Oxitocina poate ajuta la prevenirea osteoporozei [studiu]

Oxitocina, produsă de hipotalamus și cunoscută și sub numele de „hormonul iubirii”, poate fi un aliat puternic în controlul și prevenirea osteoporozei, potrivit unui studiu recent.

Ce este și ce rol are oxitocina

Oxitocina este un hormon natural care gestionează aspecte cheie ale sistemelor reproductive feminine și masculine, inclusiv travaliul, nașterea și alăptarea, precum și aspectele comportamentului uman. Hipotalamusul produce oxitocină, dar glanda pituitară posterioară o stochează și o eliberează în sânge.

Cum stai cu fericirea?

Eliberată în creierul nostru în circumstanțe potrivite, oxitocina are puterea de a ne regla răspunsurile emoționale și comportamentele pro-sociale, inclusiv încrederea, empatia, amintirile pozitive, procesarea indiciilor de legătură și comunicarea pozitivă. Datorită oxitocinei, obținem un sentiment de iubire ori de câte ori suntem cu oamenii la care ţinem. Și cu cât ne angajăm mai mult în aceste comportamente de bine, cu atât obținem mai multă oxitocină.

Oxitocina este, de asemenea, legată de serotonină și dopamină. Acest trio de neurotransmițători este adesea denumit „hormonii fericirii” și din motive întemeiate. În condițiile potrivite, ei lucrează în echipă pentru a ne face să ne simțim fericiți. Ori de câte ori suntem cu cineva de care suntem atrași sau de care ne pasă, creierul nostru eliberează dopamină, nivelul serotoninei crește și se produce oxitocină.

Dincolo de toate acestea, deficiența de oxitocină a fost implicată în patogeneza Prader-Willi, un sindrom genetic caracterizat prin hiperfagie și obezitate severă cu debut precoce. Mai mult, în studiile preclinice, oxitocina este anabolic la nivelul osului, susținând osteogeneza față de adipogeneză și favorizând activitatea osteoblastică față de osteoclastică.

Nivelurile serice mai scăzute de oxitocină au fost asociate cu un risc mai mare de osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză. În plus, la femeile aflate în premenopauză, nivelurile scăzute de oxitocină serică peste noapte sunt asociate cu o densitate minerală osoasă posteroanterioră și laterală redusă a coloanei vertebrale.

Oxitocina și osteoporoza - care este legătura dintre acestea

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul de fracturi de șold asociate cu osteoporoza este prevăzut să crească cu 630% în Brazilia până în anul 2050, comparativ cu o creștere de 50% în țările dezvoltate. Creșterea are legătură cu îmbătrânirea populației braziliene, spun cercetătorii, adăugând că dieta, exercițiile fizice și calitatea vieții sunt toți factori importanți de prevenire a acestei boli.

Îmbătrânirea este asociată cu o incidență ridicată a dezvoltării atât a obezității, cât și a osteoporozei, care sunt adesea stări patologice simultane care derivă dintr-un echilibru alterat între celulele adipoase și osoase din măduva osoasă. 

În menopauză, apare dramatic debutul sau agravarea obezității și osteoporozei. Mai multe tratamente farmacologice exercită efecte opuse asupra grăsimii față de masa osoasă. De exemplu, tratamentul de substituție cu hormoni sexuali s-a dovedit a fi eficient în atenuarea pierderii osoase și în inversarea obezității legate de menopauză. La fel, dar cu efect opus, terapia cu glucocorticoizi, precum acestea, ar putea afecta remodelarea osoasă și favoriza obezitatea sau infiltrarea măduvei osoase de către adipocite.

Studiile recente s-au axat pe hormonii hipofizari ca regulatori scheletici endocrini, demonstrând că nivelurile acestora se corelează cu microstructura osoasă în timpul tranziției la menopauză. De fapt, importanța axei pituitare-os este larg recunoscută, demonstrând că mai mulți hormoni hipofizari, cum ar fi hormonul de creștere (GH), hormonul de stimulare a foliculilor (FSH), hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), prolactina (PRL), oxitocina (OT) și vasopresina reglează homeostazia scheletului. 

La om, nivelurile plasmatice ale oxitocinei se corelează direct cu dezvoltarea osteopeniei sau osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză, așa cum au demonstrat oamenii de știință într-un studiu mai vechi 1. În studiile lor, autorii au arătat că nivelurile crescute de oxitocină sunt asociate cu densitatea minerală osoasă, în special la nivelul șoldului femeilor cu niveluri serice scăzute de estradiol sau de leptină.

Riscurile pe termen lung ale fracturilor de șold

Într-un studiu recent 2, cercetătorii au descoperit că atunci când oxitocina a fost administrată la șobolani de sex feminin la sfârșitul perioadei fertile, hormonul a inversat precursorii osteoporozei, cum ar fi densitatea osoasă redusă, scăderea rezistenței osoase și lipsa substanțelor care promovează formarea oaselor.

Oamenii de știință s-au concentrat pe colul femural, deoarece este cea mai frecventă zonă pentru fracturile de șold, care sunt de trei ori mai frecvente la femei decât la bărbați.  Consecințele acestor fracturi sunt foarte grave, inclusiv pierderea de mobilitate și comorbiditățile. Fracturile de șold sunt asociate cu rate mari ale mortalității: 24% dintre pacienți mor în primele 12 luni după ce au suferit o fractură de șold , iar riscul crescut de mortalitate poate persista cel puțin cinci ani din momentul fracturii.

Pierderea funcționalității și a independenței este profundă în rândul supraviețuitorilor. Aproximativ 40% dintre ei nu se pot deplasa independent, iar aproximativ două treimi dintre aceștia încă au nevoie de ajutor un an mai târziu. Mai puțin de jumătate dintre persoanele cu fracturi de șold își recuperează nivelul de funcționalitatea pe care l-au avut anterior.
 
