Ecografia Mamara: Cand se recomanda si ce presupune?

1.    Ecografia mamară – informații generale
a.    Ce este ecografia mamara
b.    Rolul ecografiei la sân
c.    Investigații complementare ecografiei mamare
d.    Factori ce pot influența rezultatul ecografiei la sân

2.    Când se recomandă ecografia mamară
a.    Simptome ce necesită o ecografia mamară
b.    Momentul realizarii ecografiei la sân
c.    Intervenții de chirurgie estetică la nivelul sânului

3.    Avantajele ecografiei mamare
a.    Caracteristicile medicale ale ecografiei la sân
b.    Prețul accesibil al ecografiei la sân
c.    Locații multiple pentru realizarea ecografiei mamare
d.    Posibilitatea de a fi realizată frecvent, în orice moment al zilei
e.    Efectuarea ecografiilor mamare bilateral sau unilateral
f.    Posibilitatea de a diferenția nodulii benigni sau maligni

 

Ecografia mamară – informații generale

Examinarea cu ultrasunete la sâni sau ecografia mamară este o tehnică de imagistică folosită în mod frecvent pentru a depista tumorile și alte anomalii ale sânilor.

Ce este ecografia mamară

Ecografia folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sânilor. Spre deosebire de radiațiile X (radiografie) și scanarea CT (sau computer tomografia), ecografia nu folosește radiații de niciun fel și este o metodă considerată sigură pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează la sân. Așadar, ecografia nu iradiază pacientele sub nicio formă.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

 
O ecografie la sân folosește, așa cum știi deja, undele sonore de înaltă frecvență, pentru a crea o imagine în alb și negru a țesuturilor și structurilor glandelor mamare.

Rolul ecografiei la sân

Medicul tău îți poate face o ecografie mamară dacă un nodul suspect este descoperit în interiorul unui sân. O ecografie de acest gen îl ajută pe medicul tău să determine dacă nodulul este un chist plin cu lichid sau dacă este o tumoră canceroasă solidă (adică dacă este vorba de cancer mamar). De asemenea, ecografia mamara îi permite specialistului în imagistică să determine localizarea și dimensiunea acelui nodul.

Deși o ecografie mamară poate fi folosită pentru a evalua un nodul apărut la nivelul sânilor pacientei, această metodă nu poate fi folosită pentru a determina dacă acel nodul este sau nu canceros. Acest lucru poate fi stabilit cu certitudine doar dacă o mostră de țesut sau de lichid este prelevată din nodul și apoi testată în laborator.

Evidențierea tipurilor de noduli la sâni

Acest test este adesea folosit pentru a evalua dimensiunea și mărimea nodulilor mamari și pentru a determina dacă aceștia sunt mase ori formațiuni cu potențial de tumoră sau chisturi umplute cu lichid. Ecografia mamară ajută, deci, la evidențierea tipurilor de noduli formați la sâni.

Completarea rezultatelor mamografiei sau RMN-ului

Alte motive pentru care medicul poate decide să efectueze o ecografie mamară au legătură cu faptul că această investigație vine în completarea rezultatelor mamografiei sau RMN-ului. De exemplu, ecografia la sân îl ajută pe medic să interpreteze sau să "citească" rezultatele altor teste de imagistică medicală, cum este cazul imagisticii prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau cazul mamografiei.

Monitorizarea evoluției cancerului la sân

Un alt motiv pentru care medicul poate decide că e timpul să efectuezi o ecografie mamară are legătură cu diagnosticul. De exemplu, ecografia mamară îl ajuta pe medic să monitorizeze evoluția cancerului de sân sau evoluția nodulilor mamari existenți benigni (necanceroși).

Analiza sânilor cu densitate mare sau cu implant mamar

Faptul că o femeie are sânii denși a fost asociat cu un risc ceva mai mare de cancer mamar, arata studiile, însă cercetătorii nu știu nici până în acest moment de ce. Ceea ce se știe, însă, este faptul că sânii denși pot îngreuna identificarea ori depistarea cancerului mamar pe o mamografie. De pildă, există femei care își fac mamografii de rutină și, chiar și așa, medicul lor le poate recomanda să facă investigații suplimentare deoarece au sânii denși.

Din acest motiv, pentru femeile cu sânii denși (ori pentru cele cu implanturi mamare) este recomandată ecografia, pentru că ea permite analiza sânilor cu densitate mare. Sunt și cazuri rare în care, deși rezultatele mamografiei nu au depistat nimic neobișnuit, ecografia mamară a descoperit o zonă care arată suspect.
 
