Bolile frecvente in randul copiilor – cand e cazul sa te alarmezi?
Bolile frecvente in randul copiilor – cand e cazul sa te alarmezi?
Bolile frecvente in randul copiilor – cand e cazul sa te alarmezi?
Există o serie de afecțiuni care apar mai des în rândul copiilor, mai ales după ce aceștia încep grădinița și intră în contact cu alți copii, care poartă diverse virusuri contagioase. De cele mai multe ori, aceste afecțiuni se tratează ușor și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Iată care sunt bolile mai frecvente în rândul copiilor și cum se tratează.
Sistemul imunitar al copiilor mici nu este la fel de dezvoltat ca al adulților, ceea ce îi face mai vulnerabili la infecții și boli, mai ales că intră în contact cu multe persoane, care poartă o varietate de agenți patogeni. Copiii au nevoie de timp pentru a-și construi rezistența imunitară împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor. Bolile copiilor se tratează de obicei cu ușurință, dar e important să se ceară sfatul medicului pediatru.
Infecția cu virusul sincițial respirator (VSR)
Acesta provoacă infecții ale tractului respirator ori la nivelul plămânilor. Cu toate că este un virus cu care și adulții se pot infecta, copiii mai mici de 2 ani sunt ținta ideală pentru acesta. VSR are simptome similare cu cele ale răcelii, declanșând congestia nazală, tusea seacă, dureri la nivelul gâtului, febră și dureri de cap minore.
Tratament
Perioada de vindecare poate dura până la 15 zile, iar medicul este cel în măsură să recomande un tratament medicamentos adecvat. Fiind o infecție de natură virală, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea acestui virus și sunt prescrise numai dacă apar complicații de natură bacteriană. Medicamentele administrate au rolul de a face simptomele mai ușor de suportat până la vindecare.
Răceala comună
Și aceasta este destul de frecventă în rândul copiilor, apărând chiar de mai multe ori în decursul unui an. Această afecțiune este o infecție virală a tractului respirator superior și este caracterizată de simptome precum febra, congestia nazală, tusea și durerile în gât.
Tratament
Medicamentele pe baza de ibuprofen sau paracetamol vor reduce febra și vor ușura simptomele, însă e bine să ceri sfatul medicului înainte de a-i administra un tratament celui mic. Mulți copii mici pot răci între 6 și 8 ori pe an. Simptomele unei răceli (inclusiv curgerea nasului, congestia și tusea) pot dura până la zece zile.
Mucusul verde în nas nu înseamnă automat că sunt necesare antibiotice; răcelile obișnuite nu au nevoie niciodată de antibiotice. Cu toate acestea, dacă se suspectează o infecție a sinusurilor, medicul pediatru va decide cu atenție dacă antibioticele sunt cea mai bună alegere pe baza simptomelor copilului și a unui examen fizic.
Bronșiolita
Printre bolile copiilor se numără și bronșiolita, o afecțiune respiratorie comună care afectează bronhiile mici, numite bronhiole; este frecventă la sugari și copiii mici în timpul sezonului de răceală și gripă și cauzată cel mai adesea de un virus. Pe lângă tuse, febră și congestie nazală, este posibil ca medicul să audă „șuierături” când copilul respiră.
Tratament
Boala nu necesită antibiotice. În schimb, majoritatea recomandărilor de tratament sunt orientate spre a-ți face copilul să se simtă mai bine cu odihnă, lichide, o soluție salină pentru nas și o monitorizare atentă pentru orice dificultăți de respirație, mâncare sau semne de deshidratare. Copiii care s-au născut prematur sau au probleme de sănătate subiacente pot avea nevoie de planuri de tratament diferite.
Gastroenterita
O mulțime de virusuri, printre care și rotavirusul și norovirusul, cauzează gastroenterită. Această afecțiune se tratează în cele mai multe cazuri în câteva zile, iar simptomele care o caracterizează sunt febra, vărsăturile, diareea și crampele abdominale puternice. Din păcate, infecția cu rotavirus este responsabilă pentru o morbiditate și mortalitate semnificativă la copiii din țările mai puțin dezvoltate, unde accesul la vaccinul rotaviral este limitat.
Tratament
Înainte de introducerea vaccinului, infecția cu rotavirus era o cauză foarte frecventă de internare în spital. Studiile actuale indică faptul că vaccinarea a dus la cu până la 95% mai puține internări din cauza infecției cu rotavirus în spitale. Copilul cu gastroenterită trebuie să bea lichide cu soluții de rehidratare disponibile în farmacii și să consume alimente care să îi îmbunătățească starea precum bananele, orezul și pâinea prăjită.
În general, medicamentele antidiareice nu sunt recomandate pentru copiii mici, deoarece pot prelungi infecția. Cu toate acestea, medicul poate prescrie antiemetice (pentru a controla greața și vărsăturile) sau antipiretice (pentru a reduce febra), dacă sunt necesare și în funcție de vârsta și greutatea copilului afectat de gastroenterită.
Infecția urechii
Copiii sunt predispuși infecțiilor de la nivelul urechilor, care se manifestă prin simptome precum durerile, febra și irascibilitatea. Durerea de ureche este frecventă la copii și poate avea mai multe cauze, inclusiv infecția urechii (otita medie) sau otita înotătorului (infecția pielii din canalul urechii), presiunea de la o răceală sau infecție a sinusurilor, durerea dinților care iradiază de la maxilar până la ureche.
