Stilul de viață sănătos înseamnă și mișcare. Ce te împiedică să faci sport?

Mișcarea regulată este indicată pentru toate vârstele, ca parte a unui stil de viață sănătos. Pe tine ce te împiedică să faci sport și cum poți scăpa de scuzele invocate?

Activitatea fizică trebuie inclusă în programul nostru, al tuturor, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. În afară de problemele acute, care pot să nu fie compatibile cu mișcarea, persoanele sănătoase e bine să facă sport cât mai des, la fel și persoanele cu boli cronice, care trebuie să facă mișcare așa cum le recomandă medicul. 

Mulți oameni, însă, nu conștientizează că e nevoie să facă mișcare ca parte a unui stil de viață sănătos sau refuză să facă sport din diverse motive. Iată care sunt cele mai des invocate scuze pentru a nu face mișcare și cum se poate trece peste ele:

Lipsa timpului

Mulți oameni jonglează cu un serviciu cu normă întreagă sau chiar cu două joburi, cu creșterea copiilor și cu sarcinile gospodărești și spun că pur și simplu nu își găsesc timp pentru ei, personal. Dacă te recunoști în această descriere și chiar nu ai când să dedici, de exemplu, jumătate de oră pe zi pentru sport, indicat este să faci mișcare ori de câte ori ai ocazia. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De fiecare dată când ai 5 minute libere, fă câteva genuflexiuni, rotiri de trunchi, aplecări sau flotări. Când urci niște scări, urcă-le în fugă. Când mergi la baie, fă câteva exerciții de stretching. Joacă-te activ cu copiii, plimbă-i prin parc, alergați prin curte sau, dacă stai la bloc, dansați împreună în casă pe o muzică ritmată sau faceți împreună abdomene ori alte mișcări de gimnastică. În weekend, mergeți cu toată familia într-o drumeție la pădure. Aceste scurte reprize de activitate fizică pe parcursul zilei au aceleași beneficii pentru sănătate ca o sesiune continuă de antrenament de 30 de minute. 

Lipsa motivației

Unii oameni spun că nu se simt motivați să facă mișcare dacă nu au un partener de antrenament. Alții cred că, pentru a fi util pentru sănătate, exercițiul fizic trebuie să fie ceva dureros, care să te facă să transpiri abundent și să obosești foarte tare. 

Dacă simți că nu poți face sport de unul singur, caută un club de sport la care să mergi. Sau, dacă nu îți place să te obosești foarte tare când faci mișcare, e important de știut că nici nu este nevoie. Poți, de exemplu, să faci yoga, să mergi pe stradă în pas alert timp de 30 de minute sau să cauți alte tipuri de mișcare prin care să nu simți că îți iese sufletul, dar care să te ajute să ai un stil de viață sănătos.

Lipsa de energie

Oboseala este un produs secundar al unui stil de viață foarte ocupat și multe persoane se gândesc că în niciun caz nu mai au energie să facă și sport având în vedere felul în care se simt la sfârșitul unei zile pline. În acest caz, e bine de știut că, oricât ar părea de neverosimil, exercițiul fizic regulat crește energia organismului și poate ajuta persoana să facă față mai bine cerințelor vieții de zi cu zi.

Poate că în prima săptămână în care faci și mișcare și te ocupi și de activitățile tale obișnuite ți se va părea mai obositoare, dar pe măsură ce corpul se obișnuiește, vei vedea că te simți mai energic și mai în formă. Mulți oameni simt că sunt mai energici dacă fac sport dimineața, dar e bine să încerci să cauți ce ți se potrivește ție personal.

Probleme de sănătate

Persoanele care trăiesc cu o afecțiune cronică (de exemplu, poliartrită reumatoidă), fie mai tinere, fie, în general, vârstnice, simt că boala le limitează participarea la unele exerciții fizice. Este adevărat că anumite forme de mișcare nu sunt recomandate în cazul unor boli cronice, însă acest lucru nu înseamnă că mișcarea este interzisă cu totul și că trebuie îmbrățișat sedentarismul, dimpotrivă. 

Dacă și tu ai o boală cronică, întreabă-ți medicul curant ce fel de mișcare poți face ca să fii și în siguranță, și să contribui și la un stil de viață sănătos. De exemplu, în caz de poliartrită reumatoidă, nu se recomandă nici alergarea și nici săritul corzii, în schimb plimbarea, mersul pe bicicletă sau înotul sunt foarte potrivite.

Lipsa banilor

Persoanele cu venituri mici sunt mai puțin susceptibile de a face exerciții fizice în mod regulat, fie pentru că se gândesc că au nevoie de abonamente la sală sau de haine scumpe de sport, fie pentru că au câte două joburi pentru a reuși să se întrețină pe ele și pe copii, fie din alte motive. Pentru a face mișcare nu este nevoie să ai nici abonament la sală, nici de haine scumpe și, așa cum am arătat mai sus, nici foarte mult timp la dispoziție. Poți să mergi mai mult pe jos, poți face gimnastică în casă, poți face scurte exerciții de dezmorțire în pauza de masă, important este să cauți, pur și simplu, momente în care să te miști.

Cerințele familiale și sentimentul de vinovăție

Multe femei tind să îndeplinească multiple responsabilități de îngrijire, de exemplu pentru copii și rude mai în vârstă și să își asume responsabilitatea pentru pregătirea și strângerea meselor. Ele sunt de părere că treburile casnice și creșterea copiilor sunt responsabilitatea lor și s-ar simți vinovate dacă și-ar face timp pentru ele însele, însă această viziune nu le ajută să se mențină sănătoase și le poate afecta inclusiv starea psihică.

Dacă acesta este și cazul tău, gândește-te la ce schimbări poți face în gospodărie și discută cu partenerul și alți mebri ai familiei despre cum poate ajuta fiecare și cum îți mai pot prelua din atribuții. Amintește-ți că este normal ca fiecare persoană dintr-o gospodărie să aibă și drepturi, dar și obligații pentru ca lucrurile să funcționeze pentru toată lumea. De asemenea, fiecare persoană, oricât ar fi de ocupată, trebuie să aibă în fiecare zi măcar câteva minute libere în care să dispună după cum dorește de timpul personal. Acest lucru este util pe termen lung nu doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea mentală.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Heart Foundation - THE TOP 10 EXCUSES FOR NOT EXERCISING (AND SOLUTIONS!)
https://theheartfoundation.org/2018/06/01/the-top-10-excuses-for-not-exercising-and-solutions/
Better Health Channel - Physical activity for women
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/physical-activity-for-women


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0