Uleiuri esentiale care aduc somnul

Contrar credinței populare, cu cât dormi mai puțin, cu atât îți este mai greu să te concentrezi la locul de muncă. Ba mai mult, lipsa somnului îți afectează și starea de sănătate. Dacă ai probleme cu somnul, poți încerca tratamentele naturiste pe bază de uleiuri esențiale. 

Ce spun oamenii de știință despre uleiurile esențiale

În general, uleiurile esențiale au numeroase beneficii pentru sănătate, însă au și virtuți terapeutice, motiv pentru care sunt folosite la masarea corpului sau în aromaterapie. Deși cercetările privind utilizarea uleiurilor esențiale sunt limitate, uleiul esențial de lavandă este recunoscut pe scară largă ca un ajutor natural pentru cei care au probleme cu somnul. De exemplu, un studiu din 2021 a evaluat efectul pe care l-a avut uleiul esențial de lavandă asupra elevilor 1.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Acest studiu este un studiu experimental realizat cu grupurile de intervenție și de control (pretest/posttest). În grupul de intervenție, studenții au fost tratați cu aromaterapie timp de o săptămână. 
Rezultatele arată că utilizarea uleiului de lavandă este o metodă eficientă, fiabilă și accesibilă pentru ameliorarea problemelor de insomnie și oboseală ale elevilor.

O revizuire sistematică din 2019 susține că uleiurile esențiale au și aceste beneficii2:

  • reduc tensiunea arterială
  • atenuează durerea
  • atenuează depresia
  • reduc anxietatea și stresul

Cum funcționează uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au un impact asupra sistemului tău olfactiv, a sistemului legat de miros și a sistemului limbic, care este „creierul tău emoțional”. Când inhalezi un ulei esențial, moleculele din uleiurile esențiale își fac drum către creier. Când ajung la creier, au un efect asupra amigdalei, care face parte din sistemul limbic și este cunoscută drept centrul emoțional al creierului.

De asemenea, se știe că uleiurile esențiale lucrează prin sistemul olfactiv pentru a determina creierul să secrete neurotransmițători, cum ar fi dopamina și serotonina, care pot crește starea de spirit. Nu numai că acești neurotransmițători sunt necesari pentru a te calma și relaxa, dar și serotonina este necesară pentru a produce melatonină, hormonul responsabil de a te face să te simți somnoros la culcare.

Inhalarea sau aplicarea locală a uleiurilor esențiale poate avea anumite beneficii pentru sănătate, cum ar fi inducerea somnului. Experții cred că uleiurile esențiale funcționează prin atașarea la receptorii olfactivi din nas. Receptorii transmit apoi semnale către creier, care stimulează eliberarea anumitor neurotransmițători. Acest proces poate declanșa o schimbare în emoție sau comportament.

Este posibil ca uleiurile esențiale să nu funcționeze pentru toată lumea, iar o persoană ar putea avea nevoie să încerce mai multe tipuri de ulei înainte de a găsi unul care îi funcționează cel mai bine.  

Cum se utilizează uleiurile esențiale pentru un somn odihnitor

Poți experimenta efectele aromatice ale acestor uleiuri esențiale în mai multe feluri. De exemplu, poți pune câteva picături de ulei esențial de lavandă sau ulei esențial de salvie pe tălpile picioarelor sau pe încheieturile mâinilor, înainte de somn. 

Înainte de a aplica în mod topic un ulei esențial, diluează-l cu un ulei vegetal (ulei de nucă de cocos, ulei de jojoba, ulei de măsline). Aplicarea uleiurilor esențiale nediluate pe piele poate provoca iritații. Ca regulă generală, ar trebui să utilizezi o linguriță de ulei vegetal la o picătură de ulei esențial.