De aici, medicii merg mai departe, efectuează o biopsie la sân și, în acest mod, determină dacă pacienta are o formă de cancer de sân sau nu. Totodată, ecografia mamară este efectuată și pentru a evalua sau analiza sânii cu implanturi mamare.

Tehnica de ghidaj în intervenții chirurgicale

Ecografia mamară are un rol important în intervențiile chirurgicale. Mai nou, este posibilă ecografia intraoperatorie, care ghidează intervenția chirurgicală efectuată la sân. Totodată, ecografia intraoperatorie este folosită și în tratamentul cancerului de sân, potrivit presei medicale de specialitate, iar studiile arată rezultate îmbucurătoare în cazul pacientelor cu cancer de sân, unde, pentru a se extirpa tumora, s-a folosit ecografia intraoperatorie în timpul operației.

Mai mult, studiile arată că medicul chirurg a fost capabil, cu ajutorul ecografiei intraoperatorii, să identifice marginile "problematice" ale tumorii și să le excizeze în același timp.

Investigații complementare ecografiei mamare

Pe lângă ecografia mamară, există câteva investigații complementare care îl pot ajuta pe medicul tău specialist să pună un diagnostic corect, chiar dacă există sau nu o suspiciune de cancer de sân.
 
Dacă te întrebai ce rezultate poți obține în urma unei ecografii mamara, mai jos sunt explicate afecțiunile care pot cauza noduli sau formațiuni benigne la sâni. Imaginile produse de o ecografie mamară sunt în alb și negru. Chisturile, tumorile și structurile care au crescut vor apărea ca niște zone întunecate pe ecografie. Un punct întunecat pe ecografia ta nu înseamnă că ai cancer la sân.

De fapt, cei mai mulți noduli de la sân sunt benigni (necanceroși). Există mai multe afecțiuni care pot provoca noduli sau formațiuni benigne în interiorul sânilor, cum ar fi:
• Un adenofibrom la sân - este o tumoră benignă a țesutului mamar.
• Sânii fibrochistici (sau boala fibrochistică mamară) - sunt acei sâni care sunt dureroși și se simt plini de noduli, din cauza modificărilor hormonale.
• Un papilom intraductal - este o tumoră benignă mică în interiorul canalelor sau ductelor galactofore.
• Necroza grasă mamară - este țesutul gras mamar care este afectat, a murit sau este lezat, iar acest țesut provoacă nodulii.

Când medicul îți interpretează rezultatele anormale sau neconcludente, este bine să reții că, de fapt, cancerul nu este singura afecțiune cunoscută ca o cauză a nodulilor de la sân.
 
Printre cele mai întâlnite cauze ale nodulilor mamari necanceroși (benigni) se află:
• chisturile,
• sânii fibrochistici,
• papilomul intraductal,
• fibroadenomul sau adenofibromul mamar,
• nodulii de grăsime, alcătuiți din celule grase mamare deteriorate, moarte, strivite,
• glandele mamare hiperactive,
• afecțiunile de natură hormonală, schimbările hormonale sau terapiile hormonale,
• mastita sau infecția sânului
• anumite medicamente.

Sonoelastografia

Ecografia mamară se poate efectua cu sau fără elastografie. Elastografia este o tehnica de imagistica bazată pe diferențele de elasticitate dintre țesuturile normale și cele patologice. Ecografia mamara, asociată cu elastografie mamară, poate îmbunătăți semnificativ posibilitățile de diagnostic și de reducere a numărului biopsiilor mamare inutile. În plus, elastografia poate oferi medicului detalii importante pentru a defini componentele epiteliale și conjunctive, dar și tipul de elasticitate al țesuturilor studiate.

Ecografia Doppler

Ultrasonografia Doppler, numită și ecografia Doppler, este o tehnică specială ecografică (folosește și ea ultrasunetele) care îi permite medicului să vadă și să evalueze circulația sângelui prin arterele și venele din interiorul anumitor organe. Această investigație, la nivelul sânilor, produce o imagine a structurilor interne ale sânului.

În timpul unei examinări ecografice, tehnicianul sau specialistul în sonografie care efectuează testul poate folosi tehnicile Doppler, pentru a evalua astfel circulația sângelui sau lipsa fluxului sangvin în orice mase sau formațiuni care există în interiorul sânilor. În unele cazuri, această ecografie Doppler poate oferi informații suplimentare cu privire la cauza masei sau formațiunii suspecte.

