Sarcina si diabetul: simptome, riscuri, complicatii

Diabetul este o boală serioasă, în care corpul nu mai poate controla în mod normal cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge, deoarece nu produce suficientă insulină. Chiar și în timpul sarcinii, femeia poate face o formă de diabet, numită diabet gestațional. Cu toate acestea, diabetul poate să existe înainte de sarcină, iar dacă acesta este cazul, e nevoie de grijă sporită pentru sănătatea gravidei și a fătului.

Diabetul în sarcină este cea mai frecvent întâlnită complicație, reprezentând 3,3% dintre toate nașterile care implică un bebeluș viu, potrivit statisticilor. Așa că, indiferent de tipul de diabet de care suferi, există câteva informații legate de simptomele, cauzele și riscurile acestei boli pe care e bine să le cunoști pentru a duce sarcina la bun sfârșit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care sunt cauzele și simptomele diabetului?

Există două tipuri principale de diabet. 

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care necesită întrebuințarea zilnică a injecțiilor cu insulină. Simptomele diabetului de tip 1 sunt: senzație crescută de sete, urinări frecvente, senzație constantă de foame, pierdere în greutate, vedere încețoșată și oboseală extremă. Acesta este adeseori diagnosticat în copilărie și la adulții tineri.

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet. Simptomele în acest caz sunt: infecții ale vezicii urinare și ale rinichilor care se vindecă foarte lent, senzație tot mai mare de sete, urinări dese, foame constantă și oboseală. Această formă de diabet este adesea asociată cu vârsta înaintată, dar și cu obezitatea, antecedentele familiale, antecedentele de diabet în sarcină, sedentarismul.

În timpul sarcinii, însă, poate apărea diabetul gestațional. Aceasta este o afecțiune în care nivelul glucozei din sânge crește și alte simptome diabetice apar în timpul sarcinii la o femeie care nu a fost diagnosticată cu diabet înainte. Afecțiunea apare la aproximativ 3 din 100 până la 9 din 100 de femei însărcinate. 

Femeile supraponderale au un risc mai mare de a face diabet gestațional. De asemenea, este mai frecvent la femeile care au mai avut diabet gestațional și într-o sarcină anterioară, precum și la femeile care au un membru al familiei cu diabet zaharat de tip 2. Gravidele cu gemeni au, de asemenea, un risc mai mare de diabet gestațional. 

Tratamentul diabetului gestațional se concentrează pe menținerea nivelului de glucoză din sânge în intervalul normal și poate include o alimentație cu cantități reduse de alimente și puțini carbohidrați, exercițiu fizic, monitorizarea glicemiei, injecții cu insulină, medicamente orale pentru hipoglicemie.

Cum te pregătești pentru o sarcină dacă ai diabet?

Diabetul existent crește riscul de complicații pe timpul sarcinii, dar, respectând sfatul medicului, sarcina poate fi dusă cu succes la bun sfârșit.

Fii conștientă de riscuri

Dacă ai diabet și vrei un copil, este posibil ca în timpul sarcinii să ai probleme cu ochii și rinichii, este mai probabil să ai un copil mai mare – acest lucru poate face nașterea mai dureroasă și poate pune un posibil stres pe făt, deci, este posibil să ai nevoie de o cezariană –, bebelușul se poate naște cu probleme grave de sănătate, cum ar fi spina bifida sau ai putea avea parte de un avort spontan. Aceste riscuri pot fi reduse dacă sarcina este planificată și se cere înainte sfatul medicului.

Verifică-ți hemoglobina glicată

Testul care indică valoarea hemoglobinei glicozilate (A1c) îți arată care este nivelul mediu de zahăr în sânge în ultimele două până la trei luni. Ai șanse mai mari să ai un copil sănătos dacă îți gestionezi nivelul zahărului din sânge înainte de a rămâne însărcinată, precum și în timpul sarcinii. Nivelul HbA1c este cu adevărat important în primul trimestru (primele 8 săptămâni de sarcină), deoarece atunci se dezvoltă organele bebelușului. Cel mai sigur este să menții nivelul de HbA1c sub 48 mmol/mol.

Ai grijă la medicamente

Unele medicamente pentru diabet, precum și alte medicamente pentru diverse boli nu sunt sigure de luat atunci când planifici o sarcină. Metformina și insulina sunt sigure de luat, dar dacă iei statine, IECA și alte tablete pentru colesterol mărit și tensiune arterială, e necesar să ceri sfatul medicului.

Ia acid folic

Medicul îți poate prescrie o doză mare de acid folic (5 mg) pe care să o iei imediat ce decizi că vrei să obții o sarcină. Ar trebui să iei acid folic 5 mg în fiecare zi cu cel puțin 12 săptămâni înainte de a rămâne însărcinată, deoarece acest lucru reduce și riscurile pentru copil. 

Verifică-ți vederea și funcția renală

Sarcina poate agrava unele complicații ale diabetului, cum ar fi problemele cu ochii și rinichii. Prin urmare, este foarte important să mergi și la oftalmolog, și la urolog înainte de a rămâne însărcinată. Problemele oculare din cauza diabetului (retinopatie diabetică) pot fi tratate dacă sunt detectate devreme, așa că screening-ul este cu adevărat important.

