Paste Tao – paste din orez delicate, fără gluten

Vom face împreună o mică expediţie culinară pe meleaguri japoneze, acolo unde sănătatea este o artă în sine fiind respectată din cele mai străvechi timpuri. Un calm aparte şi un echilibru al aromelor coexistă în orice preparat, bucătăria japoneză fiind cea mai sănătoasă din lume.

Bucătăria japoneză

Japonezii folosesc doar ingrediente foarte proaspete pe care le gătesc chiar în ziua în care le cumpără. De la modul de preparare până la prezentare pentru japonezi gătitul este artă, rafinament şi filozofie de viaţă.

Pe lângă orez, tofu, sos de soia, fructe de mare, peşte şi ceai verde, tăieţeii (pastele) sunt unul din felurile de bază din dieta japoneză. Aceştia vin în multe varietăţi şi se consumă calzi sau reci, în funcţie de reţetă. Sunt foarte iubiţi de către japonezi, iar restaurantele ce servesc tăieţei se găsesc practic la orice colţ de stradă.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cei mai populari sunt:

Soba: tăieţei maro, subţiri din hrişca,

Udon: tăieţei albi, groşi, făcuţi din grâu şi

Ramen: tăieţei ondulaţi, subţiri şi lungi, din grâu.

Vă propunem azi reţeta noastră de paste din orez

În care gustul şi aromele legumelor proaspete sunt atent balansate cu parfumul mirodeniilor orientale. Acest preparat poate fi consumat fără nici o problemă şi de cei cu intoleranţă la gluten. Reţeta este de complexitate ușoară și poate fi preparată de oricine.

Ingrediente: 

  • 200 g paste de orez

  • 40 g păstârnac

  • 40 g morcov

  • 40 g ţelină

  • 20 g sfeclă roşie

  • 20 g praz

  • 5 g vlăstari de ceapă

  • 5 g vlăstari de floarea soarelui

  • 2 linguri lapte de cocos

  • 2 g nucşoară

  • 2 g coriandru

  • 2 g chili

  • 1 g wassabi (opţional)

  • 1 praf de sare (după gust)

  • 2-3 linguri ulei de arahide, floarea soarelui sau porumb (după gust)

Sos:

  • 1 ardei gras proaspăt

  • ½  linguriţă miere de albine

  • 2 linguri ulei de măsline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preparare:

Pastele din orez se găsesc în orice super şi hypemarket. Wasabi sau hreanul japonez este o plantă bogată în vitamine care creşte în Japonia. Este asemănător la gust cu hreanul nostru fiind însa mult mai picant şi puţin mai amar. Se poate cumpăra din super şi hypermarket sau din magazinele cu produse naturale, fie sub formă de pudră care în combinaţie cu apa formează o cremă  groasă, fie în tuburi sub forma de pastă. Este important să ştiţi că pastele din orez nu se fierb ci doar se scufundă în apă călduţă timp de 5- 8 minute.

Tăiem toate legumele în felii subţiri (joulien) după care le tragem uşor în tigaie, în uleiul încins (floarea soarelui, arahide sau porumb, după preferinţe) şi le potrivim de sare. Adăugăm laptele de cocos şi dăm totul într-un clocot. Punem apoi pastele bine scurse de apa în care au stat la înmuiat şi tragem totul la tigaie timp de 1 minut astfel încât acestea să-şi ia toate aromele din amestecul de legume. Dăm deoparte şi condimentam cu nucşoara, coriandrul, chili-ul şi, dacă este cazul, wasabi. Din ardeiul  proaspăt, mierea şi uleiul de măsline preparăm în tigaie un sos pentru asezonatul preparatului. Se aşază pastele cu legumele pe farfurie, iar deasupra lor sosul şi vlăstarii. Se servesc cu multa poftă! Succes!

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0