Mamografia

Ecografia mamara este considerată eficientă în detectarea cancerului mamar, însă chiar și așa, medicii spun că este de dorit că pacientele să își facă totuși și o mamografie. Două teste precum ecografia mamara și mamografia sunt mai bune decât unul singur, iar la această concluzie au ajuns cercetătorii, în cadrul unui studiu din 2015.

Mamografia este o radiografie a sânilor, ea este o unealtă de screening folosită pentru a detecta și diagnostica această boală cumplită: cancerul de sân.

Dacă medicul tău îți spune să faci o mamografie ca un test de rutina, pentru a verifica prezența oricăror forme de cancer sau modificări la sâni, aceasta este cunoscută sub denumirea de "mamografie de screening". Dacă ai un nodul sau orice alt simptom al cancerului mamar, medicul îți va spune să faci o mamografie de diagnostic.

Factori ce pot influența rezultatul ecografiei la sân

Atunci când îți faci o ecografie la sân, trebuie să știi înainte de toate că există câțiva factori care pot influența rezultatele. O ecografie la sâni nu necesită vreo pregătire specială în prealabil.

Totuși, este important să eviți aplicarea pudrelor, loțiunilor sau a altor produse cosmetice pe sâni înainte de a merge la cabinet pentru efectuarea ecografiei mamare. Acestea pot să intervină în acuratețea testului.

Alți factori care pot influența cât de repede sunt procesate rezultatele ecografiei tale mamare includ:
• cât de îngrijorătoare par simptomele tale din punct de vedere al sănătății;
• dacă medicul specialist în radiologie are nevoie de mai multe informații pentru a interpreta rezultatele;
• dacă rezultatele trebuie să fie comparate cu ecografiile pe care le-ai făcut anterior sau cu rezultatele altor teste imagistice, cum ar fi un CT sau o mamografie;
• dacă simptomele tale sunt livrate, de exemplu, prin e-mail, telefon sau poștă.

Performanțele tehnice ale aparatului ecograf

În primul rând, cu cât aparatul ecograf este mai performant, cu atât mai clare vor fi și rezultatele ecografiei. Performanțele tehnice ale aparatului ecograf influențează, așadar, rezultatele tale, de aceea este bine să te informezi înainte cu privire la dotările medicale ale instituției unde urmează să îți faci această investigație.

Modul de interpretare a imaginilor ecografiei la sân

Și modul de interpretare a imaginilor influențează rezultatele ecografiei la sân. Un medic specializat în imagistica sânului va ști să identifice nodulii la sâni, chisturile mamare sau formațiunile benigne ori pe cele suspecte.

Când se recomandă ecografia mamară

Pe lângă faptul că ecografia mamară este folosită pentru a determina natura unei anomalii la nivelul glandelor mamare (sânilor), acest gen de investigație cu ultrasunete mai poate fi efectuată pe femeile care ar trebui să evite radiațiile X, ca de exemplu:
 
• femeile sub 25 de ani,
• femeile care sunt însărcinate,
• femeile care alăptează
• femeile care au implanturi mamare cu silicon.

O ecografie la sâni este cel mai adesea efectuată pentru a afla dacă o problemă depistată la o mamografie sau în timpul examinării fizice a sânului poate fi un chist umplut cu lichid sau poate fi o tumoră solidă.

Ecografia mamară nu se efectuează, de obicei, ca screening (ca depistare) pentru cancerul de sân, pentru că ea poate să omită unele dintre semnele timpurii ale acestui cancer. Un exemplu de semne precoce care pot să nu apară la o ecografie sunt micile depozite de calciu, numite microcalcificari.

Când este recomandată ecografia mamară? Ea se efectuează dacă:

• ai un țesut mamar foarte dens, iar o mamografie poate să nu "vadă" prin acel țesut;
• ești însărcinată, iar mamografia folosește radiațiile X, pe când ecografia nu; astfel, ecografia e o metodă sigură pentru bebelușul tău;
• ai vârsta sub de 25 de ani.

Simptome ce necesită o ecografie mamară

Există multe simptome sau motive pentru care se va efectua o ecografie mamară unei paciente, iar aceste simptome includ, printre altele:

Identificarea unor formațiuni chistice prin palparea sânului

Prin palparea sânului, medicul (dar și pacienta) poate simți o formațiune care se poate dovedi a fi un chist mamar. În majoritatea cazurilor, nodulii ori chisturile descoperite la sâni sunt necanceroase. De exemplu, ecografia mamară este utilă în cazul pacientelor care au sânii fibrochistici, caracterizați prin prezența chisturilor sau nodulilor.

