Scurt ghid de recuperare postpartum

Primele șase săptămâni de la naștere sunt definite ca perioada postpartum. Aceasta este o perioadă intensă de recuperare, care presupune multă atenție și grijă pentru propriul corp și pentru bebeluș. Cu toate acestea, perioada de recuperare poate varia de la o mămică la alta. De exemplu, dacă ești la a treia naștere, recuperarea se va resimți altfel față de perioada postpartum de după prima naștere. De asemenea, dacă ai născut natural sau prin cezariană contează în felul în care te vei resimți în săptămânile ce urmează nașterii. 

Deși fiecare femeie trece printr-un proces unic de recuperare, sunt câteva etape principale, considerate universale, de recuperare de care trebuie să ții cont. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Mai jos, ai un scurt ghid elaborat pentru perioada de postpartum.

Săptămâna 1

Este normal să rămâi internată pentru cel puțin câteva zile după nașterea naturală. În funcție de cât de dificilă a fost nașterea, este posibil ca zona vaginală să prezinte dureri. O poți calma făcând băi calde, folosind pachete de gheață și hamamelis, stând pe o pernă. Discută cu medicul dacă durerea vaginală se agravează sau dacă faci febră, deoarece acestea ar putea fi semne de infecție.

Senzația de durere și tensiune perineală este normală, și e posibil să existe sângerări. În prima săptămână, sângerările ar trebui să aibă o culoare roșie intensă, dar, încet se vor transforma în sângerări mai închise la culoare, la fel ca la menstruație. 

Durerile de după naștere pot fi foarte dureroase (și adesea se agravează odată cu nașterile ulterioare).  După naștere, uterul tău cântărește aproximativ 2,5 kilograme. La câteva zile după naștere, sânii tăi vor începe să se umple de lapte. Acest lucru se va întâmpla indiferent dacă intenționezi să alăptezi sau nu - producția inițială de lapte se bazează pe scăderea hormonului progesteron după ce placenta este eliminată.

Este normal să resimți mici contracții, mai ales la alăptare. Contracțiile semnalează, de fapt, restrângerea uterului la dimensiuni normale. Dacă ai născut prin cezariană, perioada imediat după sarcină implică, de regulă, dureri la mișcare și în zona inciziei. Multe femei întâmpină probleme la ridicarea din pat după cezariană, dar mișcarea este importantă, pentru a evita riscul formării de cheaguri de sânge. 

În ceea ce privește starea emoțională, ziua a treia după sarcină este considerată mai dificilă. Nivelurile de estrogen și progesteron scad, iar cele de prolactină și oxitocină cresc și scad pe parcursul zilei, în funcție de perioadele de alăptare. Aceste fenomene, în combinație cu lipsa de somn, pot duce la stări de hipersensibilitate și emoții intense.  

Este absolut normal să arăți încă însărcinată după ce ai născut. Amintește-ți că uterul este încă în curs de revenire la dimensiunea normală. În plus, pielea ta este întinsă. După nașterea bebelușului, probabil că vei slăbi aproximativ 10 până la 15 kilograme, care include greutatea copilului, lichidul amniotic și placenta.  

Pierderea în greutate postpartum trebuie să fie treptată și se bazează pe obiceiuri alimentare sănătoase și exerciții fizice. Alăptarea prelungită poate ajuta și la pierderea în greutate, susțin specialiștii.

Sfaturi pentru prima săptămână de recuperare

Dacă ai născut pe cale naturală, poți aplica o compresă cu gheață pe zona perineală, pentru a calma disconfortul. De asemenea, poți lua medicamente antiinflamatoare, chiar și preventiv, pentru a evita durerile. Bea cât mai multă apă și, la nevoie, ia un laxativ. Medicul îți poate recomanda și ovule vaginale cu rol hidratant și cicatrizant. Dacă ai născut prin cezariană, principalul scop din prima săptămână este să menții incizia curată și uscată. Urmează toate sfaturile medicului, consumă multe lichide și mănâncă la intervale regulate. 

Săptămâna 2

Pentru unele femei, sângerările încep să se oprească chiar din a doua săptămână, în timp ce pentru altele, acestea pot continua până la șase săptămâni. Ambele situații sunt normale și nu trebuie să te îngrijoreze. Cu toate acestea, începând cu a doua săptămână, sângerările ar trebui să fie mai puțin abundente. Este posibil să resimți o ușoară senzație de mâncărime, ceea ce denotă vindecarea zonei. De asemenea, suturile încep să se dezintegreze și e posibil să îți dea senzație de disconfort. 

Deși poate fi neplăcut, toate aceste semne indică faptul că organismul se vindecă și că, în scurt timp, vei reveni la normal. Dacă ai născut prin cezariană, durerile post-operatorii vor începe să se calmeze și te vei putea mișca cu mai multă ușurință. E posibil să începi să resimți o senzație de mâncărime la nivelul inciziei, semn că se vindecă. 

În ceea ce privește sănătatea emoțională, este perfect normal să te simți ușor tristă și mai sensibilă. De fapt, majoritatea femeilor raportează fenomenul numit baby blues, adică tristețe asociată cu perioada postpartum. A nu se confunda, însă, cu depresia postpartum. Dacă te simți depășită de situație din punct de vedere emoțional și simți tristețe acută și anxietate sau nu mai poți dormi și mânca normal, este important să soliciți ajutor medical imediat. 

Sfaturi pentru a doua săptămână de recuperare

Dacă ai început să alăptezi, în a doua săptămână procesul se va resimți perfect normal. Este recomandat să ai un unguent cu lanolină la îndemână, pentru calmarea sfârcurilor. Un consultant în lactație poate fi de real ajutor dacă întâmpini dificultăți.  

