Diferenta dintre succes si esec

În zilele noastre cu toții avem dorințe și vise. Unii chiar le scriu și le numesc simplu SCOP. Trebuie să știm că scopul nu este chiar ceea ce gândim și atât. Spre exemplu: ”vreau să slăbesc 15 kilograme”… nu  este un scop! Este o recompensă mai exact. O recompensă ce apare dacă facem lucruri concrete. Trebuie să schimbăm ceva la alimentație, să facem sport specific pentru ceea ce ne dorim a obține. Trebuie să schimbăm obiceiurile. Lucrurile pe care trebuie să le schimbăm sunt adevărate provocări. 

A atinge scopul este de fapt a încorpora un nou comportament, nu a schimba lucrurile sau formele și atât.

Acum vreau să facem ca un joc de practică pentru a face că lucrurile să devină posibile. Primul pas ar fi să ne întrebăm ce ne dorim cu adevărat? Această întrebare trebuie pusă până când aflăm cu adevărat ce ne dorim! Iată câteva întrebări cu care să începi:

  1. Ce vrei cu adevărat?
  2. Când vrei să obții acel lucru?
  3. Cum vei arăta? (poți descrie aici)
  4. Cum vei fi perceput de cei din jur? (doar lucrurile pozitive)
  5. Ce vei fi capabil să faci mai mult decât îți propui?

Ce am scris mai sus nu este doar pentru a citi, este pentru a va gândi foarte bine despre ceea ce vrei să faceți. Întrebările sunt concrete, însă mai importante sunt răspunsurile, deoarece informațiile rezultate trebuie să devină parte din rutină zilnică. Răspunsurile te vor ajută să te menții motivat și pe direcția atingerii scopului. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru a completă harta continuăm:

  1. Câte sesiuni de antrenament sunt necesare pe săptămâna?
  2. Ce plan alimentar vei avea?
  3. Ce alimente trebuie să eviți?
  4. La ce ore va trebui să stabilești mesele?
  5. Câte ore de somn sunt necesare?

Aici facem diferența dintre succes și eșec. Aceste răspunsuri ne arată ceea ce trebuie să facem! Aceste răspunsuri ne pregătesc de ceea ce urmează și ne ajută să evităm eșecul. Aceste răspunsuri sunt adevăratele scopuri. Cu fiecare scop atins suntem cu încă un pas mai aproape de visul nostru. Dacă sărim un pas nu înseamnă că mergem înainte, de fapt, ne întoarcem. 

Începerea unui program de fitness poate fi unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Activitatea fizică vă poate reduce riscul de boli cronice, vă poate îmbunătăți echilibrul și coordonarea, vă poate ajuta să pierdeți în greutate – și chiar să vă îmbunătățiți obiceiurile de somn și stima de sine. Și mai sunt vești bune. Puteți începe un program de fitness în doar cinci pași.

Iată cum îți poți construi un program de exercițiu fizic, ce te poate ajuta să îți atingi obiectivele!

1. Evaluează-ți nivelul de fitness

Probabil că îți poți evalua forma ta fizică din momentul actual. Dar evaluarea și înregistrarea scorurilor de fitness de bază îți poate oferi repere pe baza cărora să măsori progresul. Pentru a-ți evalua nivelul de antrenament aerobic și muscular, flexibilitatea și compoziția corporală, ia în considerare următorii parametri:

  • Frecvența pulsului înainte și imediat după ce ai mers pe jos 1,6 km
  • Cât timp durează să mergi 1,6 km sau cât durează să alergi 2,41 km
  • Câte flotări poți face fără să te oprești
  • Circumferința taliei, chiar deasupra șoldurilor
  • Indicele de masă corporală pe care îl ai.

2. Planifică-ți programul de fitness

Este ușor să spui că vei face mișcare în fiecare zi. Dar vei avea nevoie de un plan. Pe măsură ce îți construiești programul de fitness, ține cont de aceste lucruri:

Ia în considerare obiectivele tale de fitness. Începi un program de fitness pentru a slăbi? Sau ai o altă motivație, cum ar fi pregătirea pentru un maraton? Stabilirea unor obiective clare te poate ajuta să îți evaluezi progresul și să rămâi motivat.

Fă-ți o rutină echilibrată. Fă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată sau 75 de minute de activitate aerobă intensă pe săptămână sau o combinație de activitate moderată și intensă. Respectă acest plan pe parcursul unei săptămâni. Pentru a obține  beneficii și mai mari pentru sănătate și pentru a ajuta la pierderea în greutate sau la menținerea pierderii în greutate, se recomandă cel puțin 300 de minute pe săptămână.

Dar chiar și sesiuni scurte de activitate fizică sunt utile. A fi activ pentru perioade scurte de timp pe parcursul zilei poate aduce beneficii pentru sănătate.

Practică exerciții de antrenament de forță pentru toate grupele musculare majore de cel puțin două ori pe săptămână. Urmărește să faci un singur set din fiecare exercițiu, folosind o greutate sau un nivel de rezistență suficient de greu pentru a-ți obosi mușchii după aproximativ 12 până la 15 repetări.

