Cum sa citesti mai mult si sa te bucuri de beneficiile lecturii pentru sanatate

În ultimul an, pe noptiera ta din dormitor s-a format un "munte" de cărți pe care îți dorești să le citești și nu ai timp? Biblioteca ta este din ce în ce mai plină de romane interesante, pe care ți-ai propus să le citești în perioada următoare, însă nu ai reușit? Astăzi îți prezentăm câteva ponturi care te vor ajuta să citești mai mult și îți vom explica și ce beneficii are cititul. 

Vrei să afli mai multe despre tine?

Încearcă aceste ponturi utile care te vor ajuta să citești mai mult:

Stabilește un anumit număr de pagini pe care le vei citi zilnic

Este important să acorzi un anumit timp, pe care îl vei dedica lecturii, în fiecare zi. Stabilește-ți și un obiectiv: câte zeci de pagini vrei să citești pe zi - de exemplu, 20. În acest ritm, până la finalul unei săptămâni, vei citi cel puțin 100 de pagini din cartea pe care ți-ai ales-o.

Citește la primele ore ale dimineții

Mulți dintre noi ar recomanda lectura unui roman bun chiar înainte de culcare. Chiar dacă nu este un sfat deloc rău, poți deveni fanul numărul 1 al lecturii unei cărți încă de la primele ore ale dimineții. În loc să pui mâna pe smartphone de cum te trezești sau să îți verifici emailul de serviciu, acordă câteva minute, în timp ce îți bei cafeaua, personajelor din romanul tău preferat. Este o metodă excelentă de a-ți începe dimineața, care îți va da o stare de spirit mai bună.

Este bine să ai o carte cu tine tot timpul

Dacă te temi că nu ai timp să citești, te înșeli: ai mai mulți "timpi morți" decât ai crede. De exemplu, dacă aștepți să intri în cabinetul medicului dentist și ai ajuns mai devreme, este momentul perfect pentru a citi o carte. Aștepți în mașină pentru ca copiii să termine orele și să îi iei din fața școlii? Deschide o carte și citește câteva pagini. Când vei profita la maximum de aceste momente de peste zi, vei fi surprins/a de cât de multe pagini poți citi chiar dacă nu te afli acasă, pe canapea.

Citește cărți mai scurte

Poate nu te-ai fi gândit la acest aspect, însă cel mai rapid mod de a citi mai mult este să alegi cărți mai scurte. Nu este niciun fel de rușine în a alege romane concise, pe care le citești într-un timp mai scurt. Dacă vrei să citești mai multe cărți, poți opta pentru antologii de povestiri scurte, colecții de eseuri ori cărți de poezie.

Nu te teme să renunți la o carte pe care nu ai terminat-o

Chiar dacă îți propui să termini fiecare carte pe care ai pus mâna, nu este musai să le duci pe toate până la capăt. De ce să termini de citit o carte dacă aceasta nu este pe gustul tău? Este în regulă să fii preocupat de modul în care îți petreci timpul pe care îl aloci lecturii, iar dacă romanul nu te-a captivat încă de la primele pagini, nu îți fie teamă să renunți la el. Așadar, dacă o carte nu te bucură, o poți oferi unui prieten sau coleg și poți trece la următoarea carte din micul munte de pe noptiera ta.

Poți încerca să asculți audiobook-uri

Există mai multe moduri de a citi o carte. Poți citi o carte fizică, poți asculta o carte audio sau poți citi o carte electronică. Cărțile audio de astăzi sunt citite de naratori cu adevărat talentați. Unde mai pui că le poți asculta când ești în trafic sau când faci curățenie.

Beneficiile lecturii pentru sănătatea creierului tău

Oamenii de știință americani și-au propus în cadrul unui studiu (intitulat University of Michigan’s Health and Retirement Study sau HRS) să afle cât de multe ore sunt alocate pentru lectură, în fiecare săptămână. În 2016, cercetătorii de la Yale School of Public Health au analizat informațiile obținute în cei 12 ani ai studiului HRS în legătură cu obiceiurile sănătoase și cele asociate lecturii.

Studiul HRS a avut în vedere peste 3.600 de bărbați și femei cu vârste de peste 50 de ani, iar cercetătorii de la Yale au descoperit un tipar surprinzător: persoanele care citesc cărți - de ficțiune sau nonficțiune, poezie sau proză - cel puțin 30 de minute, pe parcursul a mai mulți ani au trăit, în medie, cu doi ani mai mult decât persoanele care nu au citit nicio carte pe durata studiului.

Mai mult, persoanele care au citit cărți și care au alocat mai mult de 3 ore pe săptămână pentru lectură au avut un risc cu 23% mai mic de deces între anii 2001 și 2012 în comparație cu participanții care au citit doar ziare sau reviste.

Alte beneficii ale lecturii

Stimulare mintală 

Creierul nostru are nevoie de exercițiu pentru a se menține puternic și sănătos, la fel ca toți mușchii din corp, iar studiile arată că lectura stimulează conectivitatea creierului.

Alungă stresul 

Asociația Americană de Psihologie a descoperit în sondajul său anual din 2022 privind stresul în America că un sfert dintre adulții americani simt că sunt prea stresați pentru a funcționa la cote maxime. 
Atunci când citim, ne concentrăm pe întreaga acțiune și pe personajele din roman, iar în acest mod, ne distanțăm de stresul din viața de zi cu zi, iar mintea și corpul nostru se relaxează.

