Raceala in sarcina: cauze, simptome, tratament & remedii naturiste

1. Despre răceala în sarcină: informații generale
     a. Care sunt cauzele răcelii în sarcină?
     b. De ce e diferită răceala în timpul sarcinii?
     c. Cum se manifestă răceala în sarcină?
     d. Factori de risc pentru răceală în timpul sarcinii
     e. Cât durează răceala în sarcină?
     f. Cum diferențiezi răceala de gripă la femeia însărcinată?
     g. Complicații pe care le poate avea răceala în sarcină
     h. Impactul răcelii asupra fătului
     i. Diagnosticarea răcelii în sarcină
2. Tratarea răcelii în sarcină
     a. Tratament medicamentos pentru răceala în sarcină
          i. Medicamente permise în sarcină
          ii. Medicamente interzise în sarcină
     b. Tratament naturist pentru răceala în timpul sarcinii
3. Cum se previne răceala în sarcină?

Despre răceala în sarcină: informații generale

Răceala în sarcină reprezintă un motiv de îngrijorare pentru femei, mai ales pentru că medicamentele cu care se tratează în general afecțiunea sunt contraindicate, în special în primele 3 luni de sarcină. Vestea bună este că răceala se poate vindeca și fără medicamente și, dacă nu apar complicații, fătul nu este pus în pericol de un eventual tratament agresiv.

Care sunt cauzele răcelii în sarcină?

Răceala la femeile însărcinate apare din cauza unei infecții virale. Virusul contractat afectează tractul respirator superior, dar și sinusurile. Există peste 200 de tulpini diferite de virusuri care pot cauza răceală.

De ce e diferită răceala în timpul sarcinii?

Din punct de vedere al manifestărilor, răceala în timpul sarcinii nu este diferită în comparație cu cea care apare în general. Diferența constă în faptul că, în timpul sarcinii, nu se recomandă administrarea unor medicamente care pot pune în pericol sănătatea fătului. Așadar, viitoarea mămică se va confrunta pe cont propriu cu răceala, fără să aibă sprijinul unui tratament medicamentos care îi ușurează simptomele.

Cum se manifestă răceala în sarcină?

Simptomele care apar din cauza răcelii în timpul sarcinii sunt aceleași cu cele prin care se manifestă răceala în general. Lipsa medicației le poate face, însă, mai greu de suportat.

Nas înfundat și rinoree. Nasul înfundat, precum și rinoreea (secrețiile nazale) sunt adesea primele semne de răceală. Nu se recomandă folosirea descongestionantelor nazale în timpul sarcinii. Pentru reducerea disconfortului, femeia însărcinată poate încerca inhalațiile cu aburi pentru desfundarea nasului.

Durere în gât. Acesta este un alt simptom prin care se manifestă răceala în sarcină. Durerea în gât poate fi acută și poate persista toată ziua, dar poate să se manifeste numai dimineața și seara.

Durere de cap. Din cauza afectării sinusurilor, pot apărea durerile de cap greu de suportat. Într-o asemenea situație, discută cu medicul care îți monitorizează sarcina și acesta îți va recomanda, dacă este cazul, anumite medicamente permise.

Tuse. Durerea în gât este adesea asociată cu tusea la persoanele care suferă de răceală. Tusea poate fi seacă, însă spre finalul răcelii poate deveni productivă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Oboseală acută. Oboseala acută este un simptom des întâlnit la persoanele răcite, însă mai ales la gravide. Organismul va avea nevoie de odihnă și e recomandat ca femeia însărcinată să petreacă cât mai mult timp în pat, odihnindu-se. În timpul somnului, organismul va lupta mai eficient cu boala și se va reface astfel mai rapid.

Febră și transpirații abundente. Febra mică nu pune mama și fătul în pericol, însă febra care depășește 39 de grade Celsius devine periculoasă mai ales pentru făt, de aceea e important ca femeia însărcinată să apeleze de urgență la ajutor medical într-o asemenea situație. Situația este și mai periculoasă pentru făt în primul trimestru al sarcinii.

Pacienta însărcinată va fi dusă la medic și temperatura corpului îi va fi scăzută, astfel încât fătul să nu fie afectat. Transpirațiile abundente sunt normale, acestea fiind folosite de organism atât pentru reglarea temperaturii, cât și pentru eliminarea toxinelor.