În această săptămână, este mai puțin probabil să experimentezi durere acută sau usturime. Dacă ai avut o ruptură vaginală sau o epiziotomie, este posibil să te confrunți cu mâncărimi pe măsură ce pielea se vindecă.

Dacă ai născut prin cezariană, ai trecut de etapa cea mai dureroasă și incomodă de recuperare și ar trebui să te simți puțin mai bine. Pe măsură ce locul inciziei continuă să se vindece, asigură-te că îl cureți corespunzător. Locul inciziei poate da mâncărime sau amorțeală. De asemenea, este important să faci puțină mișcare în fiecare zi, fie că e vorba de o plimbare scurtă în jurul blocului sau un drum până la magazin. 

Nu în ultimul rând, este important să continui să te alimentezi cum trebuie. Consumă cât mai multe alimente cu potasiu pentru a-ți întreține nivelul de energie zilnic. Aproximativ o treime din toate femeile experimentează transpirații nocturne sau bufeuri în prima lună postpartum. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale, precum și nevoii corpului de a elimina excesul de lichide din sarcină. Bufeurile și transpirațiile nocturne pot fi foarte incomode, dar sunt normale și trec de obicei în câteva zile sau săptămâni.  

3 până la 6 săptămâni postpartum

Sângerarea postpartum ar trebui să fie foarte ușoară acum și se va termina în această fază. Dacă reapare sau dacă sângerezi abundent, discută de urgență cu medicul.  O anumită lipsă persistentă de senzație de-a lungul cicatricii în urma operației de cezariană este normală, deoarece. S-ar putea să arăți încă oarecum însărcinată, dar uterul tău se micșorează treptat la dimensiunea normală.

În a șasea săptămână, uterul își revine la forma pe care a avut-o înainte de sarcină, iar sângerările se opresc. Majoritatea femeilor au undă verde pentru sport și activitate sexuală, dar dacă nu te simți în stare, nu te îngrijora, este normal. Aceleași aspecte sunt valabile și pentru femeile care au născut prin cezariană, dar, dacă e cazul tău, nu te forța să faci prea multă activitate fizică, mai ales dacă nu te simți în stare. Incizia nu ar trebui să mai prezinte dureri, dar e posibil să mai simți o ușoară senzație de mâncărime în jurul acesteia. 

În ceea ce privește sănătatea emoțională, nu ar trebui să mai manifești niciun simptom. Dacă tristețea, starea de extenuare sau anxietatea persistă, e important să discuți cu un medic specialist. 

Sfaturi pentru a șasea săptămână de recuperare

Deși în săptămâna șase în perioada postpartum se încheie oficial, multe femei nu se simt complet recuperate, deci trebuie să ai răbdare cu propriul corp, care își va reveni în ritmul lui. Dacă te simți pregătită să reiei antrenamentele de sport, începe cu pași mici și nu te suprasolicita. Același sfat este valabil și pentru reluarea activității sexuale. Încearcă să te odihnești oricând ai ocazia, pentru a nu te suprasolicita. 

6 săptămâni până la 6 luni postpartum

La aproximativ 6 săptămâni, probabil că vei avea un control postpartum cu medicul care ți-a monitorizat sarcina. El va verifica dacă ruptura vaginală sau cicatricea de cezariană se vindecă corect și se va asigura că uterul tău s-a micșorat până la dimensiunea de dinainte de sarcină. Dacă totul este bine, medicul îți va undă verde pentru exerciții fizice și relații intime.

În primele câteva luni postpartum, probabil că vei observa că părul s-a rărit sau că a început să cadă. Poate părea ciudat, dar este absolut normal. Iată de ce: hormonii sarcinii au făcut ca părul să fie mai gros și mai bogat. Odată ce acești hormoni s-au echilibrat, corpul tău elimină în mod natural excesul de păr.

După naștere, multe femei se confruntă cu incontinență urinară într-o oarecare măsură – de la scurgeri ocazionale (de la strănut, țipat, râs sau efort) până la nevoia de „a merge” mult mai des la baie. Acest lucru se datorează întinderii și slăbirii normale a mușchilor plafonului pelvin în timpul sarcinii și nașterii. Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea acestor mușchi.

După șase luni

Dacă ți-a căzut părul în exces după sarcină, la șase luni de la naștere nu ar trebui să mai ai această problemă. De asemenea, nu ar trebui să mai ai probleme de incontinență urinară, dacă a fost cazul. 
Resursele de lapte încep să scadă după șase luni, iar menstruația poate reveni oricând, deși e posibil să revină chiar și la un an după naștere. Dacă ai născut prin cezariană, e posibil ca starea de oboseală să se resimtă în continuare, dar mai puțin, la șase luni de la naștere. Totul depinde de programul de somn al bebelușului. Din punct de vedere emoțional nu ar trebui să existe probleme. Dacă te confrunți cu orice fel de simptom psihic, apelează la medic. 

Sfaturi pentru șase luni de la naștere 

Exercițiul fizic poate face minuni în această perioadă, atât pentru corp, cât și pentru minte. Încearcă să găsești o rutină de sport potrivită pentru tine și nu te forța. De asemenea, alimentația adecvată și odihna te pot ajuta foarte mult. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
International Foundation for Gastrointestinal Disorders About Incontinence: Childbirth and Delivery
https://aboutincontinence.org/what-is-incontinence/causes-of-incontinence/childbirth-and-delivery/
U.S. Department of Health & Human Services - Postpartum depression
https://www.womenshealth.gov/mental-health/mental-health-conditions/postpartum-depression


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0