Ca să ai un somn odihnitor, fără treziri nocturne, poți lua în considerare să stropești perna pe care vei dormi cu câteva picături de ulei esențial. În felul acesta, parfumul uleiului esențial va persista toată noaptea. Atunci când utilizezi aceste metode pentru a adormi, ele funcționează în două moduri, în funcție de uleiul pe care îl utilizezi. Unele oferă efecte liniștitoare care te ajută să adormi, iar altele te ajută să-ți cureți căile respiratorii, astfel încât să poți respira mai ușor și astfel să poți să ai un somn odihnitor.

Contraindicații uleiuri esențiale

Este important să folosești uleiuri esențiale cu precauție. Înainte de a aplica aceste uleiuri pe suprafețe mari de piele, fă un test de alergie. Diluează uleiul esențial ales și aplică amestecul pe o cantitate de piele mică de piele. Interiorul brațului este de obicei un loc bun pentru a face acest lucru. Așteaptă 24 de ore pentru a vedea dacă ai vreo iritație sau disconfort. Chiar dacă nu apar aceste simptome, specialiștii recomandă să nu fie aplicate uleiurile esențiale pe o suprafață mare de piele. 

De altfel, nu ar trebui să ingerezi uleiuri esențiale. Acest lucru poate provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi vărsături și greață. Copiii, femeile care alăptează și femeile care sunt însărcinate trebuie să folosească astfel de uleiuri cu precauție.

Ce uleiuri esențiale poți să folosești dacă ai probleme cu somnul

Ulei de lavandă

Lavanda este binecunoscută pentru efectele relaxante și calmante pe care le are asupra organismului. Un studiu din 2021 a constatat că inhalarea uleiului de lavandă a îmbunătățit semnificativ calitatea somnului la persoanele cu depresie majoră 3.

În plus, inhalarea de lavandă poate ajuta la îmbunătățirea insomniei și la reducerea simptomelor de depresie și oboseală. Pe lângă faptul că induce somnul, cu ajutorul acestui tip de ulei îți poți reîmprospăta rufele și îți poți parfuma casa.

Ulei esențial de Frankincense/Tămâie

Uleiul esențial de tămâie are numeroase proprietăți: echilibrează emoțiile, induce somnul, eliberează tensiunile.

Ulei esențial de cedru

Acesta ajută la eliberarea melatoninei. Dacă mirosul acestui tip de ulei ți se pare foarte intens, amestecă-l cu ulei esențial de lavandă și cu ulei vegetal și aplică mixtura pe tălpi, înainte de somn. 
Ulei esențial de ylang-ylang

Pe vremuri, se obișnuia ca patul cuplurilor căsătorite să fie stropite cu acest tip de ulei esențial. Acest lucru se datorează faptului că acest ulei puternic ajută la echilibrarea energiilor masculine și feminine, susține concentrarea și induce somnul.

Ulei esențial de valeriană

Rădăcina de valeriană este adesea luată că supliment de somn, însă și uleiul esențial de valeriană este benefic pentru că poate să inducă somnul. 

Ulei esențial de bergamotă

Acesta semnalează organismului că este timpul pentru somn prin încetinirea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale. În plus, reduce anxietatea și stresul. Un studiu din 2019 a constatat că un amestec de uleiuri esențiale de bergamotă, lavandă și ylang-ylang a îmbunătățit calitatea somnului la persoanele cu probleme cardiace 4. Cu toate acestea, nu a existat o diferență semnificativă în ceea ce privește durata somnului între grupul care a primit tratamentul cu ulei esențial și grupul care a primit un placebo.

Muşeţel

Uleiul esențial de mușețel roman este mai cunoscut pentru reducerea anxietății, în timp ce mușețelul german este cunoscut pentru ameliorarea durerii. Dacă o persoană se confruntă cu anxietate sau durere care interferează cu somnul, reducerea acestor simptome ar putea, la rândul său, îmbunătăți somnul.