Factori de risc pentru răceală în timpul sarcinii

După ce rămâne însărcinată, femeia este mai expusă riscului de îmbolnăvire decât înainte de sarcină, asta pentru că sistemul imunitar nu mai e la fel de alert și activ.

Sistemul imunitar slăbit. Atunci când femeia rămâne însărcinată, activitatea sistemului imunitar este redusă în mod natural, astfel încât fătul să fie agreat. Drept urmare, se produc multe modificări în corp. Sistemul imunitar fiind suprimat, organismul este mai vulnerabil în fața răcelilor, de aceea femeia însărcinată este mai expusă riscului de îmbolnăvire, comparativ cu restul femeilor. Totodată, activitatea redusă a sistemului imunitar poate face răceala să persiste mai mult în timpul sarcinii.

Contactul cu persoane bolnave. În cazul oricărei persoane, expunerea la virusuri poate crește riscul de răceală. Așadar, femeia însărcinată care intră în contact cu persoane răcite, mai ales dacă locuiește în aceeași casă sau împarte același birou cu o asemenea persoană, este predispusă îmbolnăvirii.

Cât durează răceala în sarcină?

În mod normal, o răceală se vindecă în aproximativ 7 zile, chiar și fără un tratament agresiv, însă în timpul sarcinii, poate dura mai mult. Răceala în sarcină poate persista 2-3 săptămâni.

Cum diferențiezi răceala de gripă la femeia însărcinată?

Pe de o parte, răceala se manifestă prin simptome precum durerea în gât, înfundarea nasului, strănut, tuse și stare de oboseală accentuată. Simptomele în răceală apar și evoluează treptat. Pe de altă parte, gripa are un debut agresiv și se manifestă prin simptome precum: febră mare, dureri puternice de cap, dureri musculare, epuizare și transpirații abundente.

Gripa poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru făt, de aceea e indicat ca femeia însărcinată care suspectează că suferă de gripă să meargă la medic pentru stabilirea diagnosticului potrivit, dar și pentru prescrierea unui tratament care reduce riscurile pentru mamă și făt.

Complicații pe care le poate avea răceala în sarcină

Femeile însărcinate au mai multe riscuri decât femeile care nu sunt însărcinate să se confrunte cu complicații ale gripei. Aceste complicații pot include pneumonie, bronșită sau infecții ale sinusurilor.

În general, răceala în sarcină nu are complicații, aceasta vindecându-se în câteva săptămâni, fără incidente. Dacă apare febra mare, însă, lucrurile se complică. Febra, mai ales în primul trimestru de sarcină, crește riscul de defecte congenitale, dar și pe cel de avort spontan. Cu cât febra este mai mare, cu atât mai mare este și riscul la care e expus fătul. De aceea, dacă temperatura corpului crește prea mult, este obligatoriu ca femeia însărcinată să primească îngrijiri medicale de urgență.

Impactul răcelii asupra fătului

Cu toate că răceala poate face viitoarea mămică să se simtă foarte rău, aceasta nu afectează sănătatea fătului, atât timp cât nu apar complicații.

Diagnosticarea răcelii în sarcină

Medicul va stabili diagnosticul de răceală în sarcină în urma examinării fizice și a anamnezei. De cele mai multe ori, nu vor fi necesare analize și teste suplimentare. Este foarte important ca femeia însărcinată să apeleze de urgență la medic dacă are următoarele simptome:

  • Amețeli
  • Probleme de respirație
  • Febră
  • Durere în piept
  • Sângerări vaginale
  • Vărsături
  • Confuzie.

Tratarea răcelii în sarcină

Tratarea răcelii în sarcină este un subiect delicat, deoarece medicamentele sunt contraindicate în perioada aceasta. Potrivit obstetricilor, cel mai bine este să eviți toate medicamentele în primele 12 săptămâni de sarcină. Acesta este un moment critic pentru dezvoltarea organelor vitale ale bebelușului tău. Mulți medici recomandă, de asemenea, prudență după 28 de săptămâni.  

Așadar, ideal ar fi ca femeia să poată combate răceala prin odihnă, hidratare, alimentație sănătoasă și, eventual, remedii naturiste care să îi ușureze starea.

Tratament medicamentos pentru răceala în sarcină

Tratamentul medicamentos este de evitat în sarcină, deoarece multe medicamente folosite pentru tratarea răcelii nu sunt sigure pentru făt, ceea ce înseamnă că pot pune sarcina în pericol. Așadar, medicul va recomanda numai în cazuri excepționale anumite medicamente, care implică riscuri minore.