Tratament
Unele infecții ale urechii sunt cauzate de virusuri și nu necesită antibiotice. Dacă durerea de ureche a copilului este însoțită de o febră mare, implică ambele urechi sau dacă micuțul are alte semne de boală, medicul pediatru poate decide că un antibiotic este cel mai bun tratament. Amoxicilina este antibioticul preferat pentru infecțiile urechii medii, cu excepția cazului în care există o alergie la penicilină sau infecții cronice sau recurente.
Infecția urinară
Infecția urinară, numită și infecție a tractului urinar, apare atunci când bacteriile se acumulează în tractul urinar. Se poate produce atât la copiii mici, cât și la cei mai mari, dar și la adolescenți și adulți. Simptomele includ durere sau arsură în timpul urinării, nevoia de a urina frecvent sau urgent, enurezis, dureri abdominale și dureri laterale sau de spate.
Tratament
Medicul va avea nevoie de o probă de urină în vedera uroculturii, înainte de a stabili tratamentul. Infecția urinară la copii necesită de obicei tratament cu antibiotice. Tipul specific de antibiotic și durata tratamentului vor fi stabilite de medic în funcție de vârsta copilului, simptome, severitatea infecției și rezultatele testelor de laborator. Este important să se finalizeze întregul ciclu de antibiotice pentru a trata complet infecția.
Infecția pielii
Și infecțiile pielii se regăsesc printre bolile copiilor. Mai des întâlnite sunt impetigo (cauzată de bacteriile Staphylococcus aureus sau Streptococcus pyogenes și manifestată prin apariția de leziuni roșii sau vezicule umplute cu puroi care se sparg și formează cruste galbene sau maronii) și micozele (infecții fungice ale pielii, care pot provoca mâncărime, erupții cutanate și descuamare).
Tratament
La majoritatea copiilor cu infecții ale pielii, poate fi necesar un test cutanat (cultură sau tampon) pentru a determina cel mai potrivit tratament. Tratamentul unei infecții a pielii la copii va depinde de tipul și severitatea infecției și poate include curățarea zonei afectate, utilizarea de creme sau unguente antifungice sau antibiotice, în funcție de cauza infecției, iar în unele cazuri medicul poate prescrie antibiotice orale pentru infecții bacteriene mai severe sau extinse.
Boala mâna-gură-picior
Afecțiune virală extrem de contagioasă, boala mână-gură-picior apare în urma infecției cu virusul Coxsackie A16 și se manifestă prin simptome precum erupțiile cutanate la nivelul mâinilor, gurii și picioarelor, dar și prin febră, dureri în gât și pierderea apetitului.
Tratament
Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și prevenirea răspândirii infecției și presupune odihnă, hidratare (apă, supă, sucuri naturale diluate), administrarea unor medicamente precum paracetamol sau ibuprofen, aplicarea unor unguente calmante pentru mâncărimea și iritația pielii.
Conjunctivita
Este o inflamație a conjunctivei, o membrană subțire care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor. Se numără printre bolile frecvente ale copiilor și poate fi cauzată de infecții virale, bacteriene sau alergii. Simptomele includ roșeața ochilor, lăcrimare excesivă, sensiblitate la lumină, secreție purulentă și mâncărime.
Tratament
În cazul conjunctivitei virale, se aplică măsuri de confort și gestionare a simptomelor, cum ar fi comprese calde pentru a calma iritația și mâncărimea și utilizarea unor picături oculare lubrifiante pentru a ajuta la hidratarea ochilor și la reducerea disconfortului. În cazul conjunctivitei bacteriene, medicul poate prescrie antibiotice sub formă de picături sau unguente oculare. Pentru conjunctivita alergică, se pot recomanda antihistaminice orale sau picături oculare antialergice.
Oxiurii
În colectivitate, prevalența infestării cu acești paraziți minusculi este crescută. Când un copil infectat se scarpină în zona anusului și nu își curăță mâinile, poate transmite cu ușurință infecția altor copii, care se infectează când își pun mâinile în gură.
Tratament
Cel mai comun tratament pentru oxiuri implică administrarea unui medicament antiparazitar, cum ar fi mebendazolul sau albendazolul, care ajută la eliminarea paraziților din sistemul digestiv. De asemenea, prosoapele, hainele și lenjeria de pat se vor spăla în apă fierbinte.
Când e cazul să apelezi la ajutor medical de urgență?
Se va apela ajutorul medical de urgență când copilul are simptome precum:
- Deshidratare – se manifestă prin micșorarea ochilor, prin stare de apatie, gură uscată și urinare foarte rară;
- Febră foarte mare – pentru nou-născuți, trebuie să apelezi de urgență la servicii medicale imediat ce temperatura crește. La copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 luni, cere ajutor dacă temperatura corpului a depășit 38,3 grade Celsius, iar pentru copiii mai mari sunt îngrijorătoare temperaturile de peste 39 de grade;
- Dificultăți respiratorii (respirația șuierătoare, respirația accelerată sau cea îngreunată).
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nidirect - Childhood illnesses
https://www.nidirect.gov.uk/conditions/childhood-illnesses
CDC - Information on Diseases & Conditions for Parents with Children (Ages 4-11)
https://www.cdc.gov/parents/children/diseases_conditions.html
Te-ar mai putea interesa și...