Mit sau adevar: daca tundem bebelusii scurt, vor avea par mai des si mai sanatos cand cresc?

Există o serie de teorii potrivit cărora tunderea sau chiar raderea podoabei capilare la vârste foarte mici face ca firele de păr să crească mai sănătoase, dar ajută și la îndesirea părului. Este adevărat ca dacă tunzi sau razi bebelușul pe cap, acesta va avea în continuare păr mai des sau este vorba despre un mit?

Cu toate că în multe părți ale lumii oamenii au obiceiul de a-și tunde bebelușii foarte scurt sau chiar 0, pentru a stimula creșterea și îndesirea părului, e bine de știut că această metodă nu este nici pe departe eficientă. Potrivit cercetărilor științifice, ne naștem cu un anumit număr de foliculi de păr la nivelul scalpului. Foliculii sunt acele „buzunărașe” din care cresc firele de păr. Aceștia sunt cei care determină dacă vom avea păr des sau rar, precum și culoarea și textura podoabei capilare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tunsul și rasul duc la îndesirea părului?

Numărul de foliculi de păr este determinat genetic, ceea ce înseamnă că nu poate fi schimbat nici prin tunderea, nici prin raderea părului, nici prin alte metode folosite. În cultura asiatică, de pildă, capul bebelușului este ras atunci când acesta împlinește 1 lună. Chinezii păstrează părul bebelușului pentru noroc și protecție. Unii părinți îl prind cu o panglică roșie și îl pun sub pernă micuțului, în timp ce alții îl oferă rudelor, dar acest lucru clar nu face ca micuțul să ajungă să aibă un păr mai des sau mai sănătos ulterior.

Ce este adevărat în ce privește un copil mic este că, uneori, după ce bebelușul este tuns scurt, părul care îi crește are o altă textură, însă acest lucru se întâmplă oricum în timp, și dacă cel mic nu este tuns. Bebelușul se naște cu părul moale și mai puțin pigmentat, însă între vârsta de 3 și 7 luni, textura firului de păr începe procesul de transformare, care se va încheia complet până când copilul ajunge la vârsta de 2 ani.

Deși îndesirea părului nu este posibilă, creșterea părului poate fi însă stimulată prin spălarea în mod regulat a scalpului. Dacă scalpul bebelușului nu este spălat în mod regulat, atunci secrețiile naturale eliberate la rădăcina firelor de păr pot bloca foliculii firelor, încetinind creșterea acestora. 

Cum să tunzi părul bebelușului?

Dacă te hotărăști totuși să tunzi părul celui mic, e bine să apelezi la ajutorul unui frizer pentru copii. Dacă ești genul de părinte care se simte mai confortabil să se ocupe el de acest aspect, ține cont de următoarele reguli:

  • Tunde părul celui mic în timpul zilei, pentru că bebelușii au tendința de a fi mai morocănoși seara, înainte de culcare.
  • Asigură-te că bebelușul stă într-o poziție confortabilă și că i se distrage atenția în timpul tunsului, pentru că mulți se sperie de foarfecă sau de zgomotul făcut de aceasta când taie părul.
  • După ce tunzi părul celui mic, fă-i o baie pentru a îndepărta firele de păr de pe scalp, față și corp.
  • Masează cu loțiune hidratantă scalpul celui mic după băiță.

Cum îngrijești scalpul bebelușului?

Îngrijirea scalpului bebelușului este importantă pentru menținerea sănătății pielii sale delicate, precum și pentru prevenirea iritațiilor. Iată câteva sfaturi pentru a îngriji scalpul unui bebeluș:

  • În primele săptămâni de viață, spală capul bebelușului cu apă caldă și un săpun delicat pentru copii o dată sau de două ori pe săptămână. Evită să folosești săpunuri sau șampoane care conțin ingrediente potențial agresive sau parfumuri puternice.
  • Înainte de a spăla părul bebelușului, poți face un masaj ușor cu vârful degetelor pentru a ajuta la îndepărtarea scuamelor și a crustelor.
  • După câteva săptămâni de viață, poți începe să folosești un șampon delicat pentru copii atunci când speli părul bebelușului. Alege produse fără substanțe chimice dure sau parfumuri, pentru a evita iritarea pielii sensibile.
  • Asigură-te că clătești bine părul bebelușului pentru a îndepărta complet șamponul sau săpunul, deoarece reziduurile îi pot irita scalpul.
  • Menține scalpul bebelușului hidratat, aplicând periodic o cremă hidratantă pentru copii, în special dacă observi că pielea este mai uscată sau descuamată, dar nu numai.
  • După spălare, tamponează ușor părul și scalpul sugarului cu un prosop moale, fără a freca sau a-l trage de păr.
  • În primele luni de viață, evită să strângi părul bebelușului în cozi sau în fundițe strânse, deoarece și acestea îi pot irita scalpul.
  • Urmărește cu atenție starea pielii scalpului sugarului. Dacă observi roșeață intensă, umflături, zone inflamate sau orice semne de iritație sau infecție, mergi cu el la medicul pediatru pentru evaluare și tratament.

Ce e de făcut dacă cel mic are cojițe la nivelul scalpului?