Medicamente permise în sarcină

Doar la recomandarea medicului, niciodată fără acordul acestuia, femeia însărcinată poate lua acetaminofen (paracetamol) pentru reducerea febrei, atenuarea durerilor de cap, precum și a celor musculare. Unele pastile de supt, cu anestezic local, pot fi recomandate de medic pentru ușurarea durerilor în gât severe, atunci când există roșu în gât (adică proces inflamator).

De asemenea, și unele medicamente antitusive sunt permise, la recomandarea medicului, în sarcină, însă acestea se administrează numai după ce remediile naturiste dau greș. În timpul sarcinii, e important ca medicamentele să fie administrate exact așa cum a recomandat medicul, niciodată în doze mai mari sau pe perioade mai lungi.

Medicamente interzise în sarcină

Multe dintre medicamentele pe care le iei de obicei când ești răcită sunt contraindicate în timpul sarcinii, crescând riscul de complicații. Studiile făcute în domeniu arată că aspirina, ibuprofenul, precum și alte analgezice, luate în special în al treilea trimestru de sarcină, cauzează complicații precum naștere prematură și greutate mică a fătului.

De exemplu, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) spune că antiinflamatoarele nesteroidiene eliberate pe bază de rețetă pot crește riscul de pierdere a sarcinii în prima jumătate a sarcinii și că opioidele eliberate pe bază de rețetă pot crește riscul de anomalii la naștere atunci când sunt luate în primul trimestru.

Durerea severă și persistentă poate duce la efecte grave, cum ar fi hipertensiune arterială, depresie și anxietate. Este important să cântărești cu medicul beneficiile consumului de medicamente pentru ameliorarea durerii în timpul sarcinii față de riscurile potențiale.

Decongestionantele nazale sunt, în general, contraindicate în timpul sarcinii, întrucât pot avea un impact negativ asupra fătului, mai ales dacă sunt folosite în primele 3 luni de sarcină. Spray-urile nazale sunt interzise în timpul sarcinii - la recomandarea medicului se pot folosi, în cantități limitate, doar anumite tipuri, precum cele cu ser fiziologic sau cu apă de mare.

Unele studii sugerează că unele decongestionante, inclusiv pseudoefedrina și fenilefrina, pot crește riscul de anomalii la naștere.

Remediile homeopate pentru răceală sunt și ele contraindicate în timpul sarcinii, întrucât nu se cunosc efectele pe care acestea le au asupra sănătății fătului. Pentru a-ți proteja sarcina, nu lua niciun medicament fără recomandarea sau acordul medicului, altfel îți pui sarcina în pericol.

Tratament naturist pentru răceală în timpul sarcinii

Remediile naturiste și îngrijirea la domiciliu se recomandă pentru tratarea răcelii pe parcursul celor nouă luni și în perioada de alăptare. Este foarte important, înainte de folosirea remediilor naturiste, ca pacienta să se odihnească suficient și să se hidrateze suficient.
Următoarele remedii naturiste pentru răceală pot fi folosite cu succes în timpul sarcinii:

  • Gargară cu apă cu sare, pentru calmarea durerilor în gât și pentru combaterea tusei
  • Inhalații cu aburi pentru desfundarea nasului
  • Supă de pui și legume pentru reducerea inflamației și pentru combaterea congestiei nazale
  • Ceaiuri fără cofeină, îndulcite cu miere, care ușurează durerea în gât și tusea (ceai de soc, ceai de tei, ceai de ceapă și nuci)
  • Un umidificator pentru a combate aerul uscat, care irită căile respiratorii și accentuează simptomele specifice răcelii
  • Comprese calde pentru reducerea durerilor de cap, aplicate pe sinusurile inflamate

Pe lângă aceste recomandări, poți ține cont și de următoarele sfaturi:

