

(P) Tratamentul cancerului prin hipertermie, terapie cu oxigen hiperbaric și alte abordări
(P) Tratamentul cancerului prin hipertermie, terapie cu oxigen hiperbaric și alte abordări personalizate
(P) Tratamentul cancerului prin hipertermie, terapie cu oxigen hiperbaric și alte abordări personalizate
Oncologia integrativă este o abordare medicală care combină tratamentele convenționale pentru cancer cu terapii complementare și alternative, precum hipertermie, terapia cu oxigen hiperbaric, chimioterapie cu susținere metabolică (MSCT) și altele. În acest articol discutăm despre cum poate fi abordat tratamentul cancerului cu ajutorul acestor terapii și ce presupune fiecare dintre ele.
Cancerul este tratat în mod clasic prin mai multe metode, planul de tratament depinzând de tipul de cancer, stadiul bolii și starea generală a pacientului. Aceste metode, deși pot fi extrem de eficiente, au și efecte secundare, unele grave, și afectează semnificativ calitatea vieții pacientului. Principalele modalități clasice de tratament pentru cancer includ:
Intervenția chirurgicală
Este adesea utilizată pentru a elimina tumorile sau masele cancerigene din organism. Uneori, o intervenție chirurgicală poate fi curativă, eliminând complet cancerul din corp, alteori, poate fi folosită pentru a reduce dimensiunea tumorii înainte de alte tratamente, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia.
Radioterapia
Implică utilizarea radiațiilor ionizante pentru a distruge sau a încetini creșterea celulelor canceroase.
Chimioterapia
Presupune administrarea de medicamente (chimioterapice) care distrug celulele canceroase sau încetinesc creșterea lor.
Imunoterapia
Înseamnă utilizarea unor medicamente menite să stimuleze sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului.
Terapia țintită
Se bazează pe medicamente care vizează punctual anumite molecule sau proteine implicate în creșterea și în supraviețuirea celulelor canceroase.
Hormonoterapia
Este utilizată pentru a trata cancerul care este dependent de hormoni pentru a crește.
Transplantul de măduvă osoasă sau celule stem
Celulele stem sănătoase sunt colectate și reintroduse în corpul pacientului după distrugerea celulelor canceroase cu ajutorul chimioterapiei sau radioterapiei.
În acest context, oncologia integrativă are ca scop abordarea nevoilor pacienților într-o manieră holistică, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții pe parcursul tratamentului pentru cancer. Această abordare se bazează pe ideea că tratamentul cancerului nu ar trebui să fie limitat doar la procedurile medicale tradiționale despre care am discutat, ci ar trebui să includă și alte aspecte ale vieții pacientului. Așadar, pe lângă tratamentele medicale clasice, se pot adăuga aceste terapii personalizate.
Tratamentul cancerului prin chimioterapie cu susținere metabolică (MSCT)
Potrivit cercetătorilor, chimioterapia susținută metabolic (MSCT) este o abordare mai nouă în tratamentul cancerului, care vizează mecanismul energetic dereglat al celulei tumorale. Prin această metodă, se administrează pacientului doze mai mici de citotoxice, dar care ajung într-o concentrație mai mare în țesutul canceros. MSCT îmbunătățește perspectiva pacientului, reducând în același timp efectele secundare.
Cum se procedează?
MSCT presupune un post de mai multe ore începând cu seara precedentă și administrarea de doze farmaceutice de insulină obișnuită înainte de administrarea chimioterapiei. Această procedură are ca scop creșterea eficacității medicamentelor chimioterapeutice prin inducerea hipoglicemiei ușoare, care duce la stres metabolic acut în celulele canceroase și prin creșterea permeabilității membranei. Cum mutațiile reduc flexibilitatea metabolică a celulelor canceroase, acest factor de stres adăugat poate îmbunătăți efectul terapeutic al chimioterapiei.
Un studiu observațional recent a arătat că MSCT administrat împreună cu o dietă ketogenică, hipertermie și terapie cu oxigen hiperbaric a îmbunătățit rezultatele de supraviețuire cu până la 15 luni la pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic metastatic.
Un raport de caz al unei paciente cu cancer de sân în stadiu terminal, care metastazase la creier, plămâni, mediastin, ficat, abdomen și oase a arătat că strategia terapeutică de a combina MSCT, dieta ketogenică, hipertermia și terapia cu oxigen hiperbaric pe o perioadă de șase luni a dat un răspuns complet care a fost susținut timp de doi ani cu tratament de întreținere constând în dietă, suplimente alimentare și medicamente reutilizate.