Cercetările se concentrează pe prevenirea osteoporozei primare, astfel încât oamenii de știință investighează procesele fiziologice care apar în perioada de premenopauză. În această perioadă, se pot lua măsuri pentru prevenirea fragilității osoase și a fracturilor, probleme care duc la o calitate mai scăzută a vieții și poate scurta speranța de viață a unei femei.

Potrivit autorului studiului, reperele hormonale importante în viața unei femei sunt pubertatea și perimenopauza, o perioadă de tranziție care are loc cu câțiva ani înainte de menopauză, când ovarele încep treptat să producă mai puțin estrogen. Aceste repere marchează începutul și respectiv sfârșitul fertilității.

Există o mulțime de cercetări privind faza de postmenopauză, care apare după ultima menstruație a unei femei, dar schimbările hormonale din perimenopauză sunt deja mari și asociate cu o scădere treptată a densității osoase, afirmă echipa de cercetare. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a sprijini prevenirea osteoporozei în timpul perimenopauzei, deoarece perioada de după menopauză reprezintă aproximativ o treime din viața unei femei și ar trebui să aibă cea mai bună calitate posibilă.

Oxitocina împiedică pierderea densității osoase

În cadrul studiului, cercetătorii au administrat două doze de oxitocină la 12 ore distanță la zece șobolani femele în vârstă de 18 luni, o vârstă neobișnuit de avansată pentru șobolanii de laborator, care au o speranță medie de viață de trei ani. Majoritatea experimentelor in vivo implică femele tinere, care au fost ovariectomizate, adică au avut ovarele îndepărtate chirurgical. Acest studiu a implicat șobolani aflați în „peri-estropauză”, considerată echivalentul perimenopauzei la oameni, care au trecut printr-un proces natural de îmbătrânire.

La 35 de zile de la administrarea oxitocinei, cercetătorii au analizat probele de sânge și probele de țesut din colul femural (porțiunea superioară a femurului, aflată chiar sub articulația șoldului și cea mai frecventă zonă în care au loc fracturile de șold), comparând rezultatele cu cele ale unor șobolani de aceeași vârstă cărora nu li s-a administrat hormonul.

Nu a existat nicio dovadă de osteopenie (pierderea densității osoase) la animalele tratate cu oxitocină, în contrast cu grupul martor. Rezultatele studiului au demonstrat că oxitocina ajută la modularea ciclului de remodelare osoasă la șobolanii în vârstă, spun cercetătorii. Animalele care au primit hormonul au afișat o creștere a markerilor biochimici asociați cu reînnoirea oaselor și a expresiei proteinelor care susțin formarea și mineralizarea oaselor.

Analiza probelor de sânge a arătat o activitate crescută a markerilor-cheie de formare a oaselor, cum ar fi fosfataza alcalină. Această substanță este produsă de celulele osteogene și asociată cu mineralizarea. De asemenea, s-a observat o activitate redusă a fosfatazei de acid rezistent la tartrat, un marker al resorbției osoase.

Șobolanii tratați cu oxitocină aveau la finalul experimentului oase mai dense. Regiunea femurală asociată în general cu riscul de fractură de șold ajunsese să fie mai puternică și mai puțin poroasă. Răspunsul la compresiunea biomecanică a fost mai bun și a avut proprietăți fizico-chimice care garantează o densitate mai mare, mai spun cercetătorii.

Și celulele osoase secretă oxitocină

Oxitocina este produsă de hipotalamus și eliberată de glanda hipofiză. Oamenii de știință au descoperit la începutul secolului al XX-lea că eliberarea sa este asociată mai ales cu nașterea și alăptarea. Studii mai recente au arătat că multe alte celule secretă și oxitocină.

Oamenii de știință afirmă că oxitocina este secretată și de celulele osoase, iar acest studiu a demonstrat asocierea acestui hormon cu metabolismul osos al femelelor în timpul procesului de îmbătrânire. Osteoporoza este mai frecventă în rândul femeilor aflate în postmenopauză, care, în general, tind să aibă niveluri plasmatice mai mici de oxitocină în plasmă.

Grupul de cercetare de la Universitatea de Stat São Paulo din Brazilia studiază de zece ani implicarea oxitocinei în metabolismul osos. În această perioadă lungă, echipa de cercetare a reușit să caracterizeze modele de animale care simulează perimenopauza la femei.

Cum previi osteoporoza

Pentru a preveni osteoporoza, este recomandat exercițiul fizic moderat, minim 150 de minute pe săptămână (exerciții de forță, rezistență, echilibru și flexibilitate), o alimentație bogată în legume verzi cu frunze, iaurt, tofu, pește (sardine, hering, macrou, somon), ouă și administrarea unor suplimente de vitamina D și de ulei de pește. De asemenea, este utilă renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Oxytocin, a new determinant of bone mineral density in post-menopausal women: analysis of the OPUS cohort”. J Clin Endocrinol Metab (2014) 99(4):E634–41. doi:10.1210/jc.2013-4126, Breuil V, Panaia-Ferrari P, Fontas E, Roux C, Kolta S, Eastell R, et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24446658/
2. Studiul „Oxytocin and bone quality in the femoral neck of rats in periestropause”, apărut în Scientific Reports (2020). DOI: 10.1038/s41598-020-64683-0, autori: Fernanda Fernandes et al.
https://www.nature.com/articles/s41598-020-64683-0
Society for Endocrinology - Oxytocin
https://www.yourhormones.info/hormones/oxytocin/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0