  • Încearcă să te odihnești. Statul în pat nu scurtează neapărat durata răcelii, dar dacă corpul tău cere să se odihnească, asigură-te că-l asculți.
  • Încearcă să fii activă. Dacă nu ai febră sau nu tușești și te simți bine, poți face niște exerciții ușoare până la moderate, în condiții de siguranță pentru sarcină.
  • Încearcă să mănânci. Sigur, probabil că nu ai prea multă poftă de mâncare, dar o dietă cât mai sănătoasă posibil te poate ajuta cu unele dintre simptomele răcelii.
  • Concentrează-te pe alimentele cu vitamina C. Acestea te pot ajuta să-ți întărești sistemul imunitar în mod natural. Încearcă toate tipurile de citrice (portocale, mandarine, grapefruit), căpșuni, pepene galben, kiwi, mango, roșii, ardei gras, papaya, broccoli, varză roșie și spanac.
  • Consumă alimente bogate în zinc. Acest obicei poate ajuta la stimularea sistemului imunitar; femeile însărcinate ar trebui să obțină 11-15 miligrame în fiecare zi din toate sursele, inclusiv din vitamina prenatală. Completează-ți meniul cu carne de curcan, vită, porc, stridii fierte, ouă, iaurt, germeni de grâu și fulgi de ovăz.
  • Hidratează-te. Febra, strănutul și nasul care curge vor accelera pierderea de lichide de care ai nevoie când ești răcită. Băuturile calde sunt indicate, așa că încearcă să bei ceai de ghimbir sau o supă fierbinte, cum ar fi supă de pui. Încearcă să bei suficient de multe lichide pentru a te hidrata - urina ar trebui să fie de culoarea paiului deschis. Apa și sucurile reci funcționează, de asemenea, bine.
     

Cum se previne răceala în sarcină?

Prevenirea răcelii în sarcină este cea care te ferește de risc. Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, viitoarea mămică trebuie să fie foarte atentă și să își schimbe unele obiceiuri care pot favoriza instalarea afecțiunii.

Poate cea mai eficientă metodă de prevenire a unei răceli constă în spălatul pe mâini corect. În acest fel vei reduce riscul ca microbii să pătrundă în organism prin căile nazale sau pe gură. De asemenea, e indicat să dezinfectezi suprafețele cu care intri în contact des precum biroul, tastatura calculatorului ori clanța ușii de la intrare. Aceste suprafețele sunt, de multe ori, locul ideal de dezvoltare și înmulțire a germenilor.

Dacă un coleg de serviciu ori o rudă apropiată a răcit, limitează temporar contactul cu persoana respectivă. În acest fel, te vei proteja pe tine, dar vei proteja și fătul de posibile complicații.

Pentru evitarea contactului cu oameni răciți, se recomandă, în măsura în care acest lucru e posibil, ca gravida să evite locurile extrem de aglomerate, mai ales în perioadele în care virozele sunt în toi. Femeia însărcinată nu trebuie să se izoleze, însă în măsura în care e posibil poate limita situațiile care o expun la riscul de îmbolnăvire.

Dieta echilibrată și sănătoasă este esențială în primul rând pentru făt, acesta având nevoie de nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător, dar și pentru mamă, al cărei organism are nevoie de vitamine și minerale pentru ca sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă.

Lipsa somnului slăbește, de asemenea, sistemul imunitar, de aceea e important că gravida să se odinească suficient, în așa fel încât organismul să aibă capacitatea de a se proteja de boli.
Administrarea suplimentelor alimentare cu vitamine și minerale, la recomandarea medicului, poate fi de ajutor în prevenirea răcelii. Carențele nutriționale trebuie combătute, deoarece predispun femeia însărcinată la îmbolnăvire.

Când trebuie să ajungi la medic

Sună-ți medicul care-ți monitorizează sarcina dacă:

  • Ai febră;
  • Răceala este suficient de severă pentru a interfera cu mâncatul sau somnul;
  • Tușești cu mucus verzui sau gălbui;
  • Tusea este însoțită de dureri în piept sau respirație șuierătoare.

Dacă simptomele durează mai mult de 10 până la 14 zile; este posibil ca răceala să fi evoluat la o infecție secundară și este posibil să fie nevoie de un medicament pe bază de prescripție medicală pentru siguranța ta și a copilului tău.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pregnancy Birth and Baby - Cold and flu during pregnancy
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/cold-and-flu-during-pregnancy
Pub Med - Use of paracetamol, ibuprofen or aspirin in pregnancy and risk of cerebral palsy in the child
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29149272/
Pub Med - Population-based case-control study of the common cold during pregnancy and congenital abnormalities
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16450209/
U.S. Food & Drug - FDA Drug Safety Communication: FDA has reviewed possible risks of pain medicine use during pregnancy
https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-fda-has-reviewed-possible-risks-pain-medicine-use-during-pregnancy

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0