Modificarea formei sau aspectului sânului

În cazul în care forma sau aspectul sânului suferă modificări, este necesară o ecografie mamară, pentru a depista eventualele probleme ale glandei mamare. Ecografia mamară este utilă pentru a evalua cazurile de mastită sau de inflamație a țesuturilor mamare, pentru a evalua simptomele precum durerea de sâni, roșeață și umflaturile de la nivelul glandei mamare, pentru a evalua modificări ale pielii sânului, cum ar fi decolorarea și pentru a-l ajuta pe medic să monitorizeze nodulii mamari benigni existenți.

Modificări sau secreții mamelonare (scurgeri de lichid prin mamelon)

Un alt simptom care necesită efectuarea unei ecografii mamare sunt modificările sau scurgerile de lichid (secreții) prin mamelonul pacientei. Medicul poate evalua, astfel, prin efectuarea unei ecografii, secrețiile mamelonare neobișnuite.

Apariția unor noduli la axilă

În multe cazuri, medicul va programa o ecografie mamară după ce un nodul este descoperit la axilă, în timpul unui examinări fizice de rutină (control senologic) sau în timpul unei examinări (autopalpări) pe care pacienta o face la ea acasă. Astfel, ecografia mamară este necesară în cazul în care se depistează că au apărut noduli la nivelul axilei.

Momentul realizarii ecografiei la sân

În cazul în care te întrebi cum se efectuează ecografia mamară și în ce constă această procedură, mai jos vei găsi toate etapele explicate. Înainte de ecografie, medicul îți va examina sănii (consult senologic). Îți vă cere să te dezbraci de la brâu în sus și să te întinzi pe spate, pe un pat. Medicul va aplica un gel transparent pe sâni. Acest gel conductiv ajută undele sonore (ultrasunetele) să treacă prin pielea ta. Medicul va mișca apoi un dispozitiv numit transductor pe suprafața sânilor.
Acest dispozitiv trimite și primește unde sonore de înaltă frecvență, iar pe măsură ce undele sonore se "lovesc" de structurile interne ale sânilor tăi, transductorul înregistrează modificările acelor unde în ceea ce privește vibrația și direcția lor. Acest lucru creează o imagine în timp real a interiorului sânilor tăi pe un monitor al unui computer.
 
Dacă medicul găsește ceva ce îi trezește suspiciuni, va face mai multe fotografii ale acelei zone. Odată ce imaginile au fost făcute, respectiv înregistrate, medicul va curăța gelul de pe sânii tăi și-ți vă spune că poți să te îmbraci. Ecografia de sân se realizează la recomandarea medicului, după ce pacienta a avut un control senologic amănunțit. Ecografia la sân se poate efectua din mai multe motive:

Frecvența anuală a ecografiei la sân, preventiv

Preventiv, medicul specialist în radiologie și imagistica sânului poate recomanda pacientelor să facă o ecografie mamară anual, pentru a urmări dacă sănii și țesuturile mamare din structura lor suferă modificări de natură benignă sau malignă.

Completarea rezultatelor mamografiei, RMN-ului

Ecografia mamară este deseori folosită în completarea unei mamografii sau în completarea unui RMN, pentru că acesta îi spune medicului dacă un nodul care există în țesutul mamar este un chist (un săculeț umplut cu lichid) sau este o masă solidă, care ar putea fi cancer. Ecografia, totodată, poate ajuta la depistarea poziției unei tumori.

Intervenții de chirurgie estetică la nivelul sânului

Există numeroase aplicații ale folosirii ultrasunetelor (ecografiei mamare) în intervențiile ce țin de chirurgia estetică. Ecografia a fost folosită în scopuri cosmetice/estetice încă de la începutul anilor 1980, spun specialiștii. De pildă, dacă o pacientă a avut intervenții de chirurgie estetică la nivelul sânului, cum sunt implanturile mamare, ecografia mamară îl ajuta pe medicul specialist să evalueze implanturile mamare.

Avantajele ecografiei mamare

Ecografia mamară este de multe ori folosită pentru a evalua dimensiunea și forma nodulilor mamari și pentru a determina dacă aceștia au potențialul de a fi mase sau tumori canceroase sau chisturi mamare umplute cu lichid. Din fericire, ecografia mamară este o metodă de diagnostic ce prezinta numeroase avantaje.

