Beneficiile sexului: de ce este sănătos să ai relații sexuale

Chiar dacă, de cele mai multe ori, este tratat ca un subiect tabu, nu trebuie să uităm că sexul este un lucru cât se poate de natural. În plus, are și multiple beneficii pentru corp și minte.

beneficii sex

Beneficiile sexului pentru piele

Fiecare dintre noi are deja o rutină pentru o piele luminoasă și curată. Avem grijă și la alimentație și la hidratare. Poate nu știai, dar, pe lângă aceste obiceiuri de îngrijire, mai avem unul, cel puțin la fel de eficace: sexul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Când vine vorba de frumusețe, dar mai ales de îngrijirea pielii, sexul poate face minuni, spun sexologii. Conform acestora, orgasmul este unul dintre lucrurile cele mai sănătoase pe care ni le putem oferi zilnic. În timpul actului sexual, circulația se îmbunătățește, crescând și aportul de oxigen. Astfel, pielea elimină mai ușor toxinele, devenind mai strălucitoare și crește producția de colagen, prevenind apariția ridurilor.

Beneficiile sexului pentru creier

Un studiu din 2010, desfășurat de oamenii de știință de la Universitatea Princeton, a arătat că activitatea sexuală mai frecventă stimulează crearea de noi celule cerebrale (neuroni) în hipocamp, o componentă majoră a creierului.

Studiul s-a făcut pe șoareci și a vizat două grupuri: unui grup de masculi le-a fost expusă o femelă o singură dată, în timp ce celuilalt grup în fiecare zi, timp de două săptămâni. Ca rezultat, în ambele cazuri s-a observat că activitatea sexuală a stimulat activitatea cerebrală. Mai mult, a redus nivelul de anxietate. Oamenii de știință au tras concluzia că actele sexuale regulate generează mai multe celule în zona hipocampului, o regiune din creier asociată cu reținerea informațiilor.

Chiar dacă experimentul a fost făcut pe șoareci, efectul se poate translata și la oameni, dat fiind faptul că relațiile sexuale umane sunt mai intense și mai complexe. La toate acestea se adaugă și faptul că această activitate diminuează stresul, așadar putem considera sexul ca un beneficiu pentru creier.

 

 

Alte beneficii

Dacă te preocupă silueta, trebuie să știi că actul sexual ajută la arderea caloriilor și are beneficii pentru inimă și postură. În cazul bărbaților, ejacularea frecventă reduce riscul de a suferi de cancer de prostată. Pentru femei, actual sexual poate însemna reglarea ciclului menstrual și fortificarea mușchilor pelvini, pentru a îmbunătăți controlul urinei.

Totodată, sexul ajută la prevenirea mai multor boli și a fost demonstrat că are beneficii în controlarea durerii. Există și beneficii ale stării de bine. Sexul este una dintre cele mai bune terapii de relaxare și acționează ca un boost de energie. Hormonii care se eliberează în urmă actului sexual îți îmbunătățesc starea de spirit și îți scad tensiunea arterială, ajutându-te să dormi mai bine.

Mai multe studii desfășurate în diverse colțuri ale lumii afirmă că sexual are multiple beneficii pentru corp, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Conform cercetătorilor, sexul diminuează riscul dezvoltării bolilor cardiace, îmbunătățește tensiunea arterială, ajută la controlul greutății, îmbunătățește nivelul de testosteron. Iată o listă care ne arată în ce situații ne poate ajuta sexul:

Îmbunătățește somnul

S-a arătat deja că orgasmul ajută la relaxarea corpului și diminuează stresul și anxietatea. Acțiunea este imediată, iar efectul poate dura chiar și o zi întreagă.

Îmbunătățește imunitatea

 
 

Conform unui studiu realizat de Wilkes University, Pensilvanya, întreținerea de relații sexuale o dată sau de două ori pe săptămână ajută la creșterea nivelului de imunoglobulina A, un anticorp prezent în organism. Acest anticorp ajută la combaterea anumitor microorganisme care produc îmbolnăvirea. De aceea, persoanele care au relații sexuale o dată sau de două ori pe săptămână sunt mai puțin predispuse la a dezvolta răceli, gripe și alte boli ale aparatului respirator.

Diminuează riscul apariției bolilor cardiovasculare

Un studiu realizat de Bristol University din Marea Britanie a arătat că, în cazul bărbaților, a întreține relații sexuale o dată sau de două ori pe săptămână ajută la reducerea riscului de a suferi de un atac de cord. În plus, sexul este un excelent exercițiu care îmbunătățește circulația.

Diminuează durerea

Anumite studii indică faptul că orgasmul stimulează producția de oxitocină, un hormon sintetizat în hipotalamus. Eliberarea acestui hormon stimulează endorfinele. Acestea au multiple funcții, precum reglarea temperaturii, mecanismul foamei și emoțiile. În plus, au un efect similar morfinei, care ajută la diminuarea durerii și îmbunătățesc starea de spirit.

Crește numărul anilor de viață

Relațiile sexuale desfășurate în mod regulat cresc longevitatea. Un studiu desfășurat pe o perioadă de 10 ani a asociat frecvența orgasmelor cu rata mortalității. S-a demonstrat astfel că bărbații care aveau cel puțin două orgasme pe săptămână aveau un risc de mortalitate cu 50% mai mic, comparativ cu cei care întrețineau relații sexuale doar o dată pe lună sau chiar mai rar.

Previne depresia

Mai multe studii au arătat că, în cazul persoanelor cu o viață sexuală activă, cazurile de depresie, probleme psihiatrice și tentativele de suicid erau cu mult reduse. Alte studii au arătat că sexul este asociat unor niveluri de violență reduse, îmbunătățește stima de sine și relațiile sociale.

Diminuează riscul apariției cancerului de sân

Diferite studii au arătat că în timpul orgasmului crește cantitatea de oxitocină, care ar reduce riscul de dezvoltare a acestei boli. Alte studii spun că un anumit component din spermă poate reacționa cu unele substanțe din corp și poate genera astfel producția unor substanțe protectoare.

Diminuează riscul apariției cancerului de prostată

Studiile arată că există o relație între numărul de dăți în care un bărbat ajunge să ejaculeze într-o lună și eliminarea unor substanțe cancerigene.

Îmbunătățește fertilitatea

S-a arătat că activitatea sexuală și excitarea frecventă îmbunătățesc fertilitatea și reglează ciclul menstrual. Sunt câteva studii care arată că a avea relații sexuale de patru sau mai multe ori pe săptămână crește probabilitatea de a rămâne însărcinată în următoarele șase luni cu 80%.

Oamenii care fac sex se simt mai sănătoși

Pare să existe o legătură între activitatea sexuală și senzația că ne simțim sau că suntem mai sănătoși. Un studiu realizat pe 3000 de americani, cu vârste între 57 și 85 de ani a arătat că acele persoane care făceau sex au declarat că starea lor generală de sănătate este mai bună, în comparație cu persoanele care nu făceau sex. Și nu este vorba doar de sex - în ecuație întră și iubirea. Oamenii care erau într-o relație cu cineva sau erau căsătoriți erau mai predispuși să spună că se simt „foarte sănătoși” sau că se simt „excelent”.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
National Health Service (NHS) - Benefits of love and sex
https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/benefits-of-love-sex-relationships

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0