Legatura dintre cancerul mamar si durerea de spate

Durerea de spate este puțin probabil un simptom timpuriu al cancerului de sân, dar poate fi un factor demn de luat în seamă în stadiile mai avansate ale bolii. Iată ce e bine să știi despre durerea de spate și despre simptomele cancerului la sân.

Durerea de spate poate apărea dintr-o varietate de motive, unele mai grave, altele mai puțin îngrijorătoare. În ceea ce privește cancerul mamar, unele tratamente pentru această boală pot fi cauze ale durerii de spate. Află mai multe despre acest subiect în cele ce urmează.

Cum sunt conectate cancerul mamar și durerea de spate?

Cancerul de sân care a ajuns într-un stadiu avansat este cunoscut drept cancer metastatic sau cancer de sân în stadiul 4. Această clasificare înseamnă că celulele canceroase s-au extins și la alte părți ale corpului. Durerea de spate este un simptom al cancerului de sân metastatic și poate să apară în stadiile mai avansate ale bolii.

Newsletter DOC dedicat

Cum spuneam, însă, durerea de spate este, totodată, un lucru comun în rândul populației sănătoase și există multe alte motive pentru care apare, cum ar fi o întindere musculară, statul pe scaun în poziții necorespunzătoare sau, pur și simplu, statul prea mult așezat.

Cauze ale durerii de spate în legătură cu cancerul mamar

Există trei cauze esențiale ale durerii de spate care să aibă legătură cu cancerul de sân:

  • Cancerul mamar care s-a extins până la oase ar putea să le slăbească și să provoace durerea în zona spatelui.
  • O tumoră care crește în dimensiuni poate să împingă înspre țesutul sănătos, lucru care poate fi dureros.
  • Unele medicamente și terapii folosite pentru a trata cancerul de sân ar putea cauza durerea de spate.

Identificarea cauzei durerii de spate îl va ajuta pe medic să stabilească cel mai bun tratament pentru fiecare pacientă în parte.

Diagnosticul durerii de spate în cancerul de sân

Durerea de spate este puțin probabil să fie considerată un simptom timpuriu al cancerului de sân, însă ar putea fi un bun indicator al faptului că această formă de cancer se răspândește și la alte organe sau în alte părți din corp. Cum spuneam, unele medicamente specifice pentru această boală pot fi cauza durerii de spate, dacă este deja diagnosticat cancerul de sân. Aceste medicamente includ:

  • unele terapii hormonale, folosite pentru a controla nivelul de estrogen din organism;
  • unele medicamente din cadrul chimioterapiei, care distrug celulele canceroase;
  • unele medicamente care împiedică celulele canceroase să se dividă și să se dezvolte.

Ar putea fi posibilă schimbarea tratamentului, adică medicul să te treacă pe alte medicamente sau alte terapii care să nu îți cauzeze dureri de spate, însă această schimbare nu este întotdeauna o opțiune.

Medicul specialist va verifica dacă este vorba de un cancer de sân avansat, cu ajutorul examenului clinic și punându-ți o serie de întrebări despre simptomele tale. Dacă este nevoie de teste mai amănunțite, cele mai frecvent folosite sunt: scanarea CT (computer tomografia), scanarea RMN (rezonanță magnetică nucleară), ecografia, scintigrafia osoasă și o scanare PET (tomografia cu emisie de pozitroni).

Toate aceste teste pot arăta dacă există sau nu mase canceroase în corpul pacientei, care să reprezinte cauza durerii de spate.

Este spatele primul loc din corp în care cancerul mamar se răspândește?

Cele mai frecvent întâlnite zone din corp în care cancerul de sân se răspândește sunt:

  • plămânii
  • creierul
  • ficatul
  • oasele.

Celulele canceroase se deplasează și pătrund în țesutul sănătos pentru a forma noi tumori, iar acest lucru, de regulă, va începe cu țesuturile cele mai apropiate de locul unde s-a format prima dată cancerul. Cancerul mamar este posibil să nu se răspândească la toate aceste zone din corp. Oasele care sunt cel mai frecvent afectate de cancerul de sân sunt:

  • coastele
  • coloana vertebrală
  • pelvisul
  • oasele din partea superioară a brațelor și picioarelor
  • craniul.

Dacă boala s-a extins la oase, există mari șanse ca pacienta să simtă durere sau chiar o durere supărătoare în acest loc, iar printre zonele dureroase este inclus și spatele. Dacă durerea de spate durează de multă vreme, te supără de mult timp sau este severă, ar trebui să ceri sfatul unui medic specialist.

Care sunt simptomele cancerului la sân?

Multe cancere de sân sunt descoperite de către pacientă sau în timpul examinării fizice de rutină sau al unei mamografii. Mai rar, simptomul prezent este durerea sau mărirea sânilor sau o îngroșare nedescriptivă a sânului.

Un nodul nedureros la sân este, de obicei, primul semn al cancerului mamar; acesta poate fi depistat de pacientă la autopalpare sau printr-o mamografie de screening de rutină. La momentul diagnosticului, majoritatea femeilor nu au niciun semn aparent de cancer de sân. Când tumora este mică, în stadiile incipiente ale cancerului, este rareori vizibilă la atingere sau cu ochiul liber. 

Deși simptomele cancerului la sân variază de la o persoană la alta, unele semne comune includ:

  • Modificări ale pielii (umflarea, roșeața etc.) la unul sau la ambii sâni
  • O creștere a dimensiunii sau schimbarea formei sânului
  • Modificări ale aspectului unuia sau ambelor mameloane
  • Secreții mamelonare
  • Durere generală în orice parte a sânului
  • Noduli

Simptomele carcinomului ductal in situ

Carcinomul ductal in situ nu provoacă niciun simptom; în cazuri rare poate apărea un nodul la sân sau pot exista scurgeri din mamelon. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de cancer sunt detectate cu o mamografie.

Simptome de carcinom lobular in situ

Carcinomul lobular in situ, de asemenea, nu provoacă simptome și nu poate fi observat cu o mamografie. Această afecțiune este detectată de obicei atunci când un medic face o biopsie a sânului din alt motiv, cum ar fi pentru a investiga un nodul de sân care nu are legătură cu cancerul. Dacă pacienta are carcinom lobular in situ, celulele mamare apar anormale la microscop.

Simptome boala Paget a sânului

Dacă pacienta are boala Paget a mamelonului, aceasta se manifestă prin modificări ale pielii, cum ar fi roșeață, descuamare și secreție mamelonară; aceste modificări apar de obicei ca fiind benigne, încât pacienta le ignoră, întârziind diagnosticul cu un an sau chiar mai mult. Cam 50% dintre femeile cu boala Paget a mamelonului au o formațiune palpabilă.

Simptome angiosarcom

Angiosarcomul poate provoca modificări ale pielii sânului, cum ar fi dezvoltarea unor noduli de culoare violet care seamănă cu o vânătaie. 

Simptome cancer la sân inflamator

Semnele cancerului de sân inflamator sunt roșeață, mâncărime, aspect de coajă de portocală, senzație de arsură sau durere la un sân, care este și vizibil mai mare decât celălalt, mamelon întors spre interior, ganglioni limfatici umflați la axilă și simptome nerezolvate după o cură de antibiotice.

 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Breast Cancer 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/breast-disorders/breast-cancer

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0