Menstruatia in sarcina – mit sau adevar?

Exista mitul potrivit caruia unele femei inca au ciclu menstrual si in perioada sarcinii. Medicii demonteaza, insa, acest mit, explicand ca este imposibil ca ovulatia sa aiba loc dupa ce femeia a ramas insarcinata. Exista, insa, unele sangerari care pot fi confundate cu menstruatia.

Menstruatia apare numai la femeile care nu sunt insarcinate, ovulatia oprindu-se temporar pe perioada celor 9 luni de sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate ca este posibil sa apara unele sangerari in timpul sarcinii, acestea nu sunt cauzate de ciclul menstrual.

Ciclul menstrual are rolul de a permite femeii sa ramana insarcinata. Acesta incepe in prima zi de menstruatie si se incheie in prima zi a urmatoarei menstruatii. Ovulatia, adica momentul in care ovarul elibereaza un ovul, se petrece la jumatatea acestui ciclu. Ovulul poate fi fertilizat in maximum 24 de ore dupa ce a fost eliberat. Daca spermatozoizii fecundeaza acest ovul, ovulul se va implanta in uter, astfel luand nastere sarcina. Daca, insa, ovulul nu este fecundat, apare menstruatia, in timpul careia membrana care acopera uterul este eliminata.

Exista, insa, unele situatii in care femeia insarcinata poate avea sangerari ce pot mima menstruatia.

In primul trimestru al sarcinii, de pilda, sangerarile vaginale sunt destul de frecvente. Iata care sunt cele mai comune cauze ale sangerarilor din primul trimestru de sarcina:

 • Se produc modificari la nivelul celulelor uterine
 • Sarcina extrauterina (este o urgenta medicala si necesita consult medical de urgenta)
 • O infectie
 • Avort spontan
 • Hematom subcorionic.

 

 

Cand sarcina este mai avansata, motivele pentru care pot aparea sangerari pot fi:

 • Placenta praevia (n.r. placenta creste in partea de jos a uterului, acoperind fie partial, fie complet, deschiderea colului uterin)
 • Examinarea colului uterin (uneori, dupa ce medicul examineaza colul uterin, pot aparea sangerari minore)
 • Raporturile sexuale (sensibilitatea crescuta a tesuturilor vaginale/ colului uterin poate determina aparitia sangerarilor in urma raporturilor sexuale)
 • Ruptura de placenta (afectiune caracterizata de separarea placentei de uter inainte de nastere – este o urgenta medicala).

Cand e cazul sa mergi la medic din cauza sangerarilor in sarcina

Imediat ce observi o sangerare, e obligatoriu sa mergi la medic pentru un consult de specialitate. Astfel, atat tu cat si fatul sunteti in siguranta.

Consultul medical de urgenta este necesar in cazul in care, alaturi de sangerari, apar si urmatoarele simptome:

 • Dureri, crampe
 • Ameteli, lesin
 • Hemoragii puternice
 • Dureri severe la nivelul stomacului.


Din cauza ca sangerarile vaginale din timpul sarcinii sunt acompaniate de crampe usoare, irascibilitate si durere de spate in zona lombara, femeia insarcinata poate crede ca de vina este menstruatia. Ei bine, aceste simptome sunt considerate ca fiind normale in timpul sarcinii, de vina pentru aparitia lor fiind dereglarile hormonale care se petrec in organism din cauza sarcinii.

Poate fi dificil sa diferentiezi sangerarile inofensive din timpul sarcinii de cele care pot pune viata fatului in pericol. De aceea, recomandat este sa iti construiesti o relatie buna cu medicul care iti monitorizeaza sarcina si sa apelezi la ei ori de cate ori ai nevoie.

Dupa nastere, ciclul menstrual va reveni. Insa momentul in care revine difera de la o femeia la alta. De pilda, femeile care alapteaza pot sa nu ovuleze in aceasta perioada, asta pentru ca alaptatul stimuleaza productia unor hormoni care inhiba ovulatia. Insa acest lucru nu este valabil pentru toate femeile care alapteaza. De aceea, medicii recomanda femeilor care nu isi doresc sa ramana insarcinate din nou folosirea unor metode contraceptive dupa nastere, chiar daca ciclul menstrual nu a revenit inca.

Asadar, daca in timpul sarcinii este imposibil sa existe ciclu menstrual, in timpul alaptarii este posibil ca ovulatia sa se petreaca in orice moment, de aceea e importanta protectia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0