Interventiile laparoscopice in osteoartrita genunchiului, nerecomandate de noile orientari medicale

Osteoartrita genunchiului este o boală degenerativă, dar tratamentele pot reduce durerea și pot crește funcționalitatea. Dintre terapiile recomandate, chirurgia artroscopică ar trebui să fie utilizată rareori pentru repararea articulațiilor genunchilor, potrivit noilor orientări clinice ale unui panel de experți internaționali.

Studiile clinice au arătat că intervențiile chirurgicale laparoscopice nu le ajută pe persoanele care suferă de osteoartrita genunchiului (gonartroză) mai mult decât calmantele, terapia fizică sau pierderea în greutate, a precizat dr. Reed Siemieniuk, cercetător în cadrul Universității McMaster din Toronto, Canada, autorul unui studiu recent. „Am putea face o declarație fermă, și anume că pe termen lung această intervenție nu ajută deloc”, a precizat dr. Siemieniuk. „Dacă s-ar cunoaște toate detaliile, aproape nimeni nu ar alege această intervenție chirurgicală.”

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Când nu este nevoie de operație laparoscopică?

O operație laparoscopică reprezintă una dintre cele mai obișnuite intervenții chirurgicale la nivel mondial, anual, au loc peste 2 milioane de astfel de intervenții, a declarat Siemieniuk. Doar în Statele Unite ale Americii, această procedură ajunge să coste anual aproape 3 miliarde de dolari. Noile orientări, publicate în British Medical Journal (BMJ), au fost emise ca parte a inițiativei revistei medicale de a pune la dispoziție recomandări actualizate, bazate pe cele mai recente dovezi din domeniu. Noile orientări recomandă în mod ferm să nu fie utilizată chirurgia artroscopică în aproape nici una dintre bolile degenerative ale genunchiului.

Printre acestea se numără osteoartrita genunchiului, dar și ruptura de menisc, cartilajul situat la nivelul genunchiului, între cele două oase ale piciorului, a explicat dr. Siemieniuk. „Odată cu înaintarea în vârstă, cele două oase pot, prin frecare, să conducă la degradarea cartilajului respectiv”, a mai precizat acesta. „În cazul pacienților cu artrită, cartilajul respectiv prezintă, în general, rupturi pe suprafețe mici”. Dr. Simieniuk și colegii săi au subliniat că intervenția chirurgicală nu este mai bună decât terapia prin exerciții în cazul pacienților cu ruptură de menisc.

Osteoartrita genunchiului poate să nu beneficieze de chirurgia artroscopică

Deși există numeroase dovezi medicale, majoritatea orientărilor încă recomandă operație laparoscopică în cazul rupturii de menisc, apariției bruște a unor simptome ca durerea și inflamația sau în cazul dificultăților ușoare spre moderate de mișcare a genunchiului. Chirurgia artroscopică se bazează pe incizii mici prin care se introduc o cameră mică și instrumente chirurgicale în miniatură. Medicii pot îndepărta sau repara țesutul degradat, fără să fie nevoiți să opereze deschis pe genunchi.

American Academy of Orthopaedic Surgeons (Academia Americană de Chirurgie Ortopedică) nu recomandă intervențiile artroscopice în cazul pacienților cu osteoartrită la nivelul genunchiului, a precizat dr. Kevin Shea, purtător de cuvânt al instituției. „Majoritatea chirurgilor ortopedici au redus considerabil numărul de intervenții artroscopice în rândul pacienților cu artrită degenerativă” a mai spus dr. Shea. „Cei mai mulți pe care îi cunosc au renunțat la aceasta în ultimii 10-15 ani”.

Chirurgia artroscopică ar putea fi utilă în alte situații

Cu toate acestea, chirurgia artroscopică le poate ajuta pe persoanele cu probleme de mișcare articulară, cauzate de ruperea meniscului, care nu au dezvoltat osteoartrită moderată sau severă la nivelul genunchiului, a precizat dr. Shea. Pacienții respectivi ar trebui tratați mai întâi cu calmante ușoare și terapie prin exerciții, dar chirurgia laparoscopică ar trebui să rămână o opțiune, a adăugat acesta. 