Nivelurile ridicate de stres sunt asociate cu o varietate de probleme fizice și mentale, făcând gestionarea stresului esențială pentru bunăstarea personală. Implicarea în activități de ameliorare a stresului, cum ar fi citirea cărților, este o modalitate ușoară de a ajuta la scăderea nivelului de cortizol.

Mai mult, potrivit specialiștilor, lectura a fost legată de meditația în ceea ce privește modul în care creierul nostru procesează mediul și starea noastră fiziologică. 

Dacă stai pe un scaun sau stai întins în pat și te concentrezi pe citit, corpul tău poate intra într-un fel de stare meditativă. Iar numeroase cercetări susțin acest lucru, inclusiv un studiu mai vechi care a constatat că 30 de minute de lectură au aceeași capacitate de a reduce stresul ca 30 de minute de yoga.

Ajută la reducerea declinului cognitiv

O carte are componente diferite și multiple: o intrigă, personaje, dialog, expozițiune - sunt doar câteva dintre acestea. Lectura unei cărți înseamnă să ne folosim memoria la fel ca pe un mușchi, ajutând acest "mușchi" pe termen lung.

Diferitele activități, inclusiv lectura, care sunt considerate antrenante din punct de vedere cognitiv, sunt asociate cu o sănătate mai bună a creierului. Cercetările sugerează că persoanele în vârstă care citesc mai mult decât cele care nu obișnuiesc să citească par să aibă un risc redus de declin cognitiv 1.

Lectura îmbunătățește relațiile

Cititul are un efect indirect de îmbunătățire a relațiilor noastre prin empatie sporită, o trăsătură vitală pentru relații de succes și pline de satisfacții. În ciuda stereotipurilor solitare, studiile au dovedit o legătură între citirea ficțiunilor literare și o capacitate crescută de a înțelege emoțiile și gândurile celorlalți, abilități sociale mai bune și relaționarea cu alții ale căror vieți sunt diferite de ale noastre.

Creierul nu distinge lectura despre o experiență și trăirea acesteia – aceleași regiuni sunt activate. Citirea ficțiunii literare produce o simulare a realității, care ne permite să experimentăm emoțiile și gândurile personajelor. În acest sens, ficțiunea literară acționează ca o punte pentru a înțelege mai bine alți oameni și puncte de vedere cu mult diferite de ale noastre.

Deși participanții la un studiu mai vechi au fost testați cu privire la reacțiile lor după ce au citit non-ficțiune, ficțiune de gen și ficțiune literară, rezultatele au arătat că ficțiunea literară a avut un efect asupra empatiei. Se crede că acest lucru se datorează faptului că ficțiunea literară explorează psihologia și relațiile personajelor mai în profunzime decât ficțiunea de gen și cărțile non-ficțiune.

Îmbunătățește somnul

Rutina ta de somn include petrecerea timpului pe telefon sau tabletă? Dacă se întâmplă asta, sunt riscuri mari ca verificarea postărilor pe rețelele sociale sau verificarea e-mailului să îți afecteze negativ capacitatea de a dormi.

Un studiu din 2020 publicat în Nature and Science of Sleep a constatat că utilizarea unui dispozitiv mobil timp de cel puțin 30 de minute după stingerea luminilor a dus la o calitate slabă a somnului, somnolență în timpul zilei și alte tulburări ale somnului 2.

Citirea unei cărți înainte de culcare are însă exact efectul opus. Și anume, lectura poate îmbunătăți somnul, pentru că activează lobul frontal, sistemul limbic și creează o cascadă relaxantă în corpul nostru. 

În 2021, cercetătorii au studiat tiparele de citire și de somn și au descoperit că, în general, citirea unei cărți în pat înainte de culcare a determinat participanții să simtă că calitatea somnului lor s-a îmbunătățit 3.

Dacă ai totuși probleme cu somnul, nu mai amâna consultul medical de specialitate. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul ”Reading activity prevents long-term decline in cognitive function in older people: evidence from a 14-year longitudinal study”, Int Psychogeriatr. 2021 Jan; Yu-Hung Chang, I-Chien Wu, Chao A. Hsiung
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8482376/
2 „Effects of Mobile Use on Subjective Sleep Quality”, Nat Sci Sleep. 2020, Nazish Rafique, Lubna Ibrahim Al-Asoom, Ahmed Abdulrahman Alsunni, Farhat Nadeem Saudagar, Latifah Almulhim, Gaeda Alkaltham
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7320888/
3 Studiul „Does reading a book in bed make a difference to sleep in comparison to not reading a book in bed? The People’s Trial—an online, pragmatic, randomised trial”, Trials. 2021, Elaine Finucane, Ann O’Brien, Shaun Treweek, John Newell, Kishor Das, Sarah Chapman, Paul Wicks, Sandra Galvin, Patricia Healy, Linda Biesty, Katie Gillies, Anna Noel-Storr, Heidi Gardner, Mary Frances O’Reilly, Declan Devane
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8740874/
American Psychological Association - Stress in America 2022
https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2022/concerned-future-inflation


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0