plunge


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0