Hyperthermia (hipertermie)
Cercetări recente arată că terapia prin hipertermie are un efect citotoxic direct, deoarece profită de sensibilitatea la căldură a celulelor canceroase prin creșterea temperaturii țesutului tratat la 42°C sau mai mult. Efectul este unul de apoptoză (moarte celulară) asupra celulelor canceroase, dar și unul de întărire a celulelor sănătoase.
Hipertermia, care este utilizată de multe decenii ca adjuvant în tratamentul cancerului, poate crește, de asemenea, eficacitatea chimioterapiei și radioterapiei prin sensibilizarea celulelor canceroase la aceste terapii. Aceasta poate fi folosită, deci, ca o terapie adjuvantă pentru a completa alte metode de tratament al cancerului.
Hipertermia poate fi aplicată în tratamentul cancerului folosind diferite tehnici, iar modul exact de aplicare poate varia în funcție de tipul de cancer, localizarea tumorii și stadiul bolii. În timpul tratamentului, medicul amorțește zona care urmează să fie tratată și introduce în tumoră sonde mici cu termometre. Hipertermia poate fi locală, regională sau a întregului corp.
Hipertermie locală
- Hipertermia externă este utilizată pentru a trata tumorile care se află pe piele sau imediat sub piele (medicii plasează dispozitive care creează căldură în jurul zonei de tratament).
- Hipertermia intraluminală este utilizată pentru a trata tumorile din interiorul sau din apropierea cavităților corpului (o sondă sau un cateter este introdus în tumoră sau în apropierea tumorii pentru a furniza căldură direct în interiorul acesteia).
- Hipertermia interstițială este utilizată pentru a trata tumorile adânci în interiorul corpului, cum ar fi în creier (ablația cu radiofrecvență este un tip de hipertermie interstițială care utilizează unde radio pentru a distruge celulele canceroase).
Hipertermie regională
- Tehnicile de țesut profund sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de col uterin sau de vezică urinară.
- Tehnicile regionale de perfuzie tratează cancerele precum melanomul, cancerul de ficat sau cancerul pulmonar.
- Perfuzia peritoneală hipertermică continuă este utilizată pentru tratamentul cancerului de stomac, de intestine sau de ficat.
Hipertermia întregului corp
Aceasta este utilizată pentru tratarea cancerului care s-a răspândit în tot corpul. Pacientul stă într-o cameră termică sau înfășurat în pături cu apă fierbinte care îi ridică temperatura corpului la 42°C pentru perioade scurte.
Terapia cu oxigen hiperbaric
Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) țintește celulele canceroase prin creșterea stresului oxidativ. Dacă este utilizată împreună cu chimioterapia sau radioterapia, sporește eficiența terapeutică a acestor proceduri.
Ce presupune?
Terapia cu oxigen hiperbaric presupune, concret, ca pacientul să inhaleze oxigen pur într-o cameră specială, numită cameră hiperbarică, la o presiune atmosferică mai mare decât cea normală. Principiul de bază al terapiei cu oxigen hiperbaric în contextul cancerului constă în furnizarea unui nivel crescut de oxigen la nivel celular, ceea ce poate ajuta la stimularea vindecării țesuturilor, creșterea vascularizării și reducerea inflamației. Terapia cu oxigen hiperbaric nu tratează direct cancerul în sine și nu este folosită ca tratament primar pentru controlul sau eliminarea tumorilor.
Rezultatele unor cercetări recente au arătat că terapia cu oxigen hiperbaric poate îmbunătăți efectele radioterapiei în glioblastom (cel mai des întâlnit și mai agresiv tip de cancer al creierului la adulți), mărind rata de supraviețuire fără evenimente adverse grave. Cu toate acestea, au precizat oamenii de știință, sunt necesare studii suplimentare randomizate pentru a valida eficacitatea acestei practici.
Tratamente perfuzabile speciale
Tratamentele perfuzabile speciale pentru cancer se referă la terapiile care implică administrarea de substanțe naturale direct în fluxul sangvin al pacientului prin intermediul perfuziilor. Aceste substanțe sunt alese atât pentru proprietățile anti-cancerigene, cât și pentru faptul că susțin sistemul imunitar și îmbunătățesc calitatea vieții pacientului. Printre aceste substanțe utilizate în tratamentele perfuzabile se numără vitamina C în doză mare, seleniul și curcumina.
Dieta oncologică
Dependența de glucoză a celulelor canceroase face ca și o dietă oncologică anume să fie de ajutor în tratamentul cancerului. Astfel, pacientului îi poate fi de folos adoptarea unei alimentații care scade nivelurile circulante de glucoză: o dietă ketogenă bogată în grăsimi și cu restricții ale carbohidraților scade nivelul de glucoză din sânge și crește nivelul de cetone.
