Semnal de alarma: copiii incep de timpuriu sa consume in mod regulat bauturi cu zahar

Noile statistici ale specialistilor arata ca in ciuda mesajelor de limitare a consumului de bauturi carbogazoase si a altor bauturi cu zahar, majoritatea copiilor le consuma des, si chiar de la varste foarte mici.

Aproape doua treimi dintre baietii si fetele cu varsta intre 2 si 19 ani consuma zilnic cel putin o bautura indulcita cu zahar, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA). Raportul national privind obiceiurile alimentare in perioada 2011-2014 a aratat ca bauturile indulcite reprezinta mai mult de 7 % din aportul de calorii total al copiilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iar situatia sta similar in majoritatea tarilor dezvoltate, Romania nefiind nici ea mai prejos.

„Studiile au aratat ca la copii, consumul de bauturi cu zahar este asociat cu cresterea in greutate, diabet de tip 2 si dislipidemie (colesterol mare), care au consecinte negative grave pentru sanatate”, a declarat Asher Rosinger, cercetator la CDC (Centrele pentru Prevenirea si Controlul Bolilor).

Consumul de bauturi cu zahar, inclusiv bauturi pentru sportivi, sucuri si cafea indulcita, este asociat printre altele, cu boli cardiace si caderea dintilor, au declarat cercetatorii.

Ce spun statisticile

Persoanele cu varsta intre 12 si 19 ani consuma cel mai mult aceste bauturi, dar nu este clar de ce. „Raportul nostru nu a analizat comportamentele parintilor, precum supravegherea sau atitudinea privind obiceiurile alimentare, care ar putea sa modifice conduita copiilor” a spus Rosinger. In prezent, aproape 13 milioane de copii si adolescenti din America sunt obezi, ceea ce creste riscul de probleme de sanatate grave in viitor, precum diabet si boli cardiace.

 

 

Noul raport se bazeaza pe rezultatele Sondajului privind Examinarea Sanatatii Nationale si Nutritiei din America. Iata cateva concluzii:

  • Baietii sunt mai predispusi decat fetele sa consume una sau mai multe bauturi pe zi - 65% fata de 61%.
  • In medie, baietii consuma bauturi indulcite cu zahar care ajung la 164 de calorii pe zi, fata de 121 de calorii pentru fete.
  • In cazul prescolarilor, bauturile indulcite reprezinta aproape 4% din totalul zilnic de calorii. In perioada adolescentei, acestea reprezinta aproximativ 10% din caloriile zilnice. 
  • Cercetatorii au identificat si diferente in functie de rasa si etnie, astfel, asiaticii consuma mai putin bauturi cu zahar fata de celelalte grupe.

 

Studiul a inclus urmatoarele bauturi indulcite cu zahar: bauturile racoritoare; sucurile de fructe (inclusiv apa imbuteliata indulcita si sucurile si nectarul de fructe cu adaos de zahar); bauturile pentru sportivi; bauturile energizante; ceaiuri si cafea indulcite; horchata (bautura din orez macinat si scortisoara) si bauturi pe baza de trestie de zahar. Cercetatorii nu au inclus bauturile dietetice, sucurile de fructe 100% naturale, bauturile in care consumatorul a adaugat indulcitori, alcoolul si laptele cu arome.

Un lucru incurajator: Potrivit noului raport, aportul total de calorii din bauturile cu zahar a scazut usor, de la 155 acum sase ani, la 143.

 

 

Cum limitam aportul de zahar

Recomandarile actuale in materie de alimentatie pentru americani sugereaza reducerea adaosului de zahar din orice surse la mai putin de 10% din totalul zilnic de calorii. De asemenea, se recomanda evitarea bauturilor cu adaos de zahar.

Exista numeroase motive pentru evitarea consumului de bauturi indulcite, afirma nutritionistul Lona Sandon. „Adaosul de zahar nu are nicio valoare nutritionala” sustine Sandon, directorul programului si profesor asistent de nutritie clinica al Centrului Medical de Sud-Vest al Universitatii din Texas. Este posibil ca bauturile racoritoare sa le inlocuiasca pe cele cu valoare nutritionala mai mare, precum laptele, a spus aceasta. 

 

 

De asemenea, „unele bauturi racoritoare au un continut ridicat de fosfor, iar regimurile alimentare bogate in fosfor ar putea sa aiba efecte pe termen lung asupra sanatatii oaselor” a adaugat Sandon. Caloriile din bauturile cu zahar sunt „goale” si nesatioase, a explicat Sandon. In locul bauturilor cu zahar, aceasta recomanda apa plata sau cu arome fara adaos de zahar, laptele cu continut redus de grasime sau sucurile vegetale.

Intr-un alt raport al CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor), Rosinger si colegii sai au analizat consumul de bauturi cu zahar in randul adultilor, intre 2011 si 2014. Aproximativ jumatate din acestia consumau zilnic cel putin una din bauturi, barbatii fiind mai predispusi sa faca acest lucru decat femeile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0