Ce uleiuri esențiale mai poți încerca

Dacă ai probleme cu somnul din cauza nasului înfundat sau a altor simptome ușoare ale unei răceli sau alergii, poți încerca aceste uleiuri esențiale:

Mentă

Uleiul de mentă are proprietăți antiinflamatorii. Te poate ajuta desfundând căile respiratorii, reducând sforăitul și simptomele de apnee ușoară în somn. Mai mult, un studiu din 2020 a comparat efectul uleiului esențial de mentă, uleiului esențial de lavandă și controlului apei aromatice distilate asupra calității somnului la 105 persoane cu probleme cardiace 5. Studiul a constatat că ambele uleiuri esențiale au îmbunătățit calitatea somnului. 

Eucalipt

Uleiul de eucalipt te poate ajuta, de asemenea, la curățarea sinusurilor și a căilor respiratorii. S-a demonstrat că distruge mucusul din căile respiratorii și sinusuri, ceea ce ușurează respirația și astfel te ajută să dormi mai bine. 

Uleiurile esențiale nu trebuie utilizate ca tratament pentru apneea în somn sau alte tulburări de somn, dar pot fi utilizate pentru sforăitul ușor care nu are legătură cu apneea în somn sau în plus față de terapia care a fost prescrisă de medic.

Alte modalități prin care-ți poți îmbunătăți somnul

  • Renunță la obiceiul de a bea cafea după ora 14.00;
  • Încearcă să iei cina mai devreme, mai ales dacă ai o afecțiune medicală care interferează cu somnul, cum ar fi refluxul gastroesofagian. 
  • Deconectează-te complet cu o oră înainte de culcare. Lumina albastră a telefoanelor și ecranelor interferează cu producția de melatonină. Melatonina este un hormon produs de creier care reglează somnul.
  • Respectă ritualul tău de somn. În felul acesta, îi aduci aminte creierului că este timpul să te odihnești. Strategii simple, cum ar fi o baie caldă înainte de somn, pot fi soluții de ajutor.

În cazul în care continui să ai probleme cu somnul, trebuie să discuți cu medicul de familie, pentru a determina ce anume cauzează problemele cu somnul. Tot el îți poate recomanda tratamentul care ți se potrivește cel mai bine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Determination the effects of lavender oil quality of sleep and fatigue of students”, June 2021, Perspectives In Psychiatric Care 58(1), Mehtap Kavurmaci, Ayşenur Sarıaslan, Idris Yıldız
https://www.researchgate.net/publication/352314599_Determination_the_effects_of_lavender_oil_quality_of_sleep_and_fatigue_of_students
2  „Aromatherapy and Essential Oils: A Map of the Evidence”, 2019, Freeman M, Ayers C, Peterson C, Kansagara D, 
https://europepmc.org/article/NBK/nbk551017
3 „The effect of aromatherapy with lavender essential oil on sleep quality in patients with major depression”, Journal of Nursing ad Midwifery Sciences, 2021, Zahra Samadi , Yadollah Jannati , Angela Hamidia, Reza Ali Mohammadpour, Ali Hesamzadeh
https://www.jnmsjournal.org/article.asp?issn=2345-5756;year=2021;volume=8;issue=2;spage=67;epage=73;aulast=Samadi
4 „Trial of Essential Oils to Improve Sleep for Patients in Cardiac Rehabilitation”, The Journal of Alternative and Complementary MedicineVol. 25, No. 12, Brenda McDonnell, Patricia Newcomb
https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acm.2019.0222
5 „Comparing the effect of aromatherapy with peppermint and lavender on the sleep quality of cardiac patients: a randomized controlled trial”, Sleep Science and Practice volume 4, Article number: 10 (2020), Somayeh Mahdavikian, Mansour Rezaei, Masoud Modarresi & Alireza Khatony
https://link.springer.com/article/10.1186/s41606-020-00047-x
American Sleep Association - Essential Oils for Sleep
https://www.sleepassociation.org/sleep-treatments/essential-oils-for-sleep/

 
 
 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0