Începe cu ceva ușor și progresează treptat. Dacă abia începi să faci mișcare, începe cu precauție și progresează lent. Dacă ai o accidentare sau o afecțiune medicală, consultă medicul sau un terapeut de exerciții fizice pentru ajutor în conceperea unui program de fitness care îmbunătățește treptat nivelul de mișcare, forță și rezistență.

Integrează activitatea sportivă în rutina zilnică. Găsirea timpului pentru exerciții poate fi o provocare. Pentru a fi mai ușor, programează-ți timp pentru exerciții, așa cum ai face pentru orice altă întâlnire. Planifică să vizionezi emisiunea preferată în timp ce mergi pe banda de alergare, să citești în timp ce pedalezi pe o bicicletă staționară sau să faci o pauză pentru a merge la o plimbare la serviciu.

Include diferite activități. Diferitele activități sportive (cross-training) te pot feri de plictiseală. Antrenamentul combinat, folosind tipuri de activitate cu impact redus, cum ar fi ciclismul sau exercițiile în apă, reduce, de asemenea, riscul de accidentare sau de a antrena excesiv un anumit mușchi sau articulație. Planifică-ți să alternezi între activități care pun accentul pe diferite părți ale corpului, cum ar fi mersul pe jos, înotul și antrenamentul de forță.

Încearcă antrenamentul de tip HIIT. În antrenamentul de intensitate pe intervale de timp, trebuie să faci intervale scurte de activitate de intensitate mare, urmate de perioade de recuperare cu  activitate de intensitate scăzută.

Acordă-ți timp pentru recuperare. Mulți oameni încep să facă exerciții fizice cu exces de zel - se antrenează prea mult sau prea intens - și renunță atunci când mușchii și articulațiile devin dureroase sau apar accidentări. Lasă timp între sesiuni pentru ca organismul să se odihnească și să se recupereze.

3. Pregătește-ți echipamentul

Probabil vei începe cu pantofii sport. Asigură-te că alegi pantofi potriviți pentru activitatea pe care o vei face. De exemplu, pantofii de alergare au o greutate mai ușoară decât pantofii de fitness, care au o talpă mai groasă.

Dacă vrei să investești în echipamente pentru exerciții, alege ceva care este practic, plăcut și ușor de utilizat. Poți să încerci anumite tipuri de echipamente la un centru de fitness înainte de a investi în propriul echipament.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Poți să utilizezi și aplicații de fitness prin dispozitive inteligente sau alte dispozitive de urmărire a activității, cum ar fi cele care pot măsura distanța, caloriile arse sau ritmul cardiac.

4. Începe ! 

Acum ești gata de acțiune! Când începi programul de fitness, ține  cont de aceste sfaturi:

Începe încet și accelerează treptat. Alocă suficient timp pentru a te  încălzi cu o plimbare ușoară sau stretching. Apoi accelerează până la un ritm pe care îl poți continua timp de cinci până la 10 minute fără a te obosi prea mult. Pe măsură ce rezistența se îmbunătățește, crește treptat timpul de lucru. Lucrează între 30 și 60 de minute, de trei ori pe săptămână.

Nu forța dacă ai o zi mai proastă. Nu trebuie să-ți faci toate exercițiile zilnic, așa că poți să faci și mai puține minute de sport dacă simți că nu ai energie într-o zi. Fă o plimbare scurtă sau urcă niște scări dacă nu ai chef să mergi la sală. Orice activitate este mai bună decât deloc. Nu te demotiva. 

Fii creativ. Poate că rutina ta de antrenament include diverse activități, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau înotul. Dar nu te opri aici. Fă o excursie de weekend cu familia sau petreci o seară dansând. Găsește activități distractive pe care să le adaugi la rutina de fitness.

Ascultă-ți corpul. Dacă simțiți durere, dificultăți de respirație, amețeli sau greață, ia o pauză. S-ar putea să te suprasoliciți.

Fii flexibil. Dacă nu te simți bine, e bine să îți iei o zi sau două libere.

5. Monitorizează-ți progresul

Fă o evaluare la șase săptămâni după începerea programului și apoi din nou la fiecare câteva luni. Este posibil să observi că trebuie să crești timpul de exercițiu pentru a continua să progresezi. Sau s-ar putea să fii plăcut surprins să descoperi că faci exact durata  potrivită pentru a-ți îndeplini obiectivele de fitness.

Dacă îți pierzi motivația, stabilește-ți noi obiective sau încearcă o activitate nouă. De asemenea, poate fi de ajutor să faci mișcare cu un prieten sau să urmezi un curs la un centru de fitness.

Începerea unui program de exerciții este o decizie importantă. Dar nu trebuie să fie unul copleșitor. Planificând cu atenție și observând progresele, poți stabili un obicei sănătos care durează toată viața.

Important!

Vreau să închei acest articol cu ceva foarte puternic. Fiecare om de succes are în jurul lui o întreagă echipa. Orice mare corporație nu poate supraviețui fără angajați. Orice sportiv de performanță nu poate reuși fără o echipa de preparatori fizici, medici, nutriționiști, antrenori și așa mai departe.

Deci, care este echipa ta? De unde poți primi ajutor? Cine te poate susține în călătoria ta către succes? Construiește o echipa în jurul tău iar călătoria ta va fi mult mai ușoară.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

How to build your own workout routine

Te best workout plan for men


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0