Cum sa depistati cancerul de piele? Efectuati si o cercetare a talpilor!

Lumina soarelui este considerata cauza principala a melanomului, dar activitatea fizica zilnica pare sa sustina aparitia cancerul de piele mortal in cel putin o zona rareori atinsa de soare, spun cercetatorii.

cum-sa-depistati-cancerul-de-piele-efectuati-si-o-cercetare-a-talpilor

Presiunea si vatamarile cauzate de mers si alergat ar putea fi factori de risc pentru melanomul dezvoltat pe talpi. Mai rau, deoarece oamenii nu se gandesc sa investigheze meloanomul dezvoltat la talpi, adesea, atunci cand este descoperit, stadiul cancerului este prea avansat, au raportat cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cazurile de melanom dezvoltat la talpi par sa apara in zonele cele mai tensionate atunci cand oamenii merg sau alearga, a sustinut cercetatorul principal Dr. Ryuhei Okuyama. Acesta este profesor de dermatologie la Scoala de Medicina a Universitatii Shinshu din Matsumoto, Japonia. Aceste zone (”suprafata plantara”) includ talpa piciorului, bolta plantara si, in special, calcaiul, sustin cercetatorii.

”Monitorizarea noastra clinica sugereaza ca tensiunea mecanica -- precum presiunea plantara si forta de forfecare -- este implicata in dezvoltarea melanomului la talpi,” sustine Okuyama. Melanomul ia nastere din melanocite, celule ale pielii care produc pigmentul brun numit melanina, conform Societatii Americane de Oncologie (ACS).

Este o forma de cancer relativ rara, dar foarte grava. Desi melanomul reprezinta doar 1% din numarul de cancere de piele, este raspunzator pentru cele mai multe decese din cauza cancerului de piele. Societatea Americana de Oncologie sustine ca se asteapta ca mai mult de 76.000 de cazuri de melanom sa fie diagnosticate in Statele Unite in 2016, si aproximativ 10.000 de oameni vor muri de cancer.

Melanomul dezvoltat la talpi este si mai rar de atat, sustine Okuyama -- circa 2,2 cazuri la fiecare milion de oameni de culoare si circa 2,4 cazuri la fiecare milion de albi din Statele Unite. Conform societatii oncologice, melanomul apare in general cand razele ultraviolete -- de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile -- deterioreaza ADN-ul melanocitelor.

 

 

Dar o analiza a datelor medicale din perioada ianuarie 1990 - decembrie 2014 a descoperit 123 de pacienti ai Spitalului Universitar Shinshu care au fost diagnosticati cu melanom dezvoltat la talpi. Studiul a aratat ca media de varsta a persoanelor diagnosticate cu melanom dezvoltat la picior a fost de 73,5 ani. Analizand zona de dezvoltare a melanomului, cercetatorii au descoperit ca el apare cel mai des acolo unde exista presiune in mod regulat in talpa. Doar cateva cazuri s-au dezvoltat in bolta plantara, care este foarte putin afectata de presiune in timpul mersului, au spus autorii studiului.

Cercetatorii au subliniat fatul ca, atunci cand sunt diagnosticati, cei mai multi deja au melanom in stadiu avansat. Doar 40 de persoane -- cam o treime dintre pacienti -- aveau cancer mai mic de 1 milimetru. De obicei, aceasta grosime este clasificata ca si melanom de gradul 1. Studiul a aratat ca restul melanoamelor erau mai groase si mai dezvoltate.

 Dr. Len Lichtenfeld, medic consultant adjunct al American Cancer Society (Societatii Americane de Oncologie), a precizat ca ”odata ce treceti de pragul de 1 milimetru, ati putea avea probleme serioase.” Dr. Lynn Schuchter este presedintele departamentului de hematologie si oncologie la Penn Medicine’s Abramson Cancer Center (Centru Oncologic Penn Medicine’s Abramson) in Philadelphia.  Ea a spus ca descoperirea este intriganta, dar nu se potriveste complet cu ceea ce stim deja despre melanomul dezvoltat in alte parti ale corpului.

”Leziunea cronica sau presiunea sau inflamatia cronica nu au fost asociate cu alte parti ale corpului si cu melanomul, dar sunt asociate cu cancerul de piele cu celule scuamoase,” a spus Schuchter, care este si expert al American Society of Clinical Oncology (Societatea Americana de Oncologie Clinica). 

Lichtenfeld a concluzionat. ”Autorii ne-au furnizat informatii utile si inteligente, dar nu se stie daca presiunea este cauza melanomului din aceste locuri,” a spus el. ”Este putin probabil ca aceasta sa fie povestea completa despre cum aceste tipuri de melanom au aparut de fapt. Ar putea fi implicati si alti factori.” Ambii specialisti americani in oncologie au fost de acord cu cercetatorii japonezi care au spus ca talpile ar trebui sa fie parte din orice verificare a pielii.

 

 

Okuyama a spus, ”Din punctul nostru de vedere, o verificare a piciorului ar trebui sa fie considerata ca parte a examenului de cancer de piele, in special la persoanele in varsta. Leziunile talpii sunt observate cu greu in viata de zi cu zi.” Persoanele care doresc sa-si verifice propriile talpi ar trebui sa caute aceleasi semne ale melanomului ca si in celelate parti ale corpului, au spus Lichtenfeld si Schuchter.

Verificati daca exista alunite si puncte pe piele care nu sunt simetrice, au margini neregulate sau zimtate, au diverse nuante de culoare, au diametrul mai mare de 6 milimetri si isi schimba dimensiunea, forma sau culoarea, informeaza Societatea Americana de Oncologie.

Schuchter a adaugat ca pe talpi, persoanele ar trebui sa urmareasca si melanomul care nu are coloratie. "O rana care nu se vindeca sau un ulcer ar trebui de asemenea sa ridice suspiciuni clinice cu privire la faptul ca cineva ar putea avea cancer,” a spus ea. ”Oamenii se gandesc, 'oh este o batatura, oh este o basica.' Problema este dacă unele dintre acestea sunt persistente sau apar sangerari, acestea arata ca ar putea sa existe o alta problema.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0