Efectele fumatului asupra mamei și fătului în sarcină

Care sunt riscurile fumatului în timpul sarcinii? Cum pot să renunț? Produsele pentru renunțarea la fumat sunt sigure pentru bebeluș? Iată ce trebuie să știi despre fumat și sarcină!

Țigările furnizează nicotină împreună cu mii de substanțe chimice care dăunează permanent creierului în curs de dezvoltare al bebelușului și multor alte organe. 

A-ți proteja bebelușul de fumul de țigară este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-i oferi un început sănătos în viață. Poate fi dificil să renunți la fumat, dar niciodată nu este prea târziu să te lași!

O țigară conține peste 4.000 de substanțe chimice, așa că, fumatul atunci când ești însărcinată dăunează fătului tău. Țigările pot restricționa aportul esențial de oxigen pentru bebelușul tău, de aceea, inima lor trebuie să bată mai tare de fiecare dată când fumezi.

Efecte fumatul în sarcină

Fumatul în timpul sarcinii te expune atât pe tine, cât și pe bebelușul tău la multe substanțe chimice nocive, care limitează aportul de oxigen al bebelușului și livrarea de nutrienți. Nicotina dăunează permanent creierul și plămânii unui copil. 

Fumatul în timpul sarcinii a fost, de asemenea, asociat cu multe probleme de sănătate, inclusiv:

•    sarcină extrauterină;
•    probleme cu placenta, precum abrupția placentară, placenta previa;
•    naștere prematură;
•    defecte congenitale;
•    greutate mică la naștere;
•    pierderea sarcinii/avort spontan;
•    moarte fetală intrauterină (sarcină oprită din evoluție).

Fumatul în timpul sarcinii poate afecta bebelușul și după naștere, crescând riscul de:

•    sindromul morții subite a sugarului (SIDS) cunoscut și sub denumirea de „moartea în pătuț”;
•    colică;
•    astm;
•    obezitate infantilă;
•    infecții ale urechii.

Fumatul pasiv în sarcină (fumatul la mâna a doua)

Dacă partenerul tău sau oricine altcineva care locuiește cu tine, fumează, fumul acela te poate afecta pe tine și pe bebelușul tău atât înainte, cât și după naștere. 

Este sigură utilizarea țigărilor electronice în timpul sarcinii?

Nu. 

Vaporii dintr-o țigară electronică conțin unele dintre substanțele chimice potențial dăunătoare găsite în fumul de țigară, dar la niveluri mult mai mici.

În plus, țigările electronice conțin și arome care ar putea să nu fie sigure pentru sănătatea bebelușului tău.

Țigările electronice, de fapt, îți permit să inhalezi nicotina prin vapori, mai degrabă decât prin fum și nu produc gudron sau monoxid de carbon, cele două toxine principale din fumul de țigară. 

Renunțarea la fumat în timpul sarcinii poate reduce riscurile pentru sănătatea copilului?

Desigur.

Cu cât renunți mai devreme la fumat, cu atât mai bine! Renunțarea la fumat în orice moment în timpul sarcinii, te poate ajuta. 

Însă, renunțarea la tutun înainte de săptămâna 15 de sarcină oferă cele mai mari beneficii pentru fătului tău, iar renunțarea înainte de al treilea trimestru de sarcină poate elimina mare parte din impactul potențial asupra greutății la naștere a bebelușului.

Cum să renunți la fumat. Produse pentru renunțarea la fumat în sarcină

Decizia de a renunța la fumat este primul pas. Începe prin a te consulta cu medicul tău pentru recomandări. 

Dacă te gândești să renunți la fumat în timpul sarcinii, poți utiliza terapia de înlocuire a nicotinei (NRT). NRT, de fapt, îți oferă nicotina pe care ai fi luat-o în mod normal de la o țigară, dar nu și substanțele chimice dăunătoare găsite în țigări, așa că este o opțiune mult mai bună decât a continua să fumezi.

Discută, însă, cu medicul despre riscurile și beneficiile utilizării produselor de înlocuire a nicotinei, cum ar fi un plasture cu nicotină sau un inhalator ori gumă de mestecat, pastile sau spray nazal. 