Dr. Kevin Shea este profesor de chirurgie ortopedică la Universitatea Connecticut. „Nu cu mult timp în urmă, am operat o profesoară pensionată de 67 de ani, pasionată de ski” a spus medicul. „Nu avea artrită, ci o ruptură gravă de menisc, care nu o lăsa să-și desfășoare activitățile. Nu ar fi fost corect să nu o tratez.”

Conform orientărilor BMJ, pacienții cu ruptură de menisc trebuie tratați cu calmante și terapie fizică, iar dacă sunt supraponderali, li se recomandă să slăbească, a declarat dr. Siemieniuk. Intervenția de înlocuire a genunchiului este ultima opțiune, la care se recurge dacă deteriorarea a evoluat până în punctul în care alte terapii nu mai funcționează. Medicii și spitalele sunt încurajați să efectueze intervenții chirurgicale laparoscopice nenecesare, dar dr. Siemieniuk a precizat că se apelează la acestea și din dorința de a trata o afecțiune medicală dureroasă.

 „Este dificil să nu le oferi această opțiune persoanelor care suferă de dureri cronice la nivelul genunchiului, iar artrita poate fi foarte epuizantă” a mai spus medicul. „Iar pacienții se așteaptă ca medicul chirurg să le ofere o opțiune.” Și inerția ar putea să aibă un rol. „Este mult mai ușor să se introducă un nou tratament clinic decât unul care, ulterior, să se dovedească a nu mai funcționa” a spus Siemieniuk. „Așa se întâmplă în acest caz.”

Chirurgia laparoscopică are și dezavantaje. Recuperarea durează între 3 zile și 6 săptămâni, există riscul de a dezvolta cheaguri de sânge sau infecții la nivelul genunchiului. Pacienții ar trebui să ia decizia de operație în urma discuțiilor cu chirurgii pentru a se asigura că intervenția chirurgicală îi ajută cu adevărat, consideră medicul.

Ce opțiuni de tratament sunt indicate în osteoartrita genunchiului?

Nu există un tratament care să vindece osteoartrita genunchiului, dar există lucruri care se pot face pentru a controla simptomele și a crește calitatea vieții pacientului. Scopul principal al tratamentului este de a reduce durerea și rigiditatea, iar medicul curant va trimite pacientul la alți specialiști în funcție de necesitățile acestuia.

Kinetoterapie

Un kinetoterapeut evaluează cu atenție genunchiul în cazul pacientului cu osteoartrită și apoi îi stabilește un program individual de exerciții de reabilitare pentru a ajuta la întărirea mușchilor genunchiului și picioarelor și la sporirea funcționalității. Terapeutul poate sugera un aparat de stimulare nervoasă electrică transcutanată (TENS), acel dispozitiv care trimite curenți electrici ușori prin piele pentru a opri sau a reduce semnalele de durere care vin de la terminațiile nervoase. Pentru unii pacienți cu osteoartrita genunchiului poate fi util, deși nu funcționează pentru toată lumea. 

Kinetoterapeutul poate evalua, de asemenea, dacă pentru pacient ar fi mai utile genunchierele și suporturile sau alte tratamente pentru a menține stabil genunchiul și pentru a oferi sprijin.

Un terapeut ocupațional poate sfătui pacientul cu privire la modificările pe care le poate face în mașină, acasă sau la locul de muncă pentru a reduce presiunea asupra genunchiului. Acestea pot include accesorii pentru baie, ridicător de pat, șine de prindere etc.

Medicamente sub formă de creme, geluri sau comprimate

Analgezicele nu pot vindeca osteoartrita, dar pot ajuta la reducerea durerii și a rigidității și la îmbunătățirea calității vieții. Medicul le poate recomanda dacă pacientul încă se confruntă cu durerile după ce a încercat alte măsuri. Cremele și gelurile sunt de obicei primele analgezice pe care medicul le va prescrie; acestea conțin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau o substanță pentru calmarea durerii numită capsaicină și se aplică direct pe genunchi.

