Transpiratia excesiva la pacientii diabetici: care este explicatia?

Există situații în care pacienții cu diabet observă că transpiră prea mult. Realitatea este că diabetul îngreunează capacitatea organismului de a menține stabilă temperatura și de a produce cantitatea adecvată de transpirație, pentru a răcori corpul. Află în cele ce urmează cauzele principale pentru care apare transpirația excesivă la diabetici și ce se poate face.

Motivele pentru care diabeticii transpiră prea mult, prea puțin sau în perioade neobișnuite sunt multiple: începând de la dezechilibre hormonale, până la factori cardiovasculari, stres și ingerarea mâncării, mai ales că diabetul este o boală care poate afecta toate aceste aspecte și nu numai.

Diabetul și hiperhidroza

Transpirația excesivă (numită hiperhidroză) poate să apară la multe persoane, inclusiv la cele cu diabet, așa că este extrem de important ca acești pacienți să înțeleagă semnele și simptomele și să nu treacă cu vederea această problemă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Transpirația este un proces normal, care se întâmplă în principal din două motive: pentru a regla temperatura corpului (de exemplu, când este foarte cald afară și în timpul efortului fizic) și ca răspuns la stresul emoțional. Anumite afecțiuni, cum este diabetul, pot perturba procesul normal al transpirației, astfel încât pacientul transpiră fie prea mult (hiperhidroză), fie prea puțin (anhidroză).

Diabeticii pot transpira mai mult în partea superioară a corpului

Pacienții cu diabet de tip 1 ar putea observa că transpiră excesiv în partea superioară a corpului, însă, în același timp, în partea de jos a corpului (inclusiv la picioare) transpiră foarte rar. Un studiu a arătat, de exemplu, că în contextul transpirației ecrine, tiparul general pe care cercetătorii l-au observat la pacienții cu diabet de tip 1 a fost următorul: anhidroză relativă în partea de jos a corpului, pe când în partea superioară a corpului pacienții aveau hiperhidroză.

Un alt aspect important pe care l-au observat oamenii de știință a fost că reducerea circulației sangvine la nivelul pielii și reducerea transpirației în cazul pacienților cu diabet de tip 1 au fost asociate cu o durată mai mare a bolii, cu un control foarte slab al glicemiei (așa cum a fost evaluat după o valoare mare a hemoglobinei glicate HbA1c), cu grade mai mari ale neuropatiei diabetice care afecta acești pacienți și cu un nivel scăzut de activitate fizică aerobică.

Transpirație excesivă în diabet: din ce cauze apare?

Potrivit experților, cele mai comune cauze responsabile pentru transpirația neobișnuită în cazul diabeticilor sunt valorile scăzute ale glicemiei și afectarea sistemului nervos, asociată diabetului, dar există și altele.

Neuropatia autonomă

Aceasta este o afecțiune în care hiperglicemia este un obstacol în calea nervilor care controlează funcțiile involuntare ale corpului. Sistemul nervos autonom este responsabil de mai multe sisteme, printre care și controlul vezicii urinare, capacitatea de a detecta hipoglicemia și capacitatea de a transpira în mod corespunzător. Picioarele uscate sunt un simptom frecvent al neuropatiei, așa că este important ca diabeticii să își inspecteze zilnic tălpile și nu numai.

Valorile prea mici ale glicemiei

Un nivel scăzut al glucozei (zahărului) din sânge este numit hipoglicemie. Această hipoglicemie declanșează în organism răspunsul de tip „luptă sau fugi” și, drept rezultat, corpul produce cantități suplimentare de adrenalină, ceea ce poate duce la transpirații excesive, la tremur și la stări de anxietate. Este esențial ca pacientul cu diabet să își mențină glicemia sub control, urmând cu strictețe indicațiile medicului curant.

Stresul

Și stresul poate crește glicemia și poate fi o cauză a transpirației. Totodată, stresul face ca inima să pompeze mai mult și să fie din ce în ce mai solicitată. Dacă nu reușește să-și gestioneze singur stresul, este important ca pacientul să ceară sfatul unui psihoterapeut; astfel, va învăța cum să-și țină stresul sub control și, în acest mod, și transpirația excesivă s-ar putea reduce.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unele medicamente

Anumite medicamente care pot fi necesare în tratamentul diabetului, pot avea efecte adverse precum transpirația excesivă. Printre acestea se află medicamentele pentru tensiunea arterială mare, cele pentru uscăciunea gurii, antibioticele, unele suplimente alimentare, medicația psihotropă.

Obezitatea 

O comorbiditate frecventă a diabetului este obezitatea, iar aceasta este unul dintre factorii de risc pentru bolile de inimă. Transpirația și obezitatea merg adeseori mână în mână, așa că este important de reținut că, până și în cazul unei persoane diagnosticate cu obezitate, episoadele dese de transpirație excesivă ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. 

Ce soluții există împotriva transpirației excesive?

Recomandarea noastră este ca, dacă transpiri excesiv și ai diabet, să mergi la un control medical pentru a primi un tratament adecvat. Medicul poate recomanda unele tablete care reduc transpirația, tratarea zonelor cu probleme cu un curent electric slab trecut prin apă sau pe un tampon umed (iontoforeză) sau, în cazuri extreme, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea glandelor sudoripare.

Anticolinergicele blochează mesagerul chimic numit acetilcolină care poate influența anumite funcții ale corpului, inclusiv eliberarea de transpirație. Însă acestea vin cu efecte secundare frecvente, cum ar fi uscăciunea gurii, probleme ale vezicii urinare, deshidratare și vedere încețoșată. Injecțiile cu toxină botulinică pot bloca semnalele nervoase care produc transpirația, dar și acestea au efecte secundare cum ar fi slăbiciune musculară pe termen scurt în apropierea locului de injectare și a zonei țintă. 

Remedii la domiciliu pentru transpirație excesivă

În ceea ce privește măsurile pe care le poți lua singur împotriva transpirației excesive, iată câteva dintre acestea:

  • Menținerea unei igiene corporale adecvate pe parcursul zilei; e indicat să faci un duș dimineața și un duș sau o baie seara.
  • Folosirea unui deodorant care face față transpirației excesive (poți cere sfatul farmacistului sau al medicului legat de ce produse ar putea fi mai potrivite în cazul tău);
  • Purtarea unor haine comode, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, mai lărguțe - evită hainele din materiale sintetice, mai ales cele care sunt purtate direct pe piele, cum ar fi șosetele sau lenjeria intimă; e bine ca, dacă stai mai mult plecat de acasă și știi că transpiri mult, să îți iei la tine haine de schimb, să nu stai cu cele umede pe tine.
  • Purtarea unor încălțări confortabile, care să nu te strângă sau să te jeneze; încearcă să alternezi perechile de încălțăminte de la o zi la alta.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Gustatory sweating in people with type 1 and type 2 diabetes mellitus: Prevalence and risk factors
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8502225/
Studiul „Gustatory sweating in people with type 1 and type 2 diabetes mellitus: Prevalence and risk factors”, apărut în Endocrinol Diabetes Metab. 2021 Oct; 4(4): e00290, doi: 10.1002/edm2.290, autori: Carina Kirstine Klarskov et al.
Imaware - Diabetes & Sweating - Why It Happens & How To Cope
https://www.imaware.health/blog/diabetes-and-sweating


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0