Metode de investigație a steatozei hepatice

Ecografia, tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară și rezonanța magnetică spectroscopică sunt utilizate pentru investigarea ficatului gras.

Ficatul gras, cunoscut sub numele de steatoză hepatică, apare atunci când grăsimea se acumulează în acest organ. Potrivit unor cercetări, ficatul gras non-alcoolic afectează până la 25-30% dintre persoanele din SUA și Europa.

A avea cantități mici de grăsime în ficat este normal, dar prea mult poate deveni o problemă de sănătate. Când ficatul gras se dezvoltă la o persoană care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de steatoză hepatică alcoolică; la o persoană care nu bea mult alcool, este cunoscut sub numele de steatoză hepatică non-alcoolică.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

La aceste persoane care nu beau mult alcool, cauza ficatului gras este mai puțin clară, factorii care joacă un rol fiind obezitatea, glicemia ridicată, rezistența la insulină, nivelurile ridicate de grăsimi din sânge, în special trigliceride. Cauze mai puțin frecvente ale ficatului gras includ sarcina, scăderea prea rapidă în greutate, unele tipuri de infecții, cum ar fi hepatita C, efectele secundare ale unor tipuri de medicamente, cum ar fi metotrexatul, tamoxifenul, amiodorona și acidul valproic, precum și expunerea la anumite toxine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se diagnostichează ficatul gras?

Ecografia este cea mai populară metodă de diagnostic pentru ficatul gras, în primul rând datorită costului scăzut al acestei investigații și în al doilea rând datorită faptului că este o investigație la îndemână, larg utilizată în practica medicală. Senzitivitatea și specificitatea ecografiei hepatice sunt de 60-94%, respectiv 88-95%. Nici una dintre metodele imagistice de mai sus nu poate face clar distincția între ficatul gras și steatoza hepatică nonalcoolică și nici nu poate prezice gradul de fibroză hepatică.

Rezonanța magnetică nucleară este o metodă larg utilizată în zilele noastre. Această metodă permite un diagnostic morfologic de mare acuratețe. Avantajul acestei investigații este acela că vizualizează hepatopatiile difuze și că permite urmărirea unor parametri precum fibroza, steatoza și încărcarea cu fier a ficatului.

Rezonanța magnetică nucleară este considerată că fiind metoda cea mai utilă pentru a face o apreciere cantitativă noninvazivă a gradului steatozei. Aprecierea directă a cantității de grăsime din ficat reprezintă un beneficiu în diagnosticul atât al steatozei alcoolice, cât și al steatozei nonalcoolice.

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

Dar accesul limitat al populației la această investigație, costul ridicat, teama unor pacienți de a fi supuși la o astfel de metodă de investigație care presupune a sta un anumit interval de timp într-un spațiu închis (claustrofobia), fac ca investigația prin RMN a bolnavilor cu steatoză hepatică să nu fie utilizată drept metodă de rutină.

Biopsia hepatică este rareori recomandată, însă dacă celelalte metode de investigație nu oferă medicului suficiente informații, poate fi nevoie de recoltarea de țesut hepatic în vederea analizării acestuia la microscop. După prelevarea probelor, specialiștii vor căuta alte semne ale inflamației, precum și țesuturi cicatriciale.

Întrucât boala de ficat gras este, de cele mai multe ori, asimptomatică, aceasta poate fi diagnosticată din întâmplare, în timpul realizării unor investigații de rutină. Dacă, de pildă, medicul face o ecografie abdominală și observă că ficatul are niște caracteristici atipice, poate lua în calcul steatoza hepatică, făcând mai multe investigații în acest sens. Și parametrii anormali ai enzimelor hepatice pot trezi suspiciunea medicului.

Analizele de sânge sunt făcute și ele în caz de suspiciune de boală de ficat gras, pentru stabilirea nivelului de colesterol, pentru identificarea enzimelor hepatice, dar și pentru stabilirea nivelului de zahăr din sânge.

Dacă medicul depistează steatoză sau chiar fibroză hepatică, îi recomandă pacientului un tratament pentru combaterea steatozei hepatice ori pentru oprirea evoluției fibrozei hepatice, în cazul în care fibroza s-a instalat deja.

Tratarea ficatului gras

În prezent, nu există medicamente specifice pentru tratarea ficatului gras, dar alegerea unui stil de viață sănătos poate fi de ajutor. Metodele de tratament pentru boala de ficat gras includ următoarele măsuri:

  • Respectarea indicațiilor medicului pentru tratarea diabetului, a hipertensiunii ori a hipercolesterolemiei, dacă pacientul se confruntă cu aceste probleme de sănătate;
  • Adoptarea unei diete sănătoase, care să nu favorizeze acumularea de grăsimi la nivelul ficatului (se vor înlocui grăsimile animale - unt, untură, brânzeturi și cărnuri grase - cu grăsimi sănătoase și proteine slabe: ulei de măsline, avocado, nuci și semințe crude sau coapte, pește, carne slabă; dieta mediteraneeană poate fi o alegere bună în caz de ficat gras);
  • Limitarea consumului de alcool (e bine să se evite total alcoolul sau, pentru persoanele care totuși beau, să se limiteze la un pahar de bere sau de vin pe zi);
  • Renunțarea la stilul de viață sedentar și practicarea zilnică a unor activități fizice (pentru adulți, recomandările sunt de cel puțin două ore și jumătate de mișcare pe săptămână, după preferințe și posibilități, de la gimnastică în casă, dans sau bicicletă de interior, până la mers pe jos în pas alert, alergare, drumeții la munte sau exerciții la sală);
  • Scăderea în greutate dacă pacientul este supraponderal sau chiar obez (indicele de masă corporală - IMC - trebuie să fie între 18,50 si 24,99; pierderea a 10% din greutate poate elimina unele grăsimi din ficat);
  • Dacă pacientul dezvoltă ciroză severă și ficatul nu mai funcționează corect, poate fi necesar să fie inclus pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat.

Ce altceva mai poți face pentru a combate steatoza hepatică, pe lângă indicațiile oferite de medic?

Nu îți suprasolicita ficatul

Nu lua nici măcar un paracetamol fără să te consulți în prealabil cu medicul tău de familie. Astfel, vei reduce stresul pus pe ficat și îi vei permite acestui organ să se regenereze în voie.

Folosește remedii naturiste

Ceaiul de armurariu (la fel ca suplimentele care conțin armurariu) este renumit pentru efectele sale benefice asupra ficatului. Folosește acest remediu pentru detoxificarea acestui organ, dar și pentru susținerea funcțiilor hepatice. Consultă-te cu medicul tău în această privință și nu lua nicio decizie fără acordul acestuia. 

Există și alte ceaiuri benefice pentru ficat printre care: ceaiul de cicoare, ceaiul de mentă, ceaiul de lămâie ori cel de anghinare. Dacă nu consumi pește, ia în calcul suplimente cu acizi grași Omega 3 din ulei de pește de mare adâncime (1000 mg pe zi) sau din ulei de alge.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Fatty Liver Disease
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15831-fatty-liver-disease#diagnosis-and-tests


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0