Indiferent că bebelușul are păr des sau doar un puf, acesta se poate confrunta cu apariția unor cojițe pe scalp. În primul rând, trebuie să discuți cu medicul pediatru pentru că acesta poate fi un semn al dermatitei seboreice infantile. Apoi, folosește un șampon special pentru copii, pentru a curăța scalpul celui mic. La final, după ce usuci părul celui mic, folosește o perie moale pentru scalp, astfel încât cojițele să fie îndepărtate. La recomandarea medicului, poți utiliza o cremă sau o loțiune pentru tratarea cojițelor de la nivelul scalpului.

De ce apare dermatita seboreică infantilă?

Dermatita seboreică a sugarului este o afecțiune cutanată comună la sugari, care poate apărea în primele săptămâni sau luni de viață. Această afecțiune nu este complet înțeleasă, dar se crede că este legată de o combinație de factori genetici, hormonali și microbiologici. Iată câțiva dintre factorii care pot contribui la apariția dermatitei seboreice infantile:

Activitatea glandelor sebacee

Glandele sebacee ale pielii bebelușilor produc sebum, un ulei natural care menține pielea hidratată. La unii bebeluși, această activitate poate fi crescută, ceea ce va duce la o acumulare excesivă de sebum pe piele și la formarea scuamelor caracteristice ale dermatitei seboreice.

Malassezia

Ciupercile de genul Malassezia sunt prezente pe pielea tuturor oamenilor, dar la unii bebeluși acestea pot crește în exces și pot contribui la inflamație și descuamare. Aceste ciuperci pot influența activitatea glandelor sebacee.

Factorii hormonali

La unii sugari, nivelurile ridicate de hormoni materni încă prezente în corpul lor pot stimula glandele sebacee să producă mai mult sebum, ceea ce poate contribui la apariția dermatitei seboreice.

Răspunsul imun

Dermatita seboreică implică și un răspuns inflamator al sistemului imunitar. Acest răspuns poate fi mai pronunțat la unele persoane, inclusiv la sugari.

Cum se tratează dermatita seboreică infantilă?

  • Folosește un șampon delicat pentru copii, recomandat de medicul pediatru. Șamponul va ajuta la îndepărtarea scuamelor și a crustelor. În unele cazuri, medicul poate recomanda șampoane speciale cu ingrediente antiinflamatoare sau antifungice.
  • Înainte de spălare, poți masaja ușor scalpul bebelușului cu vârful degetelor pentru a ajuta la îndepărtarea scuamelor.
  • Aplică cu grijă o cremă hidratantă pentru bebeluși, fără parfumuri sau ingrediente iritante, pentru a menține pielea moale și hidratată. Hidratarea regulată poate ajuta la reducerea descuamării și a iritației.
  • Menține zona afectată uscată și curată pentru a preveni acumularea de umiditate, care poate agrava problema.

Dacă simptomele persistă sau se agravează, sau dacă apar alte semne de infecție (cum ar fi roșeața intensă, umflarea sau secreții), mergi cu copilul la medicul pediatru. Acesta îi poate recomanda tratamente topice, cum ar fi creme cu corticosteroizi foarte slabi sau creme antifungice, în funcție de severitatea și caracteristicile dermatitei.

Se poate face, totuși, ceva pentru îndesirea părului?

Cum spuneam, dacă nu te naști cu păr des, nu ai ce să faci pentru a-l îndesi ulterior. Există, totuși, pentru adulți, unele metode care pot face părul să pară mai bogat decât este în realitate.

Folosirea unor produse cosmetice pentru îngroșarea părului

În comerț există șampoane, balsamuri și produse de styling concepute pentru a oferi volum firelor de păr și, deci, a face părul să pară mai des. Acestea pot conține ingrediente care „înfășoară” firele de păr, oferind astfel un aspect mai plin.

Tratamente cu laser sau lumină

Terapiile cu laser sau lumină pot stimula foliculii de păr și pot îmbunătăți grosimea părului. Aceste tratamente necesită, însă, vizite regulate la un specialist și pot fi o opțiune mai costisitoare.

Tratamente topice

Există, de asemenea, unele produse topice care conțin substanțe active menite să îmbunătățească grosimea părului sau să stimuleze creșterea acestuia. Un exemplu este minoxidilul, care poate fi utilizat sub formă de soluție sau spumă. Aceste tratamente pot avea rezultate mai bune la unele persoane, în timp ce altele pot să nu observe îmbunătățiri.

Tratamente medicale

În cazul în care o persoană suferă de subțiere severă a părului sau de chelie, un medic dermatolog poate recomanda tratamente medicale mai puternice sau proceduri precum terapia cu PRP (plasmă bogată în plachete) sau transplantul de păr.

Suplimente alimentare

Anumite suplimente alimentare pe bază de vitamine și minerale esențiale pot fi utilizate în scopul ca părul să arate mai sănătos și mai viguros, cum ar fi biotina, vitamina D și zincul. Cu toate acestea, este important să ceri sfatul medicului de familie înainte de a lua orice supliment, fie el și natural.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
UKHealthCentre - Shaving a Baby’s Hair for Thicker Hair - Is it a Myth?
https://www.healthcentre.org.uk/laser-hair-removal/shaving-baby-hair.html
Cleveland Clinic - Cradle Cap (Seborrheic Dermatitis in Infants) 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15786-cradle-cap-seborrheic-dermatitis-in-infants


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0