5 deserturi de post, usor de preparat

Atmosfera festivă din această perioadă te face să poftești la ceva dulce? Nu trebuie să renunți la post pentru a-ți satisface pofta de un desert gustos și sănătos – iată 3 rețete de desert care le poți încerca până la finalul postului.

Multe persoane aleg să țină post înainte de sărbătoarea Crăciunului, în încercarea de a-și purifica sufletul, mintea și corpul. Dacă te numeri printre ele, dar te numeri și printre oamenii care iubesc dulciurile, poți încerca aceste deserturi de post într-un weekend. Cum nu au unt, lapte sau ouă, aceste deserturi pot fi consumate cu încredere și de persoanele vegane. Și, în definitiv, chiar dacă nu ții post și nici nu ai o dietă vegană de felul tău, poți încerca și de curiozitate aceste dulciuri gustoase.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pere coapte, cu sirop de arțar

Timp de preparare: 35 minute

Ingrediente pentru 4 porții

  • 4 pere tăiate pe jumătate
  • ½ cană de sirop de arțar 
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • Pentru topping
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • ¼ cană de fulgi de migdale
  • Un praf linguriță de sare
  • 2 linguri de sirop de arțar
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Folosește o lingură pentru a scoate semințele perelor, apoi așază jumătățile de pară pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.

Într-o tigaie mică, topește uleiul de cocos, apoi adaugă siropul de arțar, dar și esența de vanilie și scorțișoară. Unge perele cu acest sos preparat, pe ambele părti, apoi așază-le cu scobitura în jos și coace-le în jur de 15-20 de minute.

Între timp, prepară toppingul. Topește uleiul de cocos, amestecă-l apoi cu fulgii de migdale și cu siropul de arțar. După ce acestea se amestecă bine, completează cu un praf de sare și scorțișoară. Servește perele calde, acoperite cu toppingul preparat pe bază de sirop de arțar, ulei de cocos și scorțișoară.

Dacă nu ai sau nu îți place unul dintre ingrediente, poți face schimbări. De exemplu, în loc de siropul de arțar, poți pune miere, iar în locul fulgilor de migdale poți pune arahide pisate. De asemenea, sunt persoane cărora nu le place aroma de scorțișoară, și atunci poți s-o înlocuiești cu nucșoară sau cardamon sau să nu mai pui deloc.

Budincă de orez, cu caju și cocos

Timp de preparare: 35 minute

Ingrediente pentru 4 porții

  • ½ cană de caju
  • 1 cană de lapte de cocos
  • ¼ cană de orez
  • 3 linguri de zahăr brun
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • la alegere, pentru decor: fructe de pădure, caju, fulgi de cocos

Pune caju-ul în blender, împreună cu o cană de apă și transformă amestecul într-un lichid similar laptelui. Nu e nevoie să îl strecori. Într-o cratiță mică, pune laptele de caju alături de laptele cocos, dar și de orez. Adaugă și zahărul, dar și coaja de lămâie și amestecă bine. După ce începe să fiarbă, lasă focul mic și acoperă cu un capac, pentru ca orezul să fiarbă în tihnă. După aproximativ 25 de minute, orezul ar trebui să fie fiert, așa că poți lua cratița de pe aragaz și poți incorpora esența de vanilie. Răcește budinca apoi servește-o decorată cu fructe de pădure, fulgi de cocos sau caju crud.

Mini-brioșe cu coacăze

Timp de preparare: 30 minute

Ingrediente

  • 2 căni de făină integrală
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • ½ linguriță de sare
  • 2 căni de coacăze
  • ½ cană de ulei vegetal
  • ½ cană de lapte de soia
  • ½ cană de sirop de arțar
  • ¼ cană de nectar de agave

Preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius și acoperă o tavă cu hârtie de copt. Într-un bol, amestecă toate ingredientele umede, adică uleiul vegetal, laptele de soia, siropul de arțar, nectarul de agave. Încorporează în acest amestec toate ingredientele uscate. Încheie cu coacăzele, pe care le vei încorpora amestecând cu grijă, astfel încât să nu le strivești. Folosind o linguriță, vei pune compoziția în forme de brioșe. Coace brioșele în jur de 20 de minute, până când capătă o crustă aurie. Servește-le mesenilor calde sau reci.