Dacă alegi să utilizezi plasturele cu nicotină, minimizează expunerea bebelușului la nicotină, îndepărtând plasturele în timp ce dormi. 

Având în vedere efectele nocive cunoscute ale continuării fumatului în timpul sarcinii și beneficiile renunțării, produsele de înlocuire a nicotinei ar putea fi o opțiune pentru cei care nu pot să renunțe sau care prezintă un risc ridicat de a continua să fumeze. 

Această opțiune poate viza persoanele care fumează mai mult de 10 țigări pe zi sau cele care fumează în timpul sarcinii până mai târziu și care nu au reușit, anterior, să renunțe la țigări.

Iată, în plus, și câteva sfaturi care te pot ajuta să renunți la obiceiul de a fuma:

•    scapă de brichete și scrumiere;
•    desemnează-ți locuința o zonă interzisă pentru fumat;
•    roagă-i pe cei care fumează să nu o facă în jurul tău;
•    bea mai puține băuturi cu cofeină, deoarece aceste îți pot stimula nevoia de a fuma;
•    evită alcoolul, deoarece îți poate crește nevoia de a fuma și poate fi dăunător copilului;
•    schimbă-ți obiceiurile legate de fumat – dacă obișnuiești să fumezi în timp ce conduci sau când te simți stresat, încearcă alte activități care să înlocuiască fumatul;
•    ține la îndemână mentă sau gumă (de preferat fără zahăr) pentru acele momente în care simți nevoia de a fuma;
•    rămâi activ pentru a împiedica să fumați și pentru a ajuta la eliberarea tensiunii (mergi la o plimbare, fă sport, citește o carte sau încearcă un nou hobby);
•    caută sprijin de la ceilalți – alătură-te unui grup de sprijin sau unui program pentru renunțare la fumat;
•    evită locurile în care se fumează, cum ar fi baruri, cluburi sau zonele de fumători ale restaurantelor;
•    evită situațiile care te fac să vrei să fumezi;
•    petrece timp cu oameni care nu fumează și alege să stai în locurile unde fumatul nu este permis;
•    apelează la prieteni și familie pentru sprijin; 
•    stabilește-ți un obiectiv și o recompensă pentru îndeplinirea acestuia – spre exemplu, dacă renunți la fumat pentru o anumită perioadă de timp, folosește banii pe care i-ai fi cheltuit pe țigări pentru a cumpăra altceva.

Este frecventă recidiva postpartum?

Adaptarea stilului tău de viață la un nou-născut poate reprezenta un factor de stres. De aceea, multe femei care se lasă de fumat în timpul sarcinii se reapucă la scurt timp, după naștere. 

Dacă fumezi după ce ai născut, nu fuma în apropierea bebelușului sau în spații închise în care va fi copilul, cum ar fi acasă sau în mașină. 

Dacă fumezi și alăptezi, ai în vedere faptul că bebelușul va fi expus la nicotină și alte substanțe prin laptele matern.

Dacă ai renunțat la fumat, dar continui să utilizezi un înlocuitor de nicotină în timpul alăptării, utilizează un produs cu acțiune mai scurtă, cum ar fi guma de mestecat anti-fumat. De asemenea, ai grijă să mulgi și să arunci laptele matern pe care îl produci timp de trei ore de la utilizarea produsului respectiv.

Renunțarea la fumat este rareori ușoară și ar putea fi nevoie de mai multe încercări până să renunți definitiv. Amintește-ți, totuși, că se poate, iar tu și familia ta vă veți bucura de beneficiile unei vieți fără tutun!


 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

CDC: Smoking During Pregnancy, https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/pregnancy/index.htm
Mayo Clinic: Smoking and pregnancy: Understand the risks, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/smoking-and-pregnancy/art-20047021 
NHS: Stop smoking in pregnancy,  https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/stop-smoking/
Healthline: 8 Dangers of Smoking While Pregnant, https://www.healthline.com/health/smoking-and-pregnancy
Web MD: „Smoking During Pregnancy”, https://www.webmd.com/baby/smoking-during-pregnancy 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0