Diabetul preexistent: cum este tratat în timpul sarcinii?

Fie că încerci să concepi, fie că ai rămas deja însărcinată, tratarea diabetului în sarcină este esențială, atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru copilul nenăscut.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Construiește o relație cu medicii care te îngrijesc și puneți împreună la cale un plan, pentru a te ajuta să ții sub control glicemia. Contactează medicul frecvent, deoarece sfatul lui este esențial în ceea ce privește menținerea nivelului glucozei din sânge în limite normale. El va monitoriza atât starea ta de sănătate, cât și pe cea a bebelușului.

Discută cu medicul tău sau cu un nutriționist pentru a dezvolta un plan după care îți vei stabili o alimentație sănătoasă. Adoptând o dietă corespunzătoare, vei reuși să controlezi glicemia, atât înainte, cât și după concepție.

Spune-i medicului tău despre orice fel de medicamente pe care le iei în prezent pentru diabet sau dacă suferi de alte afecțiuni, astfel încât acesta să te poată sfătui în privința celor mai sigure opțiuni în timpul sarcinii.

Programează-te la medici specialiști, care sunt cei mai potriviți în cazul bolilor de mare risc. Printre aceștia se numără un specialist în perinatologie (cel care tratează femeile cu sarcini cu risc mare) și un endocrinolog, care tratează femeile cu diabet și alte probleme de sănătate.

Încearcă să fii activă din punct de vedere fizic, după ce întrebi medicul ce exerciții e mai bine să faci și ce exerciții ar trebui să eviți. Chiar și în timpul sarcinii, este de dorit să fii în cea mai bună condiție fizică.

Hipoglicemia și hiperglicemia: cum îți afectează sarcina?

Atât hipoglicemia, cât și hiperglicemia sunt comune în rândul femeilor care au deja diabet. Hipoglicemia apare atunci când concentrația de glucoză din sânge este prea mică. Iar atunci când glicemia este mică, corpul tău nu poate obține energia de care are nevoie.
Este posibil să ai hipoglicemie dacă:

  • ai vederea încețoșată
  • ai o senzație inexplicabilă de oboseală
  • ești îngrijorată în legătură cu anumite schimbări de dispoziție.

Hipoglicemia poate fi declanșată de: mesele luate cu întârziere sau dacă sari peste unele mese principale; mănânci porții prea mici; te extenuezi din punct de vedere fizic.

Hiperglicemia, pe de altă parte, se produce atunci când corpul tău nu are suficientă insulină sau nu o poate folosi în mod corect.

Este posibil să ai hiperglicemie dacă:

  • îți este mereu sete
  • ai pierdut brusc în greutate
  • mergi la baie des.

Hiperglicemia poate fi declanșată de: un dezechilibru în ceea ce privește consumul alimentelor; probleme legate de cantitatea de insulină pe care ți-o administrezi; stres; îmbolnăvire; lispa de mișcare.

Care sunt riscurile pe care le are diabetul pentru copilul nenăscut?

Există câteva riscuri posibile pentru făt, atunci când femeia are diabet în sarcină. Una dintre aceste complicații este macrosomia fetală, adică fătul crește prea mare, din cauza excesului de insulină care trece prin placentă.

Hipoglicemia este un alt risc, care poate să apară la scurt timp după naștere, iar dacă îți ții glicemia sub control, în acest fel vei reduce și riscul de hipoglicemie pentru bebeluș.

Icterul apare atunci când pielea și ochii capătă o culoare gălbuie și poate fi uneori atribuit diabetului în timpul sarcinii. Pediatrul te va ajuta cu un plan, pentru a ameliora icterul bebelușului tău.

Monitorizarea glicemiei e importantă dacă ai diabet preexistent sarcinii

Corpul tău suferă o serie de schimbări pe măsură ce sarcina se dezvoltă. Deoarece ai diabet preexistent, aceste schimbări îți vor afecta glucoza din sânge. Sarcina poate face ca simptomele unei hipoglicemii să fie mai greu de detectat, așa că fii foarte atentă la orice fel de schimbare.

Asociația Americană de Diabet sugerează următoarele valori de referință pentru femeile cu diabet preexistent care rămân însărcinate. Obiectivele în ceea ce privește glicemia pot varia, în funcție de ceea ce consideră medicul că ar fi corespunzător pentru fiecare pacientă în parte:

  • înainte de o masă (preprandial) și la ora la care mergi la culcare/peste noapte: glicemia ar trebui să fie cuprinsă între 60 și 99 mg/dl;
  • după o masă (postprandial): glicemia să aibă valori între 100 și 129 mg/dl;
  • hemoglobina glicată A1c: mai puțin de 6%.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC – Diabetes and Pregnancy 
https://www.cdc.gov/pregnancy/diabetes.html 
Stanford Medicine – Diabetes During Pregnancy
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diabetes-and-pregnancy-90-P02444


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0