Caracteristicile medicale ale ecografiei la sân

Ecografia mamară are multe avantaje, care au în spate caracteristicile medicale valoroase ale acestei unelte:

Newsletter DOC dedicat
  • Non-invazive: ecografiile mamare sunt non-invazive (nu necesită folosirea unor ace și nici injecții).
  • Nedureroase: ocazional, o ecografie la sân poate crea un disconfort temporar, însă nu este o procedură dureroasă.
  • Fără iradiere: metoda aceasta de imagistică medicală este extrem de sigură și nu folosește niciun fel de radiații. Pacientele trebuie să știe că nu vor fi iradiate, cum se întâmplă în cazul mamografiei, de exemplu.
  • Obținerea rezultatelor în timp real: ecografia mamară (folosirea ultrasunetelor) oferă o imagine clară a țesuturilor moi ale sânilor, care nu apare la fel de bine pe imaginile obținute cu radiațiile X. În plus, ecografia mamară asigura obținerea imaginilor în timp real, ceea ce o face o unealtă bună pentru ghidarea procedurilor minim-invazice, cum ar fi biopsiile cu ac sau aspirația chisturilor mamare.

Prețul accesibil al ecografiei la sân

Ecografia mamară este o procedură ce are un preț accesibil. Prețurile pentru o ecografie la sân variază în funcție de clinica sau spitalul unde o efectuezi, în funcție de opțiune (dacă alegi o ecografie mamară bilaterală sau unilaterală) sau în funcție de medicul care o efectuează.

Locații multiple pentru realizarea ecografiei mamare

Ecografia mamară poate fi realizata în locații multiple, poți alege fie un spital, fie o clinică, poți merge fie în sistemul de stat, fie în sistemul privat.

Posibilitatea de a fi realizată frecvent, în orice moment al zilei

Ecografia mamară poate fi realizată frecvent, pentru că nu există riscuri și pentru că această procedura de diagnostic nu folosește radiațiile ionizante. Ecografia mamară poate fi realizată de mai multe ori pe an, în funcție de recomandările medicului specialist, în orice moment al zilei. Examenul ecografic al sânului, spun experții, este bine să se efectueze începând cu ziua a treia și până la ziua a zecea a ciclului menstrual.

Efectuarea ecografiilor mamare bilaterale sau unilaterale

Examenul ecografic al sânului poate fi efectuat atât la ambii sâni (ecografie bilaterală), cât și la un singur sân (ecografie unilaterală), în funcție de nevoile pacientei și de recomandările medicului ei.

Posibilitatea de a diferenția nodulii benigni sau maligni

Ecografia mamară mai are și alte avantaje, pe lângă cele enumerate mai sus:

  • ea poate ajuta la detectarea leziunilor mamare în cazul femeilor cu sânii denși;
  • ea poate ajuta la detectarea și clasificarea unei leziuni mamare care nu poate fi interpretată adecvat doar prin intermediul mamografiei (ecografia vine în completarea mamografiei);
  • folosind examenul ecografic al sânului, medicii pot să determine că multe dintre zonele care prezentau un motiv de îngrijorare se datorează țesutului normal (cum ar fi lobuli de grăsime) sau chisturilor benigne.

O întrebuințare a acestei proceduri este faptul că ecografia mamară ajută la determinarea naturii unei anomalii a țesutului mamar. Ecografia la sân ajuta la diagnosticarea anomaliilor detectate de un medic în timpul examenului fizic (cum ar fi un nodul mamar) și pentru a caracteriza potențialele anomalii ale țesutului mamar care s-au văzut pe o mamografie sau pe un RMN al sânului.
 
Examenul ecografic al sânului poate ajuta medicul să determine dacă o anomalie este solidă (care poate fi un nodul de țesut necanceros sau o tumoră canceroasă), este umplută cu lichid (cum ar fi un chist benign) sau este și chist, și solida.

Daca în timpul autoexaminării lunare a sânilor ai observat o modificare a acestora, oricât de mică, mergi la medicul specialist, pentru un diagnostic corect și cere să faci o ecografie mamară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiology Info - Breast Ultrasound
https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastus
American Cancer Society - Breast Ultrasound
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-ultrasound.html
Johns Hopkins - Breast Ultrasound
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-ultrasound


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0