Corpii cetonici servesc ca metabolit energetic alternativ la glucoză în celulele normale, dar nu și în celulele canceroase din cauza anomaliilor în numărul, structura și funcția mitocondriilor celulelor canceroase, precizează savanții. Așadar, o dietă oncologică ketogenică administrată corect poate fi utilă în tratamentul cancerului.
O analiză recentă subliniază că, deși chimioterapia și radioterapia sunt componente esențiale pentru tratamentul cancerului (tumorile maligne solide) și distrug celulele canceroase, aceste proceduri deteriorează și celulele sănătoase și pot avea efecte secundare grave. În acest context, s-a demonstrat că intervențiile dietetice reduc creșterea, progresia și metastaza cancerului în multe cazuri și sunt promițătoare pentru îmbunătățirea prognosticului pacientului.
Dieta ketogenică pentru tratamentul cancerului trebuie urmată sub supravegherea unui medic sau a unui specialist în nutriție, deoarece fiecare caz de cancer este unic, iar dieta trebuie adaptată nevoilor individuale ale pacientului.
Ce mănâncă un pacient care urmează dieta ketogenică?
- Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, ulei de avocado, nuci, semințe și unturi de nuci (cum ar fi untul de arahide sau de migdale);
- Proteine slabe: carne de pui, curcan, pește și ouă în cantități moderate;
- Legume cu conținut scăzut de carbohidrați: spanac, kale, broccoli, dovleac, avocado și ciuperci;
- Alimente foarte bogate în fibre: legume frunzoase și semințe de in;
- Lactate cu conținut scăzut de carbohidrați: brânză și smântână;
- Fructe cu conținut scăzut de carbohidrați: căpșuni și afine;
- Se evită alimentele precum pâinea, pastele, zahărul și orice alimente bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.
În concluzie, oncologia integrativă le poate fi de ajutor pacienților cu cancer prin combinarea tratamentelor convenționale pentru această boală cu diverse terapii complementare care beneficiază de tot mai multe dovezi științifice.
Articol susținut de Centrul Oncologic Chemothermia.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Complementary and Alternative Medicine https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam
Frontiers - Hyperbaric Oxygen Therapy as a Complementary Treatment in Glioblastoma - A Scoping Review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2022.886603/full
Studiul „Hyperbaric Oxygen Therapy as a Complementary Treatment in Glioblastoma - A Scoping Review”, apărut în Front. Neurol., 01 July 2022, Sec. Experimental Therapeutics, Volume 13 - 2022 | https://doi.org/10.3389/fneur.2022.886603, autori: Diogo Alpuim Costa, Andreia Teixeira et al.
NCBI - Dietary Interventions in Cancer Treatment and Response: A Comprehensive Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9600754/
Studiul „Dietary Interventions in Cancer Treatment and Response: A Comprehensive Review”, apărut în Cancers (Basel). 2022 Oct; 14(20): 5149. Published online 2022 Oct 20. doi: 10.3390/cancers14205149, autori: Benjamin D. Mercier, Errol J. Philip et al.
NCBI - Hyperthermia-Based Anti-Cancer Treatments https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7999567/
Studiul „Hyperthermia-Based Anti-Cancer Treatments”, apărut în Cancers (Basel). 2021 Mar; 13(6): 1240. Published online 2021 Mar 12. doi: 10.3390/cancers13061240, autori: Johannes Crezee, Nicolaas A. P. Franken, Arlene L. Oei
NCBI - Metabolically Supported Chemotherapy for Managing End-Stage Breast Cancer: A Complete and Durable Response https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8072186/
Studiul „Metabolically Supported Chemotherapy for Managing End-Stage Breast Cancer: A Complete and Durable Response”, apărut în Cureus. 2021 Apr; 13(4): e14686. Published online 2021 Apr 26. doi: 10.7759/cureus.14686, autori: Mehmet Salih İyikesici, Abdul Kadir Slocum et al.
Karger - Long-Term Survival Outcomes of Metabolically Supported Chemotherapy with Gemcitabine-Based or FOLFIRINOX Regimen Combined with Ketogenic Diet, Hyperthermia, and Hyperbaric Oxygen Therapy in Metastatic Pancreatic Cancer https://karger.com/cmr/article/27/1/31/67823/Long-Term-Survival-Outcomes-of-Metabolically
Studiul „Long-Term Survival Outcomes of Metabolically Supported Chemotherapy with Gemcitabine-Based or FOLFIRINOX Regimen Combined with Ketogenic Diet, Hyperthermia, and Hyperbaric Oxygen Therapy in Metastatic Pancreatic Cancer”, apărut în Complement Med Res (2020) 27 (1): 31-39. https://doi.org/10.1159/000502135, autor: Mehmet Salih Iyikesici