Vitamina B ar putea preveni aparitia cancerului de piele

Un nou studiu clinic sugereaza ca unele suplimente de vitamine ieftine si usor de obtinut, par sa reduca riscul de a dezvolta anumite forme de cancer de piele.

O anumita forma de vitamina B3, denumita nicotinamida, pare sa reduca cu 23% incidenta cancerului de piele non-melanom, administrata de doua ori pe zi, dupa cum au raportat cercetatorii australieni. „Este sigura, inexplicabil de ieftina si este deja disponibila la scara larga” a precizat principalul autor al studiului, dr. Diona Damian, profesor de dermatologie in cadrul Universitatii din Sydney. Cu toate acestea, inainte de a confirma ca suplimentele sunt benefice pentru oricine, cercetatorii trebuie sa desfasoare mai multe studii. „Deocamdata, nu le recomandam populatiei in general” a spus Damian.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de piele este cea mai des intalnita forma de cancer in Statele Unite, anual, se inregistreaza aproape 5 milioane de cazuri, ale caror tratamente se ridica la 4,8 miliarde de dolari, a precizat Damian. Cele mai des intalnite forme de cancer de piele tind sa se dezvolte lent si se vindeca, daca sunt depistate si tratate de timpuriu, potrivit American Cancer Society (Societatii Americane de Oncologie). Printre acestea se numara carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase. Melanomul, forma de cancer de piele mai periculoasa, nu reprezinta decat 73.000 din cazurile inregistrate intr-un an, potrivit societatii de oncologie.

Razele ultraviolete provoaca cele mai multe cancere de piele, distrugand ADN-ul din celulele epiteliale, a precizat Damian. Radiatiile UV afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva cancerului, celulele epiteliale nu mai au energia necesara pentru a repara ADN-ul afectat, suprimand considerabil activitatea sistemul imunitar al pielii, a explicat aceasta.

Sun Meter, un produs recomandat si sustinut de Societatea Romana de Dermatologie in vederea educarii pacientilor cu privire la expunerea sanatoasa la soare este un dispozitiv inteligent, foarte usor de folosit, care iti permite sa cunosti nivelul de radiatii ultraviolete la care ai fost expus in timpul unei zile. Sun Meter este disponibil in doua variante, plasture (ce poate fi aplicat si pe haine) si bratara, rezistente la apa si transpiratie si trebuie purtate pe tot parcursul zilei. Culoarea acestora se modifica in functie de cantitatea radiatiilor acumulate, de la galben spre roz, semnaland momentul in care ar trebui sa aplici mai multa crema cu factor de protectie solara sau chiar sa renunti la expunere, sa te acoperi sau sa te retragi la umbra. Este un dispozitiv esential pentru cei care lucreaza in aer liber in zilele calduroase, gradinaresc sau desfasoara diverse activitati recreative sub soarele arzator al verii. 

Studiile anterioare au aratat ca nicotinamida poate oferi un plus de energie celulelor epiteliale, marind capacitatea de reparare a ADN-ului si intarind sistemul imunitar al pielii, a precizat Damian. Pentru a vedea daca aceasta poate oferi protectie impotriva cancerului de piele, cercetatorii au lansat un studiu clinic, la care au participat 400 de pacienti cu risc ridicat, care au suferit de cancer de piele non-melanom de cel putin doua ori in ultimii cinci ani. Varsta medie a fost de 66 de ani, iar doua treimi dintre participanti au fost barbati. Potrivit cercetatorilor, multi sufereau si de afectiuni cronice, precum artrita, hipertensiune sau boli de inima sau plamani.

Jumatate din acestia au luat nicotinamida de doua ori pe zi, timp de un an. Celorlalti li s-au administrat placebo. Dermatologii i-au testat pentru cancer de piele la fiecare trei luni. Persoanelor carora li s-a administrat nicotinamida au aratat imediat imbunatatiri. „Reducerea incidentei de cancer de piele pare sa fi inceput dupa numai trei consultari la fiecare trei luni” a declarat Damian. Pana la incheierea studiului desfasurat pe un an, incidenta cancerului de piele non-melanom a scazut cu 23% in grupul nicotinamida, spre deosebire de grupul placebo, dupa cum au descoperit cercetatorii.

 

 

Suplimentele de vitamine par sa fi redus si numarul de portiuni de piele groasa si aspra, care se pot dezvolta in cancer de piele. Numarul acestor portiuni a scazut cu 11% in grupul nicotinamida dupa trei luni si cu 20% dupa noua luni de tratament. Cu toate acestea, aceste beneficii au disparut rapid pe parcursul perioadei de monitorizare din cadrul studiului. „Cand participantii nu si-au mai luat suplimentele dupa 12 luni, beneficiile au disparut” a precizat Damian. „Cu alte cuvinte, trebuie sa continuati sa luati suplimentele pentru ca acestea sa fie eficiente.” Nicotinamida nu a provocat mai multe evenimente adverse decat placebo, au adaugat oamenii de stiinta.

Damian a precizat ca nicotinamida este foarte diferita de o alta forma de vitamina B3, cunoscuta ca niacina. Persoanele care iau doze mari de niacina sufera de migrene, piele inrosita si tensiune arteriala mica. „Aceste efecte secundare nu apar in cazul administrarii de nicotinamida” a mai spus aceasta.

Se vor desfasura si alte studii pentru a se stabili daca nicotinamida contribuie la reducerea incidentei de cancer de piele la persoanele cu sistem imunitar slabit, precum persoanele care au suferit un transplant de organe si care trebuie sa ia imunosupresoare pe tot parcursul vietii, au precizat oamenii de stiinta. Cercetatorii au tinut sa precizeze ca incidenta de cancer de piele este de 50 de ori mai mare in randul persoanelor cu sistem imunitar suprimat, fata de persoanele cu sisteme imunitare normale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dr. Peter Yu, presedinte al American Society of Clinical Oncology (Societatii Americane de Oncologie Clinica) a precizat ca noul studiu le-ar putea oferi medicilor posibilitatea de a depista forme de cancer importante. „Medicii sugereaza prevenirea si nu tratarea bolilor, iar acest studiu este un progres important pentru noi” a spus Yu, director al sectiei de cercetare oncologica din cadrul Palo Alto Medical Foundation. „O pastila zilnica de vitamine, protectia solara si screening-urile regulate pentru cancer de piele, reprezinta un plan de preventie foarte bun in cazul persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta aceste tipuri de cancer.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0