HPV la femei: gravidele infectate riscă să nască prematur (studiu)

Deși se observase în trecut o legătură între tratamentul pentru HPV la femei și nașterea prematură, un studiu al Universității din Göteborg arată că acest risc este crescut la gravide chiar de virusul în sine.

Virusul papiloma uman (HPV) este o infecție cu transmitere sexuală frecvent întâlnită. HPV-ul se poate transmite prin sex vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată, chiar dacă persoana respectivă nu are semne sau simptome de infecție. Oricine este activ sexual poate lua HPV, chiar dacă ai întreținut relații sexuale cu o singură persoană. De asemenea, simptomele pot apărea după mai mulți la ani de la contactul sexual cu o persoană infectată, ceea ce poate crea dificultăți în a ști când a fost transmisă infecția.

În majoritatea cazurilor, HPV dispare de la sine într-un an sau doi și nu cauzează probleme de sănătate, însă, dacă nu dispare, poate provoca probleme de sănătate, cum ar fi verucile genitale și cancerul. HPV poate duce la cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul vulvei, vaginului, penisului sau anusului. De asemenea, poate să provoace cancer la partea din spate a gâtului, inclusiv la baza limbii și a amigdalelor (cancer orofaringian). 

Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care cel puțin 14 sunt cauzatoare de cancer (cunoscute și ca tip cu risc ridicat). Două tulpini de HPV (16 și 18) cauzează 70% dintre cancerele de col uterin și leziunile cervicale precanceroase. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor la nivel global.

În ceea ce privește HPV-ul și sarcina, se pare că femeile infectate cu HPV prezintă un risc crescut de naștere prematură, potrivit unui studiu¹ al Universității din Göteborg, Suedia. Astfel, se poate observa o legătură între virusul însuși și riscul de naștere prematură care a fost observat anterior la femeile gravide care au fost supuse tratamentului pentru modificări anormale ale celulelor cauzate de infectarea cu HPV.

HPV în sarcină: ric de naștere prematură? 

Autorii studiului subliniază că creșterea riscului de naștere prematură este mică pentru femeile cu HPV, însă rezultatele susțin ideea că tinerii ar trebui să intre în programul de vaccinare împotriva HPV. Vaccinarea împotriva acestui virus nu numai că poate preveni cancerele asociate cu HPV, ci se pare că poate fi benefică și pentru perspectivele sarcinii.

Se știa anterior că tratamentul pentru modificări anormale ale celulelor cervicale cauzate de infecția cu HPV crește riscul nașterii premature, definită ca naștere înainte de săptămâna 37 de sarcină. Prezentul studiu arată că virusul ca atare este corelat cu un risc crescut de naștere prematură și de complicații pentru copil.

Studiul se bazează pe datele privind nașterea înregistrate în Registrul suedez al nașterilor, care au fost combinate cu Registrul național al calității pentru prevenirea cancerului de col uterin și Registrul suedez al cancerului. În total, au fost incluse 1.044.023 de nașteri între 1999 și 2016. Dintre femeile în cauză, 23.185 au primit anterior tratament, în timp ce 11.727 nu au fost tratate și au avut un test de screening HPV pozitiv imediat înainte sau în timpul sarcinii.

Dintre femeile tratate anterior 9,1%  au născut prematur. Proporția corespunzătoare în grupul cu infecție cu HPV împreună cu sarcina a fost de 5,9%. Aceasta a fost o creștere semnificativă statistic în comparație cu un grup de referință de femei al căror test de screening cervical a fost întotdeauna normal, dintre care 4,6% au născut prematur.

Oamenii de știință spun că, deși s-au adaptat pentru diferiți factori din analize, nu pot răspunde în mod fiabil la întrebarea dacă virusul în sine cauzează complicațiile sarcinii și ale nașterii, tot ce se poate arăta este o asociere statistică. Cercetătorii spun că vor observa cum este afectată incidența nașterilor premature după introducerea programului de vaccinare împotriva HPV. Acest lucru va oferi mai multe informații despre existența unei legături cauzale între infecția cu HPV în sine și rezultatele nașterii.

În final, cercetătorii subliniază importanța detectării oricăror modificări ale celulelor cervicale cauzate de infecția cu HPV. Cu cât sunt detectate mai devreme aceste modificări anormale ale celulelor, cu atât pot fi urmărite și tratate mai bine.

Când se recomandă vaccinarea împotriva HPV?

În prezent există trei vaccinuri împotriva HPV. CDC recomandă vaccinarea împotriva HPV pentru băieții și fetele cu vârste de 11 sau 12 ani, dar se poate începe și la vârsta de 9 ani. De asemenea, vaccinarea anti-HPV se recomandă pentru toți tinerii nevaccinați de până în 26 de ani și care nu au fost infectați cu acest virus. Vaccinul nu mai este eficient împotriva acelor tulpini cu care persoana a fost infectată.

Cu toate acestea, și unii adulți cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani, care nu sunt deja vaccinați, pot decide să primească vaccinul împotriva HPV după ce au discutat cu medicul despre riscul lor de infectare cu HPV și posibilele beneficii ale vaccinării. E bine de știut, însă, că în acest interval de vârstă vaccinarea oferă un beneficiu mai mic, deoarece majoritatea adulților activi sexual au fost deja expuși la HPV.

Care sunt factorii de risc pentru persistența HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin?

  • tipul de HPV (oncogenitatea): de obicei, tulpinile 16 și 18 sunt cele care cauzează cancere;
  • starea imunitară: persoanele imunocompromise, precum cele care trăiesc cu HIV sunt mai susceptibile de a avea infecții persistente cu HPV și o evoluție mai rapidă către pre-cancer și cancer;
  • coinfecția cu alți agenți cu transmitere sexuală, cum ar fi cei care cauzează herpes simplex, Chlamydia și gonoreea;
  • fumatul

Cum te poți proteja de infectarea cu HPV?

O persoană activă sexual nu se poate proteja pe deplin împotriva infectării cu HPV, dar există lucruri care pot ajuta, și anume folosirea corectă a prezervativului și vaccinarea în copilprie. Folosirea prezervativului de la începutul până la sfârșitul actului sexual este utilă, dar cum acesta nu acoperă toată pielea din jurul organelor genitale, protecția nu este completă. Vaccinul HPV protejează împotriva tipurilor de HPV care cauzează majoritatea cazurilor de negi genitali și cancer de col uterin, precum și a altor tipuri de cancer, dar nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PLOS Medicine - Associations of treated and untreated human papillomavirus infection with preterm delivery and neonatal mortality: A Swedish population-based study
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003641
1. Studiul „Associations of treated and untreated human papillomavirus infection with preterm delivery and neonatal mortality: A Swedish population-based study”, apărut în PLOS Medicine (2021). DOI: 10.1371/journal.pmed.1003641, autori: Johanna Wiik et al.
CDC - Genital HPV Infection - Fact Sheet
https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0