Boli și alte situații care pot influența negativ o sarcină

Cercetările arată că 8% dintre toate sarcinile prezintă un risc ridicat de complicații. Ce boli sau alte situații pot duce la complicații în sarcină și cum pot fi gestionate pentru a scădea riscul?

Vestea unei sarcini dorite poate veni cu emoții pozitive, dar și cu teamă și anxietate legate de sănătatea gravidei și a fătului. O teamă obișnuită pentru multe femei este aceea de a avea o sarcină cu risc ridicat, atunci când viitoarea mamă sau fătul se confruntă cu factori de risc sau cu boli în timpul sarcinii. Cercetările arată că 8% dintre toate sarcinile prezintă un risc ridicat.

Potrivit oamenilor de știință, este important de reținut că majoritatea femeilor au sarcini sănătoase, fără probleme majore. Sigur că pot exista provocări pe parcurs și poate fi nevoie de evaluări suplimentare sau îngrijiri recomandate de medic, dar chiar și femeile probleme mai grave au adesea sarcini sănătoase și, ulterior, bebeluși sănătoși.

Iată care sunt cele cinci afecțiuni care joacă adesea un rol în sarcinile cu risc ridicat și care sunt modalitățile de gestionare a acestora pentru a asigura o sarcină și o naștere sănătoase.

1. Diabetul

Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ 1% până la 2% dintre femeile însărcinate au diabet de tip 1 sau tip 2. În plus, aproximativ 6% până la 9% dintre femeile însărcinate dezvoltă diabet gestațional, un tip de diabet diagnosticat în timpul sarcinii care dispare de obicei după naștere.

Glicemia mare în timpul sarcinii poate crește riscul unei femei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 sau obezitate și crește riscul de naștere prin cezariană. Există, de asemenea, un risc mai mare de defecte congenitale, naștere prematură, nașterea unui copil mort și macrosomie (o afecțiune în care copilul se naște mult mai mare decât în mod normal).

În cazul unei femei cu diabet care dorește să obțină o sarcină, e indicat să discute cu medicul înainte de apariția sarcinii pentru a stabili un plan și ulterior pentru a ajuta la gestionarea diabetului în timpul sarcinii. Medicul poate oferi recomandări legat de controlul nivelului de zahăr din sânge și de ajustarea medicației, după cum este necesar. De asemenea, poate verifica și trata alte complicații legate de sănătate cauzate de diabet, cum ar fi bolile oculare, cardiace sau renale, care pot afecta și sarcina.

Alte bune practici de luat în considerare înainte de obținerea unei sarcini includ urmarea unui stil alimentar sănătos, activitatea fizică și administrarea insulinei conform indicațiilor medicului.

2. Obezitatea

Numărul femeilor obeze continuă să crească la nivel mondial și multe gravide sunt, de asemenea, obeze. Acestea tind să aibă travalii mai lungi, iar medicii pot avea dificultăți în monitorizarea copilului în timpul travaliului. Acest lucru poate crește probabilitatea de a trece printr-o cezariană. Obezitatea în sarcină poate duce și la alte probleme de sănătate, inclusiv diabet gestațional, preeclampsie (hipertensiune arterială în timpul sarcinii) și apnee în somn.

În plus, bebelușii gravidelor care au o greutate mai mare decât normal pot fi expuși riscului de defecte congenitale, macrosomie, naștere prematură, deces la naștere. Pierderea în greutate înainte de sarcină poate ajuta femeia să își diminueze riscul de probleme cauzate de obezitate.

Exercițiile fizice regulate și crearea unui program alimentar sănătos cu ajutorul medicului de familie sau al unui dietetician pot ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la „pavarea drumului” pentru o sarcină mai sănătoasă.

3. Hipertensiunea

Cea mai frecventă problemă pentru femeile cu tensiune arterială crescută se referă la creșterea fătului sau la restricția de creștere intrauterină, care poate contribui la un risc mai mare de decesul fătului la naștere. În plus, femeile care au antecedente de tensiune arterială crescută au un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie, o afecțiune potențial periculoasă care ar putea duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Gravida cu tensiune arterială crescută trebuie să fie analizată și monitorizată îndeaproape, iar medicul trebuie să aibă la cunoștință istoricul femeii de tensiune arterială crescută, medicamentele pe care le lua înainte de sarcină și alte afecțiuni pentru a ajuta la gestionarea efectelor.

4. Vârsta

O sarcină care apare mai târziu în viață poate afecta sănătatea copilului, cum ar fi o creștere mai înceată a copilului și probleme genetice, cel mai frecvent fiind sindromul Down. Riscul de a avea o sarcină afectată de sindromul Down este de 1 la 353 pentru femeile care au 35 de ani sau mai mult.

Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, ovulele îmbătrânesc și ele și cu fiecare an care trece crește riscul ca bebelușul să aibă o problemă genetică. Există, însă, modalități prin care, de exemplu, un consiler genetic poate evalua acest risc înainte de obținerea unei sarcini. 

Femeile peste 35 de ani au risc crescut de a dezvolta și alte complicații în sarcină, cum ar fi diabetul gestațional și hipertensiunea arterială sau preeclampsia. Chiar dacă femeia nu are probleme de sănătate sau antecedente relevante de boală, există totuși un risc mic ca bebelușul să aibă o problemă genetică sau o problemă structurală subiacentă.

Testarea prenatală, screeningul genetic, consilierea și planificarea travaliului și a nașterii le ajută pe majoritatea femeilor însărcinate, indiferent de vârsta lor, să nu dezvolte complicații.

5. Epilepsia

O concepție obișnuită în trecut era că femeile cu epilepsie¹ nu pot avea o sarcină sănătoasă, deoarece ar fi un risc prea mare, însă specialiștii spun că, având în vedere progresele medicinei, acest lucru nu este adevărat în zilele noastre. Potrivit Epilepsy Foundation, peste 90% dintre femeile cu epilepsie care rămân însărcinate au copii sănătoși.

O altă preocupare pentru femeile cu epilepsie este gestionarea convulsiilor în timpul sarcinii, care pot duce la riscuri pentru făt, cum ar fi traume contondente, hipoxemie, leziuni fetale, naștere prematură și risc de pierdere a sarcinii. Cu toate acestea, cercetări recente arată că, cu o îngrijire adecvată a epilepsiei prenatale, nu există un risc crescut de convulsii în timpul sarcinii sau al perioadei postpartum.

E necesar ca gravida să colaboreze îndeaproape cu specialiști în epilepsie care să-i ofere îndrumări cu privire la interacțiunile medicamentoase și cu modificările nivelurilor hormonale și ale metabolismului, pentru a o ajuta să țină sub control convulsiile înainte, în timpul și după sarcină.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - What are some common complications of pregnancy?
https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/complications
Epilepsy Currents - Like Mother, Like Child. Keeping Control of Seizures During Pregnancy
 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/15357597211012026
1. Studiul „Like Mother, Like Child. Keeping Control of Seizures During Pregnancy, Epilepsy Currents” (2021). DOI: 10.1177/15357597211012026, autor: Adriana Bermeo-Ovalle 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0