Ce este flebita si cum se manifesta

Flebita este o afecțiune puțin diferită de tromboflebită, așa că astăzi ne propunem să aducem în prim-plan această afecțiune care presupune inflamația de la nivelul unei vene. Din ce cauze apare flebita, cum se tratează și care este asocierea cu tromboflebita?

Ce reprezintă flebita?

Flebita este o afecțiune care înseamnă, concret, inflamarea unei vene, de regulă în membrele inferioare (deci, la picioare). Cel mai frecvent, inflamația are loc în venele superficiale ale picioarelor și, de multe ori, apare împreună cu tromboza. În această situație, afecțiunea este numită tromboflebită sau tromboflebită superficială.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze flebită

Cea mai simplă definiție pentru flebită ne arată că această afecțiune este, cum spuneam, inflamația unei vene. Vena ajunge să se inflameze deoarece există sânge care se coagulează în interiorul ei sau pentru că pereții venelor sunt deteriorați sau afectați.

Când spunem „tromboflebită superficială”, descriem o venă inflamată din apropierea suprafeței pielii - de regulă, o venă varicoasă - cauzată de un cheag de sânge (numit și tromb).

În ceea ce privește cauzele flebitei, acestea pot fi multiple, spun oamenii de știință: flebita superficială poate fi o complicație a unei proceduri medicale ori a unei proceduri chirurgicale. Un traumatism produs la o venă crește riscul de formare a unui cheag de sânge. Uneori, însă, cheagurile de sânge se formează fără să fie vorba de o traumă ori o leziune.

Flebita este cauzată, la unele persoane, de o leziune ori de o iritație a stratului care căptușește un vas de sânge. În cazul în care este vorba de o flebită superficială, aceasta poate să apară din cauza introducerii unui cateter într-o venă, administrării unor medicamente care irită venele, unui mic cheag de sânge sau unei infecții.

În cazul în care pacientul are tromboză venoasă profundă, cauzele inflamației venei pot fi:

  • iritarea sau lezarea unei vene din profunzime, din cauza unui factor precum o intervenție chirurgicală, o fractură osoasă, un traumatism grav sau o tromboză venoasă profundă anterioară;
  • încetinirea fluxului de sânge din cauza lipsei de mișcare, ceea ce se poate întâmpla dacă pacientul este pe patul de spital, recuperându-se după o operație, ori din cauză că persoana călătorește pe perioade lungi;
  • sângele are un risc mai mare de a se coagula, decât în mod normal, iar acest lucru poate fi cauzat de medicamente, cancer, unele boli care afectează țesutul conjunctiv sau de unele boli ereditare care implică gradul de coagulare a sângelui.

Simptome flebită

Simptomele tromboflebitei superficiale sunt:

  • formațiuni sau noduli tari, dureroși, sub piele
  • înroșirea pielii.

Aceste simptome apar, de obicei, în partea inferioară a piciorului, deși în unele cazuri, flebita afectează și venele de la suprafață de pe brațe, penis sau sân. Simptomele flebitei afectează brațul sau piciorul acolo unde vena inflamată este localizată. Manifestările flebitei pot fi:

  • roșeața
  • edemul (umflarea zonei afectate)
  • zona caldă la atingere
  • o zonă roșie vizibilă pe braț sau pe picior, ca o dungă
  • sensibilitatea zonei
  • o structură asemănătoare unei funii sau unui cordon, pe care pacientul poate să o simtă prin piele.

Este posibil ca pacientul să observe o durere în gambă sau în zona coapsei dacă flebita este cauzată de o tromboză venoasă profundă, așa cum mai este numită tromboflebita venoasă profundă (situație în care un cheag de sânge este format într-o venă din structurile profunde ale piciorului). Durerea poate fi mai accentuată atunci când persoana afectată merge sau când își îndoaie piciorul.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă o persoană simte chiar și cea mai mică durere de picior sau umflare la o zi sau două după o călătorie lungă cu avionul ori cu mașina, este un motiv întemeiat să meargă la medic.

Diferențe între flebită și tromboflebită

Flebita înseamnă inflamația unei vene, pe când tromboflebita este cauzată de un cheag de sânge sau mai multor cheaguri de sânge formate într-o venă, care cauzează debutul inflamației. De obicei, tromboflebita se localizează în venele de la picioare, însă uneori poate afecta și unul dintre brațe.

Cheagul de sânge din venă provoacă durere și iritație și poate bloca circulația sângelui în acele vene din zonă. Important de știut este și faptul că flebita poate să aibă loc atât în venele de la suprafață, cât și în venele din profunzimea membrelor inferioare.

Cât de gravă este flebita?

Tromboflebita superficială care apare la un picior nu este, de regulă, o afecțiune gravă. Cheagul de sânge, de cele mai multe ori, dispare, iar inflamația se reduce în decurs de câteva săptămâni.

Simptomele care indică agravarea afecțiunii sunt abcesul sau secreții urât mirositoare. În mod normal, este vorba doar de umflături sub piele și nu de umflarea în totalitate a gambei. Flebita poate fi dureroasă, însă nu împiedică pacientul să meargă normal, dar este necesar să meargă la medic pentru a primi tratament adecvat.

Tratament flebită

Flebita este o inflamație, nu o infecție, așa că medicamente antibiotice nu sunt de folos în acest caz. Pacientul cu flebită poate să țină cont de o serie de recomandări care îl vor ajuta să reducă durerea și inflamația de la picior:

Ridicarea piciorului

Pacientul poate să ridice piciorul atunci când stă așezat, pentru că acest truc îl ajută să reducă acumularea de lichid (umflarea țesuturilor).

Ciorapii medicinali

Persoana afectată poate să întrebe medicul dacă în cazul său sunt recomandați ciorapii medicinali compresivi, pentru a ajuta la reducerea edemului.

Activitatea fizică

Pacientul cu flebită e bine să încerce să fie activ fizic (plimbări, mers pe bicicletă), pentru a menține circulația sangvină.

Comprese și medicamente antiinflamatoare

De asemenea, pacientul poate să preseze pe pielea de deasupra venei un prosop curat și rece, pentru a calma durerea și să ia medicamente din clasa antiinflamatoarelor, cum ar fi cele pe bază de ibuprofen. Poate fi utilă și o cremă sau un gel cu un medicament antiinflamator, pe zona cu probleme, doar dacă acea zonă este mică.

Flebita în venele superficiale este rareori o boală gravă și, de obicei, răspunde bine la medicamentele pentru controlul durerii, la faptul că pacientul menține piciorul ridicat și la compresele calde aplicate pe zona cu probleme, pe o perioadă de până la 2 săptămâni, însă este necesar consultul medical. 

Prognosticul pacientului este de obicei bun pentru tromboflebita superficială necomplicată, deși există un risc de recidivă a bolii. Majoritatea oamenilor se recuperează complet în 3-4 luni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Superficial Thrombophlebitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556017/
NHS Choices - Phlebitis (superficial thrombophlebitis)
https://www.nhs.uk/conditions/phlebitis/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0