Medicul mai poate sugera, de asemenea, administrarea de paracetamol în cazul în care cremele și gelurile nu sunt suficiente. Probabil că va fi necesar ca pacientul să ia paracetamol în mod regulat, mai degrabă decât doar atunci când îl doare, dar e important să se respecte sfatul medicului, mai ales că acest medicament poate provoca leziuni hepatice.

Dacă aceste medicamente nu funcționează, medicul poate sugera administrarea de AINS comprimate în loc de paracetamol, însă nici acestea nu trebuie luate prea mult timp din cauza riscului de reacții adverse. De obicei, medicul va prescrie un alt medicament care să fie luat împreună cu comprimatele AINS pentru a proteja stomacul și pentru a reduce riscul de reacții adverse. Ocazional, dacă pacientul se confruntă cu simptome severe și alte medicamente nu îl ajută, medicul poate recomanda un tip mai puternic de analgezic numit opioid.

Injecții

În cazul în care o articulație a genunchiului este foarte dureroasă și umflată, medicul îi poate oferi pacientului o injecție cu steroizi direct în articulație. Injecția acționează de obicei într-o zi și efectul poate dura săptămâni sau luni întregi. De asemenea, se pot face injecții cu acid hialuronic. Un studiu recent sugerează că acidul hialuronic combinat cu plasma bogată în trombocite a arătat cea mai bună eficacitate în îmbunătățirea rigidității și a funcției fizice a pacienților cu osteoartrita genunchiului.

Suplimente alimentare

Deși mulți oameni cu osteoartrita genunchiului iau suplimente care conțin glucozamină sau condroitină pentru a-și ușura simptomele, există dovezi limitate că acestea chiar funcționează. Se pot lua în calcul, având în vedere că pentru anumite persoane se dovedesc utile.

Intervenție chirurgicală

Dacă afecțiunea îi provoacă pacientului dureri severe sau are un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi, medicul poate sugera o intervenție chirugicală. De obicei, acest lucru se va întâmpla numai după ce pacientul a încercat toate celelalte tratamente despre care am discutat și acestea nu au ajutat.

Există o serie de operații diferite pentru osteoartrita genunchiului, care includ următoarele.

Chirurgia artroscopică -  aceasta nu este de obicei recomandată pentru majoritatea persoanelor cu osteoartrită, deoarece nu tinde să aibă prea multe beneficii și, în plus, apar și unele efecte secundare. Însă, dacă genunchiul s-a blocat, operația poate fi cel mai util tratament pentru pacientul respectiv.

Osteotomia - în această procedură, chirurgul va tăia și va reface osul pentru a evita presiunea pusă pe partea deteriorată a genunchiului. Această intervenție poate fi o opțiune dacă pacientul are sub 60 de ani.

O înlocuire parțială sau totală a genunchiului – aceasta presupune ca medicul chirurg să înlocuiască părțile deteriorate ale articulației genunchiului cu părți artificiale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Osteoarthritis (OA)
https://www.msdmanuals.com/professional/musculoskeletal-and-connective-tissue-disorders/joint-disorders/osteoarthritis-oa
Cleveland Clinic - Osteoarthritis of the Knee 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21750-osteoarthritis-knee
BMC - Comparative efficacy of treatments for patients with knee osteoarthritis: a network meta-analysis
https://eurjmedres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40001-020-00426-1
Studiul „Comparative efficacy of treatments for patients with knee osteoarthritis: a network meta-analysis”, apărut în Comparative efficacy of treatments for patients with knee osteoarthritis: a network meta-analysis. Eur J Med Res 25, 27 (2020). https://doi.org/10.1186/s40001-020-00426-1, autori: Li, B., Zhang, Y. & Bi, L. et al.
The BMJ - Arthroscopic surgery for degenerative knee arthritis and meniscal tears: a clinical practice guideline
https://www.bmj.com/content/357/bmj.j1982
Studiul „Arthroscopic surgery for degenerative knee arthritis and meniscal tears: a clinical practice guideline”, apărut în BMJ 2017; 357 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j1982 (Published 10 May 2017), autori: Reed A. C. Siemieniuk et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0