Muzica în căști pentru alergare te ajută să fii mai motivat

Cercetările arată că persoanele care preferă să aibă muzică în căști pentru momentele de alergare se simt mai motivate și tolerează mai bine efortul. Însă muzica motivațională poate fi utilă pentru orice alte tipuri de exerciții fizice.

Când au apărut primele minicasetofoane cu căști și baterii (walkman-uri), la finalul anilor ’70, acestea au făcut posibilă muzica „portabilă”, pe care puteai să o iei cu tine oriunde. Majoritatea alergătorilor de rezistență au respins la momentul respectiv utilizarea acestui dispozitiv pentru antrenamente, dar în zilele noastre, antrenorii și psihologii sportivi susțin că muzica în căști pentru alergare întărește psihic alergătorii, combate anxietatea și facilitează performanțele de vârf.

Muzica motivațională, utilă pentru creșterea performanței sportive

De reținut, însă, că muzica motivațională nu este utilă doar pentru jogging-ul în parc sau pe stradă, ci și la sală ori acasă. Se pare că playlist-urile personalizate cresc motivația și fac exercițiile aerobice mai plăcute (sau cel puțin tolerabile). Un nou studiu¹ a constatat că, atunci când alergătorii sunt obosiți mental, muzica motivațională auto-selectată le reduce efortul perceput și le îmbunătățește performanța.

Studiul, apărut în Journal of Human Sport and Exercise, oferă noi dovezi empirice conform cărora ascultarea unor melodii în timp ce este utilizată o bandă de alergare combate oboseala mentală și îmbunătățește performanța persoanei care face sport. Potrivit autorilor, acest studiu este primul care investighează efectul ascultării muzicii asupra capacității de performanță și a rezistenței atunci când o persoană este obosită mental.

Pentru acest studiu, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au analizat o cohortă de alergători experimentați care au utilizat o bandă de alergare la intensitate ridicată cu și fără muzică motivațională auto-selectată, după ce aceștia efectuaseră o serie de examene cognitive concepute pentru a le conferi o stare de oboseală mentală.

Oamenii de știință au descoperit că ascultarea muzicii auto-selectate când persoana se află într-o stare de oboseală mentală neutralizează impactul negativ al oboselii asupra capacității de efort și a performanței de alergare de rezistență. Probabil că acest lucru se întâmplă deoarece persoanei i se modifică felul în care percepe efortul atunci când ascultă muzică.

Oboseala mentală, spun cercetătorii, este un eveniment obișnuit pentru multe persoane și poate avea un impact negativ asupra multor activități obișnuite, de zi cu zi, inclusiv asupra exercițiilor fizice. Astfel, găsirea unor modalități sigure și eficiente de reducere a acestui impact negativ se poate dovedi utilă. Acest impact pozitiv al muzicii auto-selectate ar putea ajuta oamenii să mențină impactul benefic al sesiunilor de exerciții.

Muzica în căști pentru alergare trebuie variată

Se pare, însă, că și dacă persoana și-a făcut, înainte să iasă la alergare, o listă de piese preferate pe care să le asculte în căști, nu fiecare melodie oferă automat aceeași „doză” de motivație în fiecare etapă a alergării. Prin urmare, persoanele care aleargă cu muzică motivațională în căști sunt sfătuite să schimbe melodiile în funcție de ce simt că au nevoie în fiecare moment.

Poate la început este utilă o muzică mai lentă, ulterior poate fi de folos o muzică mai ritmată și așa mai departe. De aceea, e indicat ca alergătorul să aibă o gamă largă de melodii rapide, lente și ceva între la îndemână în timpul alergării, pentru a-i fi mai ușor să găsească mereu acea muzică motivațională care să îi reducă atât oboseala mentală, cât și percepția pe care o are față de efortul depus.

Ce alte beneficii poate avea muzica în timpul exercițiilor fizice?

Iată în ce moduri îți mai poate fi de folos muzica în timp ce faci mișcare:

Muzica te ajută să ții pasul

Potrivit cercetătorilor, muzica creează un „răspuns ritmic”, adică ai tendința de a-ți sincroniza mișcările cu ritmul muzici. Adoptarea unui ritm sincronizat cu cel al muzicii pare să ajute corpul să fie mai eficient în ceea ce privește cheltuirea energiei. Se pare că un tempo adecvat este între 120 și 140 de bătăi pe minut, ceea ce înseamnă că majoritatea muzicii de dans comerciale, precum și multe piese rock se află în acest interval. Tempo-ul se potrivește de obicei cu ritmul cardiac mediu în timpul unui antrenament. Ca exemplu, „Push It” de la Salt-N-Pepa, remix-ul de dans al Rihannei „Umbrella” și „Drop It Like It's Hot” de Snoop Dogg se încadrează toate în gama de 120-140 bătăi pe minut.

Muzica îți îmbunătățește starea de spirit

Poate nu în fiecare zi ai dispoziția potrivită să faci sport, însă știi că este bine pentru sănătatea ta fizică și psihică să fii activ fizic. În aceste momente, alegerea unei muzici motivaționale te poate ajuta să îți crești buna-dispoziție și să ai mai mult chef de antrenament.

Muzica te distrage într-un mod pozitiv

În mintea ta, fie că asculți diverse piese când faci exerciții acasă, fie că asculți muzica în căști atunci când ieși la alergare, aceasta este în concurență cu senzațiile declanșate de antrenament, adică ritm cardiac mai rapid și acea senzație de încordare în mușchi. Muzica lucrează în favoarea ta și te distrage în mod pozitiv, în sensul că te distrage de la senzațiile fizice negative (de exemplu, arsura în mușchi) și te motivează să continui activitatea în ciuda disconfortului fizic.

Muzica ritmată te stimulează să te miști mai mult

Un studiu a arată că muzica ritmată poate induce dorința de mișcare unui ascultător, prin faptul că stimulează acea zonă a creierului care este responsabilă de mișcare. Important este să se aleagă melodii pe gustul persoanei care face sport, inclusiv piese pe care aceasta le asociază cu evenimente pozitive din viață. 

Muzica te face să te antrenezi mai din greu

Unele cercetări sugerează că muzica poate crește rezistența în timpul unui antrenament cu până la 15%.

Genul muzical nu contează, atâta vreme cât persoana simte că muzica respectivă îi este de folos la antrenamente, că îi oferă motivația de care are nevoie și o stare de spirit pozitivă. Unii oameni pot constata chiar că pentru alergare sau alte exerciții fizice preferă o muzică diferită față de cea pe care o ascultă de obicei, deci poate fi nevoie de mai multe încercări pentru a găsi muzica motivațională adecvată pentru antrenamente.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RUA - The effect of self-selected music on endurance running capacity and performance in a mentally fatigued state
http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/113523
1. Studiul „The effect of self-selected music on endurance running capacity and performance in a mentally fatigued state”, apărut în Journal of Human Sport and Exercise. 2021, 17(4), in press. https://doi.org/10.14198/jhse.2022.174.16, autori: 
Lam Hui Kwan Nicholas, Middleton Harry, Phillips Shaun M.
Reid Health - Music and exercise: 5 benefits of listening to music when you exercise 
https://www.reidhealth.org/blog/music-and-exercise-5-benefits-of-listening-to-music-when-you-exercise

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0