Soluții de îngrijire, în funcție de nevoile tenului tău

Visezi la o piele curată, fără imperfecțiuni și luminoasă? Secretul unui ten fin la atingere stă în ritualul de îngrijire, în funcţie de specificul său. Le iau pe rând și-ți explic ce ar trebui să includă acest ritual de îngrijire, ținând cont de problemele tenului tău.

Acneea, frecventă la adulți

Acneea poate lăsa cicatrici și poate avea un impact emoțional și social major asupra vieții tale. Chiar dacă este foarte comună la adolescenți, și adulții se pot confrunta cu această problemă, medicii dermatologi numind-o acnee cu debut tardiv sau „acnee la vârstă adultă". 

Este important să știi ce tip de acnee ai: inflamatorie sau non-inflamatorie. Cum le deosebești? Simplu! Acneea non-inflamatorie include punctele negre și punctele albe. În schimb, coșurile sau formațiunile care sunt roșii și umflate fac parte din acneea de tip inflamatorie. 

Dacă ai puncte negre sau puncte albe îngrijirea pielii presupune aplicarea unor produse, precum loțiuni de curățare, loțiuni tonice sau creme hidratante, care au în compoziție acid salicilic.  În felul acesta, pielea este exfoliată în mod natural, iar celulele moarte care pot duce la apariția punctelor negre și a celor albe sunt îndepărtate. 

Tratamentul acneei este unul complex și trebuie recomandat de medic, în funcție de forma de acnee de care suferi. Pe lângă tratament, trebuie să mai ții cont de câteva recomandări:

  • Spală-te pe față de două ori pe zi, mai ales dacă transpiri;
  • Aplică pe ten doar produse de curățare cu acțiune blândă, care nu au în compoziție alcool sau parfum;
  • Nu aplica scrub pe pielea acneică, pentru că riști s-o agravezi;
  • Renunță la gestul de a stoarce coșurile și nici nu-ți atinge fața în timpul zilei. 
  • De altfel, stai departe și de produsele alimentare cu index glicemic crescut, pentru că numeroase studii au demonstrat că acestea pot agrava acneea.

Ce să faci dacă ai rozacee?

Rozaceea se manifestă în principal printr-o roşeaţă inestetică la nivelul feţei și este uneori însoţită de leziuni asemănătoare coşurilor. Pe lângă acestea, apar și senzația de usturime şi mâncărime a pielii. Doar medicul dermatolog poate pune diagnosticul de rozacee, așa că dacă bănuiești că te confrunți cu această problemă, indicat este să consulți specialistul.

Dacă acesta confirmă că ai rozacee:

  • Nu aplica local creme cu cortizon, pentru că aceste produse pot agrava roșeața sau pustulele;
  • Evită produsele de îngrijire care au în compoziție alcool, pentru că nu vor face decât să usuce și mai mult pielea;
  • Sunt contraindicate tehnicile de microdermabraziune, gomajele dure sau peelingurile chimice;
  • După ce te demachiezi sau după ce te speli pe față, șterge ușor fața prin tapotare cu un prosop de bumbac sau cu un prosop absorbant din hârtie. 
  • Îngrijește-ți pielea și atunci când roșeața sau leziunile au dispărut și nu-ți schimba foarte des produsele pe care le aplici pe față, mai ales dacă pielea ta le tolerează. 
  • Când ieși afară, nu uita să aplici o cremă de protecție solară.  Ar fi bine chiar să folosești și un fond de ten și o pudră cu factor de protecție.

Dacă ai tenul sensibil

Faci parte din categoria persoanelor care se confruntă cu senzația de piele care ține, furnicături, roșeață, și chiar prurit (mâncărime)? Este posibil să ai tenul foarte sensibil. În acest caz, îngrijirea trebuie adaptată nevoilor pielii tale. Astfel:

  • Aplică pe ten doar produse blânde, hipo­aler­genice, care nu conțin alcool ori parfum;
  • Evită atât exfolianții abrazivi, cât și exfolianții mecanici, pentru a nu provoca și alte leziuni la nivelul pielii;
  • Hidratează tenul doar cu creme intensiv hidra­tante, care să aibă specificat pe ambalaj că sunt indicate celor cu pielea sensibilă. Aceste produse ar trebui să conțină ingrediente care rețin umiditatea, precum emolienți și umectanți (glicerina și acidul hialuronic) și care întăresc bariera lipidică (ceramide).

Sfaturi pentru persoanele cu pori dilatați

Te confrunți cu pori dilatați în zona nasului sau pe obraji? Porii dilatați sunt specifici tenului gras. Nu ai cum să-i ștergi complet de pe față, dar poți să îmbunătățești aspectul pielii astfel:

  • Spală-te pe față de mai multe ori pe zi, cu apă rece.  Apa rece determină contractarea porilor dilatați. Mai poți folosi și comprese cu gheață. Înfășoară două cuburi de gheață într-un prosop și tapotează tenul, pentru 2-3 minute. 
  • Folosește un gel de curățare care are acid salicilic și produse cu vitamina C, deoarece aceasta stimulează refacerea celulară. 

 

Dacă vei ține cont de aceste recomandări, vei vedea că de la o zi la alta pielea ta va fi mai curată și mai netedă. 

Ai grijă de sănătate!
 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0