Budincă lipicioasă de pere

Timp de pregătire total: 55 de minute

Ingrediente pentru 8 porții

  • 8 pere mici, nu prea moi 
  • 150 g zahăr brun
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 1 anason stelat
  • 6 cuișoare
  • Coaja de la o lămâie
  • Coaja de la o portocală
  • Pentru pandișpan:
  • 250 g curmale fără sâmburi
  • 2 linguri de semințe de in
  • 300 ml lapte de migdale neîndulcit
  • 200 ml ulei vegetal, plus extra pentru ungere
  • 175 g zahăr muscovado
  • 200 g făină cu auto-creștere
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță de condimente măcinate (nucșoară, cardamon, scorțișoară)

Curăță perele și taie partea de jos a fiecăreia pentru a da o bază plată, la o înălțime care să se potrivească perfect în tavă, apoi scoate partea cu sâmburii cu un cuțit mic. Toacă acele resturi de pere tăiate de la bază și lasă-le deoparte. Pune zahărul, scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, coaja de la lămâie și portocală și 600 ml apă într-o cratiță suficient de mare pentru a încăpea toate perele. Se aduce la fierbere, apoi se fierbe până când zahărul s-a dizolvat. Se adaugă perele, se acoperă cu un capac și se lasă timp de 15 minute la foc mic, apoi se ia de pe foc și perele se lasă la răcit în lichid.

Pentru pandișpan, pune într-o cratiță curmalele și semințele de in și adaugă laptele de migdale. Adu la fiert ușor, apoi gătește timp de 2-3 minute până când curmalele sunt moi. Toarnă totul într-un robot de bucătărie și amestecă până la omogenizare. Adaugă uleiul și amestecă din nou, apoi pune amestecul într-un bol și lasă-l deoparte să se răcească puțin. 

Încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge și tapetează o tavă de copt de 20 x 30 cm (una cu fundul detașabil, dacă este posibil) cu o fâșie de hârtie de copt.

Pune restul de ingrediente uscate într-un castron mare cu ½ linguriță de sare. Amestecă bine, rupând bucățele de zahăr cu degetele și scuturând bolul de câteva ori pentru ca orice cocoloașe rămase să iasă la suprafață și să le desfaci. Adaugă amestecul de curmale și încorporează și resturile de pere tocate. 

Pune amestecul de prăjitură în tavă, apoi așază în el perele, ca în niște cuiburi, cu coada spre în sus, astfel încât jumătatea de jos a perelor să fie acoperită. Coace 35-40 de minute până când budinca este gătită. Introdu o scobitoare în centru pentru a verifica dacă e coaptă – ar trebui sa iasă curată, fără urme de aluat. Dacă există vreun amestec umed de prăjitură pe scobitoare, mai lasă la copt încă 10 minute, apoi verifică din nou.

Între timp, pune din nou la foc lichidul în care ai fiert perele și fierbe-l până când se reduce la un sirop lucios. Când budinca este gata, se răcește 5-10 minute, apoi se unge peste tot cu acest sirop, păstrând puțin în plus pentru a-l servi direct mesenilor, pe deasupra porției de budincă. Se poate servi la masă cu o lingură de înghețată vegană pe deasupra.

Negrese de post

Timp de pregătire total: 55 de minute

Ingrediente pentru 12 porții

  • 2 linguri de semințe de in măcinate
  • 200 g ciocolată neagră, tocată grosier
  • ½ linguriță de ness
  • 80 g ulei
  • 125 g făină cu auto-creștere
  • 70 g migdale măcinate
  • 50 g cacao pudră
  • ¼ linguriță praf de copt
  • Un praf de sare
  • 200 g zahăr brun
  • 1½ linguriță extract de vanilie

Încinge cuptorul la 170 grade Celsius. Unge și tapetează o tavă pătrată de 20 cm cu hârtie de copt. Amestecă semințele de in cu 6 linguri de apă și lasă-le deoparte cel puțin 5 minute. Amestecă într-o crăticioară 120 g ciocolată, cafeaua și uleiul cu 60 ml apă și pune totul la foc mic, iar după topire lasă să se răcească puțin.

Pune făina, migdalele, cacaua, praful de copt și un praf de sare într-un castron și amestecă pentru a îndepărta eventualele cocoloașe. Folosind un tel, bate zahărul în amestecul de ciocolată topită, până când devine omogen și lucios, și tot zahărul este bine dizolvat. Adaugă apoi și amestecul de semințe de in, extractul de vanilie și ciocolata rămasă, apoi amestecul de făină. Pune totul în tava pregătită.

Lasă la copt 35-45 de minute. După 35 de minute poți introduce în mijloc o scobitoare. Dacă iese curată, este gata, dacă pe ea observi firimituri umede, mai lasă 10 minue și apoi, cu scobitoarea curată, încearcă din nou. Când e gata, se lasă prăjitura să se răcească bine în tavă, apoi se taie în pătrate. Negresele de post păstra într-un recipient care se închide bine și se recomandă a se consuma în decurs de trei zile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BBC Goodfood - 65 vegan dessert recipes 
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/vegan-dessert-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0