7 forme de tratament pentru cancerul de col uterin

Tratamentul pentru cancerul de col uterin depinde de stadiul în care este tumora, dacă există metastaze ale bolii, vârsta și starea generală de sănătate a pacientei. În cele mai multe cazuri, se recomandă histerectomie cu eliminarea trompelor, ovarelor și a ganglionilor limfatici din regiune.

Există următoarele opțiuni de tratament pentru tratarea cancerului de col uterin:

1. Crioterapia

În timpul acestei proceduri, medicul introduce un dispozitiv prin vaginul femeii care îngheață regiunea bolnavă, distrugând celulele cu cancer. Acest tip de tratament se recomandă în special pentru tratarea cancerului invaziv, dar nu în leziunile premaligne.

2. Chirurgia laser

Celulele cu modificări sunt arse de fasciculul laser, care poate fi de asemenea utilizat pentru a colecta, inițial, proba de biopsie. Acestă soluție terapeutică este folosită numai în cazuri de leziuni pre-canceroase, dar nu și pentru cazurile de cancer invaziv. 

3. Conizația

Aceasta constă în îndepărtarea unei mici părți a colului uterin în formă de con, cu efectuarea unei biopsii. De asemenea, este considerat tratamentul standard pentru cazurile de HSIL, care este leziune scuamoasă intraepitelială cu grad crescut de risc pentru malignitate, care nu este considerată cancer în prezent, dar care poate evolua în această maladie.

4. Histerectomia

Histerectomia este o intervenție chirurgicală care poate fi folosită în stadii incipiente de cancer sau mai avansate, în două moduri:

Histerectomie totală

Chirurgul îndepărtează doar uterul și colul uterin și se poate face printr-o tăietură în abdomen sau prin canalul vaginal, fără a lasă urme. În plus, aceasta se poate face laparoscopic, prin doar două mici tăieturi în abdomen. Acestă formă de tratament este utilizată pentru tratarea cancerului de col uterin în stadiul IA1 și în unele cazuri, în stadiul 0 și poate fi de asemenea aplicat pentru a trata alte probleme prezente în uter, cum ar fi spre exemplu fibromul uterin.

Histerectomie radicală

În histerectomia radicală, în afară de uter și de colul uterin sunt, de asemenea, eliminate partea de sus a țesuturilor vaginului și apropiate uterului, care pot fi și acestea afectate de cancer. În general, această intervenție chirurgicală este recomandată pentru cazurile de cancer în stadii IA2 și IB, și se face printr-o tăietură abdominală clasică. Mai mult decât atât, este important să știm că în cele două tipuri de histerectomie, ovarele și trompele uterine sunt eliminate numai în cazul în care au fost afectate de cancer sau dacă prezintă alte probleme.

5. Trachelectomie

 Această procedură este similară cu histerectomia, dar îndepărtează numai vaginul și colul uterin de sus, lăsând corpul uterin intact, care permite femeii să rămână însărcinate. Această operație poate fi efectuată prin canalul vaginal sau abdominal; în cazul în care femeia rămâne însărcinată, sarcina ar trebui să fie monitorizată îndeaproape de către un obstetrician și nașterea trebuie să se facă prin cezariană.

6. Exenterația pelvină

Este o intervenție chirurgicală mai extinsă, utilizată în cazurile în care cancerul este extins și afectează alte regiuni. În această intervenție chirurgicală sunt eliminate uterul, cervixul, ganglionii pelvini, și alte organe, cum ar fi ovare, trompe uterine, vagin, vezică urinară și partea finală a intestinului.

7. Radioterapia și chimioterapia

Tratamentul cu radiații sau cel de chimioterapie pot fi utilizate atât înainte, cât și după tratamentele chirurgicale, pentru a ajuta în lupta împotriva cancerului, mai ales atunci când acesta este în stadii avansate sau când există metastaze tumorale.

Prevenirea cancerului de col uterin

Pentru a diagnostica acest tip de cancer, se fac o serie de teste printre care examenul Babeş-Papanicolau (PAP), cea mai simplă şi mai eficientă metodă în prevenirea apariţiei cancerului de col uterin. Prin acest test, se depistează celulele anormale cu mult timp înainte ca acestea să ajungă celule maligne. Toate femeile care au trecut de vârsta de 21 de ani ar trebui să facă un examen PAP o dată la 3 ani.

Pentru siguranță, testul poate fi repetat o dată pe an. Examenul PAP trebuie făcut chiar dacă femeia a fost vaccinată împotriva HPV, deoarece vaccinarea nu protejează împotriva tuturor tulpinilor de virus papiloma. Un examen Pap cu rezultat anormal va conduce la repetarea acestuia după aproximativ două luni şi după ce pacienta a urmat un tratament. De asemenea, dacă testul este anormal, se poate recomanda serotiparea HPV sau efectuarea unei colposcopii.

 


Sursă foto: Shutterstock
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0